ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στο Χ.Α. - Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Πάνω από το 1,424 το ευρώ - Ανοδικά τα αμερικάνικα παράγωγα

15:20 - 22 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Ήπιες διακυμάνσεις και στάση αναμονής στο Χ.Α. εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Alpha και της Εθνικής, αλλά και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή. Οι διακυμάνσεις είναι οριακές, με τον γενικό δείκτη ανάμεσα στις 1.606 – 1.623 μονάδες. Η αντίσταση της αγοράς εντοπίζεται στις 1.620 μονάδες, επίπεδα τα οποία για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αδυνατεί να διαπεράσει ο γενικός δείκτης.
Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, λίγο πάνω από τα 51 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα χαρτιά να υποχωρούν, 85, έναντι 51 που ενισχύονται. Από τον 20άρη, η μοναδική μετοχή που ενισχύεται καταγράφοντας σημαντική άνοδο, είναι αυτή της Motor Oil, που καταγράφει κέρδη πάνω από 2%, προσεγγίζοντας τα 9 ευρώ. Ακολούθως, η αντίδραση για ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάν, Jumbo, Kύπρου και Ελλάκτωρ είναι υποτονική. Απώλειες πάνω από 2% σημειώνουν Alpha και Eurobank, κατά 1,3% υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής στα 6,80 ευρώ και Πειραιώς στο 1,55 ευρώ.
Aγορές
Άλλαξε το κλίμα στα ευρωπαικά ταμπλό, με τις αγορές να κινούνται σε μεικτό έδαος, καθώς δείχνουν να "χωνεύουν" από τη μία τις συνεχείς προσπάθειες των εργατών στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να επιτευχθεί ολική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των πυρηνικών αντιδραστήρων και από την άλλη τους ολοένα και εντονότερους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης, την ώρα που όλη η Ευρώπη κάθεται σε "αναμμένα κάρβουνα" ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα αποφασίσουν για το συνολικό "πακέτο" μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,20% στις 5.774 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,16% στις 3.910 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,21% στις 6.802 μονάδες. Πάνω από 1,424 το ευρώ.
Στη Λιβύη, οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ στην Υεμένη ο πρόεδρος Saleh δείχνει να χάνει τον έλεγχο καθώς κορυφαία στρατιωτικά στελέχη ενώνουν τις δυνάμεις τους με την αντιπολίτευση. Εξάλλου, σύμφωνα με αναλυτές, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση εξομαλύνεται στο Μπαχρέιν, παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Νέος μετασεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική ακτή του Honshu. Ξπεράσαν τους 9000 οι νεκροί απο τον καταστροφικό σεσιμό και το τσουνάμι της 11ης Μ,αρτίου στις βορειανατολικές ακτές στην Ιαπωνία, ενώ τους 20.000 έφτασαν οι αγνοούμενοι.
Στο μεταξύ, τα 500 δισ. ευρώ θα φτάνει η δανειοδοτική ικανότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τη Δευτέρα. Παράλληλα, αποφάσισαν τη μείωση του επιτοκίου στις +200 μονάδες βάσης για διάρκεια τριών ετών και επιπλέον 100 μονάδες βάσης για περίοδο άνω των τριών ετών.
Ο μηχανισμός θα στηρίζεται από καταβεβλημένο κεφάλαιο 80 δισ. ευρώ και 620 δισ. ευρώ νέου καταβλητέου κεφαλαίου, χωρίς εγγυήσεις. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δεσμεύσουν ένα ποσό μεγαλύτερο από τα υπολοιπόμενο κεφάλαιο των 420 δισ. ευρώ επιπλέον προκειμένου ο μηχανισμός να διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση του AAA

Σημειώνεται ότι ο προσωρινός μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (EFSF) προσφέρει δάνεια με περιθώριο 300 μ.β. για περίοδο έως τριών ετών και 400 μ.β. για περίοδο που ξεπερνά τα τρία έτη συν προμήθεια 50 μ.β.

Η συμμετοχή των κρατών στο ταμείο θα ορίζεται ως εξής: το 75% των συνεισφορών θα καθορίζεται από το μερίδιο της χώρας στο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και το 25% από το μερίδιο στον πληθυσμό της Ευρωζώνης.
Wall Street
Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους  χρηματιστηριακούς δείκτες υποδήλωναν ανοδικό άνοιγμα για τη Wall Street την Τρίτη, με τα futures  στους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται 0,2%. 
Η ICSC/Goldman Sachs θα δημοσιεύσει τις πωλήσεις αλυσίδων καταστημάτων για την εβδομάδα  που έληξε στις 19 Μαρτίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1%.  
Οι εταιρίες Sanofi-Aventis και Merck & Co εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για  τη δημιουργία κοινής κτηνιατρικής κλινικής, με πωλήσεις άνω των 5 δις δολαρίων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:13 - 22 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.