ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Αναμένεται ανοδική αντίδραση - "Ανάσα" για τις ευρωαγορές η παρέμβαση της G7 - Στο 1,40 το ευρώ

11:39 - 18 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Μία εβδομάδα έπειτα από το σεισμικό “σοκ” που υπέστη η Ιαπωνία, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αποτιμά ακόμα τις επιπτώσεις που θα έχει ο πυρηνικός αυτός “όλεθρος” στην παγκόσμια οικονομία. Την ίδια στιγμή, όμως, η παρέμβαση της ομάδας G7 στην αγορά συναλλάγματος, αποκλιμακώνει το γεν και αποκαθιστά – τουλάχιστον προσωρινά - την ηρεμία στα διεθνή ταμπλό.

Εν μέσω περιόδου ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, η αγορά “χωνεύει” τα μεγέθη του Τιτάνα, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, ενώ αναμένει και τα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα... Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,6% στις 1.620 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 94 εκατ. ευρώ.


Marfin

Η παρέμβαση της G7 θα λειτουργήσει θετικά για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Αναμένεται ανοδική εκκίνηση.

 

Eυρωαγορές

“Ανάσα” στα ευρωπαικά ταμπλό έδωσε η παρέμβαση της ομάδας G7, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ισχυρή άνοδος του γεν και να αποκατασταθεί η “ηρεμία” στις διεθνείς αγορές. Έπειτα από τις έντονες ρευστοποιήσεις των τελευταταίων ημερών, στο “πράσινο” ξεκίνησαν τις σημερινές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που συνεχίζεται η μάχη του ιαπωνικού στρατού για τη ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,42% στις 5.720 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,73% στις 3.813 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,90% στις 6.716 μονάδες. Στο 1,40 το ευρώ.


“Συναγερμός” έχει χτυπήσει στην Πορτογαλία. Η χώρα που τα ξένα δημοσιεύματα τη συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και εντός των χωρών εκείνων της ευρωπαικής περιοχής που δεν θα αποφύγουν τη διάσωση, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ακριβώς επεσήμανε και ο πρόεδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο ντα Σίλβα, προειδοποιώντας ότι η Πορτογαλία δεν είναι δυνατόν να αντέξει για πολύ την επιβάρυνση από την εκτίναξη-ρεκόρ στα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε ότι εάν απορριφθεί στη Βουλή την Παρασκευή το πακέτο εξυγίανσης για το 2012-13 η κήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναπόφευκτη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Πορτογαλία δανείστηκε με “τσιμπημένο” επιτόκιο, την ίδια μέρα που ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys την υποβάθμισε.


Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό επτά ετών “κατρακύλησε” το Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς μειώθηκε κατά 10 μονάδες αγγίζοντας τις 38 μονάδες, φτάνοντας δηλαδή το χαμηλότερο ποσοστό από το 2004.

Σημειώνεται ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2010, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στα ύψη πάνω από 2% που έχει θέσει ως στόχο η Bank of England.


Κατά 0,6% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού το Φεβρουάριο στη Γερμανία έναντι αύξησης κατά 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός παραγωγού άγγιξε το 4,5% το Φεβρουάριο από 5,7% τον Ιανουάριο.



Στο μεταξύ, υποχωρεί σήμερα το γεν, έπειτα από την παρέμβαση των G7, οι οποίοι αποφάσισαν να δράσουν συντονισμένα με στόχο την αποκλιμάκωση του γεν, προκειμένου να ηρεμήσουν τις αγορές, την ώρα που ο ιαπωνικός στρατός στην Ιαπωνία εντείνει τις προσπάθειες του για να αποτρέψει την τήξη το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ειδικότερα, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του γεν έως τα 81,70 δολάρια, έπειτα από το χαμηλό ρεκόρ των 76,25 γεν στο οποίο είχε “σκαρφαλώσει” την Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι παρόμοια παρέμβαση από τους G7 είχε πραγματοποιηθεί 10 χρόνια νωρίτερα για το ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 18 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.