ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα όρια των 1.600 μονάδων το Χ.Α. - Ανεβαίνει το spread - Αίγυπτος και Nokia “ρίχνουν” την Ευρώπη- Κάτω και τα αμερικανικά παράγωγα

15:32 - 11 Φεβ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Το κλίμα άλλαξε στην αγορά. Ο κίνδυνος να διασπαστούν πτωτικά οι 1.600 μονάδες παραμένει μετά το χαμηλό στις 1.604, έπειτα από τις πληροφορίες που έρχονται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει παρέμβαση της Ε.Ε. Στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το spread έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα προς τις 820 μονάδες βάσης, με τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη να θεωρεί ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Από την άλλη, η κρίση στην Αίγυπτο προκαλεί πρόβλημα με διεθνείς διαστάσεις, εξέλιξη που μοιραία επηρεάζει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο Χ.Α. και την οικονομία. Η τιομή του brent έχει ξεφύγει προς τα 105 δολάρια το βαρέλι. Με αυτά τα δεδομένα, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στο Χ.Α. Κέρδη βγαίνουν τόσιο από τις τράπεζες, όσο και από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν τον τελευταίο μήνα της ανόδου. Απώλειες 3,64% για την Βιοχάλκο στα 4,24 ευρώ, 2,93% για τον ΟΤΕ στα 7,61, 2,585 για την Coca Cola, στα 20,75 ευρώ, 2,365 για τον Μυτιληναίο, στα 5,39 ευρώ. Στα 9,15 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Motor Oil, στα 11,93 της ΔΕΗ και στα 7,25 ευρώ τα ΕΛΠΕ. Πάνω από 25 ανέρχονται οι απώλειες στην Εθνική, που υποχωρεί στα 7,26 ευρώ, 2% η Alpha, στα 4,40 ευρώ, 2,15% η Κύπρου, στα 3,18 ευρώ. Οι συναλλαγές είναι χαμηλότερες σε σχέση με χθες, στα 68 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινούνται, 102 υποχωρούν και 53 ενισχύονται.

Αγορές
Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν να κινούνται κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Επιφυλακτικοί οι επενδυτές απέναντι στην επιμονή Μουμπάρακ να παραμείνει έως τον Σεπτέμβριο στην εξουσία, αλλά και στις προσπάθειες των ευρωπαίων ηγετών  να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν επίσης η υποβάθμιση των ιρλανδικών τραπεζών από τη Moody's, αλλά και η “βουτιά” έως και 10% της μετοχής της Nokia, μετά τη γνωστοποίηση της σύμπραξής της με τη Microsoft.

Απώλειες 0,50% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Στα 1,3518 δολάρια υποχωρεί το ευρώ Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,28% στις 6.003 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,97% στις 4.056 μονάδες, ενώ ο DAX χάνει 0,22% κινούμενος στις 7.324 μονάδες.

Στην υποβάθμιση έξι ιρλανδικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να εκλεχθεί αυτό το μήνα ενδέχεται να μην προσφέρει την ίδια ρευστότητα με την προηγούμενη στις τράπεζες. Η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση των Bank of Ireland, Allied Irish Banks, EBS Building Society, Irish Life & Permanent, Anglo Irish Bank και Irish Nationwide Building Society.

Στο μεταξύ, με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντάται σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του γαλλο-γερμανικού οικονομικού και δημοσιονομικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, αντικείμενο των συνομιλιών είναι επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και η γαλλική προεδρία στην ομάδα G-20.

Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Νokia και η υπ'αριθμόν 1 εταιρία παραγωγής λογισμικού παγκοσμίως, Μicrosoft, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιπαρατεθούν στη σύμπραξη της εταιρίας διαδικτυακών υπηρεσιών Google και της εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού Apple, στη μάχη για την επικράτηση τους στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών (smartphones), χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα λογισμικού Windows Phone. Η Nokia έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην υψηλών περιθωρίων κέρδους αγορά έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών, έναντι συσκευών όπως το iPhone της Apple αλλά και προϊόντων που βασίζονται στην πλατφόρμα της Google, Android.


Τελευταία τροποποίηση στις 15:36 - 11 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.