ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλίμα Λιβύης και Ιαπωνίας το Χ.Α. - Στις 6.500 μονάδες ο Dax!

13:14 - 15 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Δεν μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν η αυτονομία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Λιβύη και Ιαπωνία ρίχνουν τις διεθνείς αγορές και μαζί με αυτές το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης έπειτα από δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα, υποχωρεί. Οι ξένοι επενδυτές κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, ενώ παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στα οικονομικά αποτελέσματα, ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία για τα deals και αγωνία για το που θα βρει η κυβέρνηση τα 50 δισ. ευρώ από τις αποκραατικοποιήσεις, παρά τους ευεργετικούς όρους του δανείου που εξασφάλισε από τη Σύνοδο Κορυφής. Με αυτά τα δεδομένα η κατάσταση στο Χ.Α. παραμένει ρευστή, αλλά οι απώλειες δεν είναι ίδιες με αυτές στην Ευρώπη.

Το Χ.Α. υποχωρεί σχεδόν κατά 3%, διατηρώντας τις 1.600 μονάδες, όταν οι απώλειες, για παράδειγμα, στη Γερμανία οι απώλειες προσεγγίζουν το 5%, με τον DAX στις 6.500 μονάδες. Μεγάλες είναι οι απώλειες για την Marfin Popular και την Κύπρους, που καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5% και πάνω από 4% υποχωρούν, Eurobank, ΑΤΕ, Alpha και Τ.Τ. Πάνω από 3% ανέρχονται οι απώλειες σε Πειραιώς και Εθνική. Το άσχημο κλίμα έχει περάσει στις μετοχές του 20άρη, αλλά και στην πλειονόπτητα των μετοχών του ταμπλό. Οι απώλειες για τον 20άρη ξεπερνούν το 3% και σχεδόν κατά 4% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης. Μόλις 11 μετοχές ενισχύονται και 111 υποχωρούν, με τις συναλλαγές στα 65 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ στα ευρωπαικά χρηματιστήρια.... Απώλειες άνω του 1,5% καταγράφει και στη σημερινή συνεδρίαση η Φρανκφούρτη, ενώ έπονται με χαμηλότερη πτώση Παρίσι και Λονδίνο, στον απόηχο των νέων εκρήξεων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσάμα , την ώρα που όλη η Ιαπωνία έχει "πλημμυρίσει" με ραδιενέργεια.

Το "θρίλερ" της Ιαωνίας "χαντακώνει" τους κυριότερους δείκτες όλων των διεθνών χργματιστηρίων, καθώς στις πρωινές ασιατικές αυανλλαγές ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με "βουτιά" της τάξεως του 10,55%. Οι ανησυχίες για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το χάος της χώρας στην παγκόσμια οικονομία είναι διάχυτες στα ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,92% στις 5.775 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 1,29% στις 3.878 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX χάνει κατά 1,65% στις 6.866 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.