ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη η μεταβλητότητα, στο επίκεντρο η ΕΤΕ- Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:55 - 27 Σεπ 2010 | Σχόλια Αγοράς
Ανοδικά αλλά με εμφανή τα σημάδια της μεταβλητότητας κινείται η αγορά από το άνοιγμα της συνεδρίασης. Η μετοχή αλλά και τα δικαιώματα της Εθνικής Τράπεζας έχουν τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών και το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των συναλλαγών. Είναι ενδεικτικό πως μετά από 75 λεπτά συνεδρίασης ο τζίρος στο ΧΑ ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 16 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στη μετοχή της ΕΤΕ, 3,5 εκατ. ευρώ στο δικαίωμα της ΕΤΕ και περίπου 7 εκατ. ευρώ στο δικαίωμα του ομολόγου της ΕΤΕ. Αυτό σημαίνει πως από τα 40 εκατ. ευρώ τα 26,5 εκατ. ευρώ έχουν γίνει σε μία εισηγμένη.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,53% παρά το γεγονός ότι η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρεί σχεδόν 2%. Ενισχύεται ο ΟΠΑΠ, η Coca Cola, η Eurobank και η Alpha Bank. Ανοδικά και το ΤΤ αλλά και η ΑΤΕ Bank. Ωστόσο οι ανοδικές κινήσεις των παραπάνω μετοχών δε συνοδεύονται από αυξημένες συναλλαγές. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.522 μονάδες και χρειάζεται καλύτερους αγοραστές προκειμένου να αντιστραφεί και η αρνητική τεχνική εικόνα. Δεν βοηθάνε οι ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται σταθεροποιητικά παρά τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψε την Παρασκευή η Wall Street.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη 59 ενισχύονται και 46 υποχωρούν.  Εκτέρ και Κρέκα ενισχύονται με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Σημαντική υποχώρηση αλλά με ελάχιστες πράξεις για Σέλμαν, Μεβάκο, Βάρδας, Πήγασος, Σαράντης, Λανακάμ, Λεβεντέρη κ.α.

Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συγκρατημένα κέρδη καταγράφουν στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «παίρνοντας πάσα» από την ισχυρή άνοδο τόσο της Wall την περασμένη Παρασκευή, όσο και των ασιατικών αγορών σήμερα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις επιχειρηματικές ειδήσεις.

Κατά 0,22% ενισχύεται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, δίνοντας συνέχεια στα κέρδη της περασμένης Παρασκευής (+1,1%). Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του μήνα ο δείκτης καταγράφει άνοδο 5%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,07% στις 5.602 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κερδίζει 0,17% στις 6.309 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,15% στις 3.788 μονάδες.

Με απώλειες ξεκινά τη νέα εβδομάδα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που «έχασε» τα υψηλά πέντε μηνών έναντι του δολαρίου, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Το ευρώ υποχωρεί έναντι και των 16 βασικότερων νομισμάτων του κόσμου.

Αυτή την εβδομάδα η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων και το μέλλον της διαβόητης πλέον Anglo Irish Bank, η οποία πρωταγωνίστησε στο δράμα της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία για το γεγονός ότι τρεις περιφερειακές γερμανικές τράπεζες βρίσκονται σε "εύθραυστη" θέση, εκφράζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. Επιστολή της Κομισιόν στον υφυπουργό Οικονομικών Γιεργκ Άσμουσεν εκθέτει τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι οι WestLB, BayernLB και HSH Nordbank ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για τη "σταθερότητα της αγοράς".

Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3465 δολάρια, από 1,3492 δολάρια την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ευρώ ανήλθε έως τα 1,3495 δολάρια, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Απριλίου.

Κέρδη 2,4% για τη Unilever. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της αμερικανικής Alberto Culver έναντι τιμήματος 3,7 δισ. δολαρίων, σε μετρητά. Η Unilever θα αποκτήσει όλες τις προνομιούχες μετοχές της Alberto Culver, προς 37,50 δολ η μία.

Απώλειες 0,4% για την HSBC. Την Παρασκευή η βρετανική τράπεζα επιβεβαίωσε τις αλλαγές στη διοίκηση, ανακοινώνοντας τα ονόματα του νέου CEO και προέδρου.

Κατά 0,24% υποχωρεί η Barclays. Στο +0,55% η Societe Generale.

Αύξηση 1,1% κατέγραψε τον Αύγουστο σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη, έναντι αύξησης 0,2% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,4% τον Αύγουστο.


Τελευταία τροποποίηση στις 11:59 - 27 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.