ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kέρδη στις ΔΕΚΟ, στο "κόκκινο" οι τράπεζες - Ανοδικά η Ευρώπη – Μεικτά πρόσημα στη Wall

18:31 - 13 Δεκ 2010 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Ψυχολογία στο ναδίρ για τους Έλληνες επενδυτές. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Έκλεισε μέ νέες απώλειες, συγκρατημένες μεν, ενδεικτικές δε ενόψει του αβέβαιου 2011. Η επιφυλακτικότητα της αγοράς στέκεται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, κατά την οποία η Γερμανία και η Γαλλία θα εισηγηθούν την ύπαρξη μόνιμου μηχανισμού στήριξης των αδυνάτων της ευρωζώνης, με συμμετοχή και των ιδιωτικών τραπεζών. Από την άλλη, η αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζεται στο Χ.Α.

Αναφορικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι ο λόγος για την έλλειψη κατεύθυνσης. Λίγο πάνω, λίγο κάτω από τις 1.500 μονάδες διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., η αγορά αναμένει σήμα. Είτε προς τα πάνω, είτε για νέα χαμηλά. Άλλωστε η μετοχή της Εθνικής επέστρεψε κάτω από τα 7 ευρώ, κλείνοντας στα 6,82 ευρώ και με όγκο 2,8 εκατ. τεμαχίων, η Eurobank υποχώρησε στα 4,22 ευρώ με πτώση 4,74 ευρώ, η Alpha 2,21%, στα 4,42 ευρώ, η ΑΤΕ διαπραγματεύεται στα 0,81 ευρώ και άλλες τράπεζες, όπως η Εμπορική, έχουν βρεθεί πολλές φορές μέσα στο 2010 σε ιστορικά χαμηλά. Παρά την απόδρασή του από τα 7 ευρώ και η μετοχή του ΟΤΕ έχει γράψει ιστορικά χαμηλά φέτος, ενώ μεγάλος αριθμός μετοχών έχει βρεθεί σε χαμηλά 12ετίας. Ενδιαφέρον υπ΄ρξε σήμερα για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, καθώς η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στις εισηγμένες ΔΕΚΟ να προχωρήσουν σε αντίστοιχες μειώσεις αποδοχών, όπως στις υπόλοιπες. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,89%, της ΔΕΗ 1,51% και ΟΤΕ 0,84%. Σημαντική ακόμα ήταν η άνοδος για την ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκε κατά 2,38% και την ΕΥΑΘ κατά 2,25%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 109 υποχώρησαν και 52 ενισχύθηκαν, με 132 αμετάβλητες.

Ανοδικά η Ευρώπη – Μεικτά πρόσημα στη Wall

 

Με κέρδη για έκτη συνεχή συνεδρίαση έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρόλο που το κύριο χαρακτηριστικό σήμερα ήταν η νευρικότητα. Οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου και αναμένεται να τεθεί το πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ζώνης. Με μεικτά πρόσημα και η Wall, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αφήσει αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο επισκιάστηκε από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για παράταση των φοροαπαλλαγών.

Κέρδη 0,56% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 50. Στα 1,3308 δολάρια ενισχύεται το ευρώ.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 5.860,37 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κέρδισε 0,33% στις 7.029,39 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,91% στις 3.892,44 μονάδες.

Στη Wall, o Dow Jones κέρδισε 0,16% στις 11.428 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,5% στις 2.624,91 μονάδες και o S&P500 ενισχύθηκε μόλις 0,01% στις 1.240,49 μονάδες.

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια “παίρνοντας πάσα” από το θετικό κλίμα που επικράτησε νωρίτερα στις ασιατικές αγορές.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις Βρυξέλλες και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Την ανάληψη μέρους του κόστους χρεοκοπίας μίας χώρας από ιδιώτες επενδυτές φέρεται να προβλέπει το προσχέδιο κειμένου το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο, αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Εν τω μεταξύ το θέμα έκδοσης ευρωομολόγου, το οποίο έχει διχάσει την Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα, δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου. “Το θέμα έκδοσης ευρωομολόγου δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα” δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Κλίμα αισιοδοξίας στους κύκλους των επενδυτών, μετά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή που γεννούν νέες ελπίδες για την παγκόσμια ανάκαμψη. Την ίδια ώρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην Κίνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:07 - 14 Δεκ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.