ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή τάσης στην Ευρώπη - Στο "πράσινο" οι δείκτες

13:50 - 23 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων για δεύτερη μέρα στα ευρωπαικά ταμπλό. Και ενώ η συνεδρίαση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων ξεκίνησε με άσχημους “οιωνούς”, ωστόσο λίγο αργότερα σε θετικό έδαφος γύρισαν οι ευρωαγορές. Οι διακυμάνσεις στις σημερινές συναλλαγές οφείλονται σε ένα “κοκτέϊλ” διεθνών εξελίξεων.

Από τη μία η αύξηση της ραδιενέργειας στον πυρηνικό αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και από την άλλη το ολοένα και εντονότερο σφυροκόπημα στη Λιβύη τροφοδοτούν με αρνητικά μηνύματα την παγκόσμια αγορά, πόσο μάλλον την ώρα που η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι το συνολικό κόστος από τον καταστροφικό σεισμό και το ισχυρό τσουνάμι στις 11 Μαρτίου στην Ιαπωνία αγγίζει έως και τα 25 τρισ.γιεν. Από την άλλη το “βλέμμα” στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες , κατά την οποία οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα αποφασίσουν για το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους. Ωστόσο, στήριξη στην Ευρώπη παρέχει η αύξηση των νέων βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιανουάριο.


Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,40% στις 5.785 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,46% στις 3.910 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 0,13% στις 6.789 μονάδες.


Σε απόσταση αναπνοής από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης η Πορτογαλία. Ένα 24ωρο πριν την έναρξη των διαδικασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι Ευρωπαίοι αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν για το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους, η χώρα “απειλείται” με την προσφυγή της στο Ταμείο διάσωσης λόγω πολιτικής κρίσης...

Στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή θα κριθεί το μέλλον της Πορτογαλίας, καθώς και η παραμονή της τωρινής κυβέρνησης στην εξουσία. Η ψηφοφορία αφορά στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση και τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων περικοπή των δημοσίων δαπανών, καθώς και έκτακτη εισφορά στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.

Τα εν λόγω μέτρα βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετη την αντιπολίτευση και έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις εκ μέρους της, ενώ η ίδια παραμένει ακλόνητη στην έκκληση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες για αποδοχή των μέτρων λιτότητας και ένωση και των δύο πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου η Πορτογαλία να μην χρειαστεί εν τέλει τη διάσωση.

Να σημειωθεί ότι ο ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Φερνάντο Ταξέιρα Ντος Σάντος προειδοποίησε την ΕΕ, το πρωί της Δευτέρας, ότι σε περίπτωση που δεν περάσουν τα μέτρα, η Πορτογαλία θα στραφεί αμέσως στον Μηχανισμό Στήριξης γιατί «οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι διατηρήσιμες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

«Ο Σόκρατες έπαιξε το τελευταίο του δραματικό χαρτί», ακούστηκε να λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλες.

Με κεφάλαια ύψους έως και 250 δισ. ευρώ θα αναγκαστούν πιθανότατα να τροφοδοτηθούν οι ευρωπαικές τράπεζες επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα “τεστ κοπώσεως” στα οποία προχώρησε ο εν λόγω οίκος για 99 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, δείγμα που αντιπροσωπεύει το 70% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, επικαλούμενος το χειρότερο σενάριο το οποίο θέλει την οικονομική ύφεση να ταλανίζει την Ευρώπη έως και το 2015. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τα stress test, 22 εξ αυτών των τραπεζών θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια 161 δισ ευρώ. Επομένως, εκτιμάται ότι για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, οι ανάγκες για νέα κεφάλαια θα ήταν της τάξεως των 200-250 δις. Ευρώ.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί, ότι λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές αυτό σενάριο σχετικά με τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πρώτες του εν λόγω κλάδου που πλήττονται περαιτέρω, ενώ έπονται οι ιρλανδικές, οι ισπανικές και οι πορτογαλικές. Με βάση το σενάριο του stress test, οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα αυξάνονταν κατά 20% στην 5ετία.

 

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,1% αυξήθηκαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες ευρωζώνης σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ενώ σε ετήσια βάση το ποσοστό ενίσχυσης αγγίζει το 20,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Τα αποτελέσματα είναι υποδεέστερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 1% και 21,6% αντίστοιχα


Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 23 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.