ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Πτώση που εκτός από Ιαπωνία είχε και profit taking...

18:27 - 15 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα έκλεισε την Τρίτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στις 1.590,44 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 4,33%. Το “στίγμα' έδωσαν οι ευρωπαίκές αγορές, εμφανώς επηρεασμένες από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στη Λιβύη και τον πυρινικό κίνδυνο που προκάλεσε το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, οι επενδυτές φοβούμενοι αλλαγή της τάσης, όχι λόγω της οικονομίας, αλλά λόγω της ρευστότητας που επικρατεί διεθνώς έσπευσαν να πάρουν τα κερδισμένα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, αποτέλεσμα της θετικής έκβασης που είχε για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης Παρασκευής.

Οι επενδυτές, στόσο, δεν παύουν να ανησυχούν για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Το μεγάλο άνοιγμα στα έσοδα κατά το πρώτο δίμηνο του 2011 που ανέρχεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ, η μη πρόβλεψη για τα δάνεια των ιδιωτών πιστωτών από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Ελλάδα με υποβάθμιση από την S&P, η ασάφεια ως προς τα τραπεζικά deals, παρά τις φημολογούμενες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επιθετική εξαγορά της Alpha από την ΕΤΕ, δημιουργούν ένα θολό σκηνικό, το οποίο αναγκάζει τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και ειδικά χθες, ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής στην αντίδραση της αγοράς. Σήμερα, το short selling και το profit taking, οδήγησαν τον κλάδο σε πτώση 5,29% και τον 20άρη σε 4,49%. Το 1/3 του τζίρου έγινε σε δύο μετοχές, την Εθνική και την Alpha, με τις δύο μετοχές να καταγράφουν απώλειες 5,01% και 6,29% αντίστοιχα, διακινώντας 5,5 και 3,9 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

Μεγάλες, επίσης ήταν οι απώλειες στην Κύπρου που υποχώρησε πάνω από 6%, Marfin Popular 4,1%, Πειραιώς 5,03% και Eurobank 5,64%. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν ακόμα και τα “κρατικόχαρρτα”ΔΕΗ (3,91%), ΟΤΕ (2,20%) και ΟΠΑΠ (4,51%). Οι συναλλαγές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με χθες, αλλά υψηλότερες από τις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών, καθώς ο τζίρος προσέγγισε τα 160 εκατ. ευρώ. Αντίδραση πάνω από 19% βγήκε στο Νεώριο και 6,38% για το Alter.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.