ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίδραση που δεν πείθει στο Χ.Α. - Νευρικότητα στην Ευρώπη με τα βλέμματα στη Λισσαβόνα - Στις 946 μ.β. το spread

13:09 - 24 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Θετικό πρόσημο, αλλά και διακυμάνσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο γενικός δείκτης ανακάμπτει κινούμενος και πάλι προς τις 1.600 μονάδες, αν και η επενδυτική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική. Με εξαίρεση την Εθνική, τα αποτελέσματα των υπολοίπων τραπεζών δεν έχουν ενθουσιάσει την αγορά. Από την άλλη, οι επενδυτές αποτιμούν τις χθεσινές εξελίξεις στην Πορτογαλία, που είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού, με τις αγορές να κάνουν λόγο για πακέτο διάσωσης της τάξης των 80 – 100 δισ. ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την καταστροφή του 8% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και η θύελλα των εξελίξεων στο ισλαμικό τόξο, ειδικά στην λεκάνη της Μεσογείου, εκτινάσσουν το πετρέλαιο στα ύψη. Όλα αυτά, τη στιγμή που η Ελλάδα αναμένει την επικύρωση των αποφάσεων της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, στην εαρινή, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, η αγορά αντιδρά θετικά στην αύξηση κεφαλαίου της MIG, πιου ενισχύεται περίπου κατά 5%, τα θεαματικά κέρδη του Μυτιληναίου και της ΕΤΕ, με άνοδο πάνω από 2%. Πειραιώς και Alpha ενισχύονται λίγο πάνω από 1%. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην ενθουσίασαν τις αγορές, αλλά οι χαμηλές αποτιμήσεις τους περικλείουν πολλά από τα άσχημα νέα. Οι συναλλαγές δείχνουν επιφυλακτικότητα. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώνεται κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Το spread πλησιάζει τις 950 μονάδες, έπειτα από τις άσχημες εξελίξεις στην Πορτογαλία. Κέρδη 16,67% για την Axon, 10,43% για την Creta Farm.

Spread
To κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά και τα  πορτογαλικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) αυξανόταν την  Πέμπτη, μετά την καταψήφιση των μέτρων λιτότητας από την πορτογαλική βουλή,  εξέλιξη που οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Jose Socrates.  
Το κόστος ασφάλισης των πενταετών ελληνικών τίτλων διευρυνόταν κατά 10  μονάδες βάσης στις 975 μβ, σύμφωνα με το Markit. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος  ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ έναντι αθέτησης  πληρωμών κοστίζει πλέον 975.000  ευρώ.  
Αντίστοιχα, το CDS των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων διευρυνόταν κατά  11 μονάδες βάσης στις 540 μονάδες. 
"Κλιμακώνεται η πίεση προς την Πορτογαλία για να δεχθεί τη διάσωση πριν τις  μεγάλες απαιτήσεις για αναχρηματοδότηση τον Απρίλιο και τον Ιούνιο. Πολιτικά,  ωστόσο, αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς η τωρινή κυβέρνηση μειοψηφίας έχει  ουσιαστικά χάσει την εντολή της", είπε ο Gavan Nolan, αναλυτής του Markit.
Eυρωαγορές

Αναζητώντας σταθερή κατεύθυνση ξεκινούν τις σημερινές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο λόγω της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και εξαιτίας της χθεσινής παραίτησης του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας 30 ισπανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moodys.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,17% στις 5.805 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κινείται με οριακή πτώση κατά 0,2% στις 3.405 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 0,14% στις 6.814 μονάδες. Kατά 0,34% υποχωρεί το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,93% ενισχύεται του Δουβλίνου και κατά 0,85% πέφτει το χρηματιστήριο της Λισαβόνας.

Mε το πορτογαλικό spread σε νέα ιστορικά υψηλά στις 480 μονάδες βάσης, η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ζοζέ Σόκρατες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, πόσο μάλλον την ώρα που όλη η Ευρώπη κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα”, αφού σήμερα στις Βρυξέλλες ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής και τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης των Ευρωπαίων αρχηγών. Η Πορτογαλία εξάλλου είναι μία εκ των χωρών εκείνων της ευρωπαικής περιοχής για την οποία το σενάριο προσφυγής στο Ταμείο διάσωσης έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των επενδυτών, η οποία στοιχημάτιζε εδώ και καιρό ότι από στιγμή σε στιγμή η χώρα θα ζητήσει την ευρωπαική “χείρα”. Τώρα το δυσμενές αυτό σενάριο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ύστερα από το βρονερό “όχι” του κοινοβουλίου στα μέτρα λιτότητας που προωθούσε η κυβέρνηση Σόκρατες άνοιξε τον Ασκό του Αιώλου για τη χώρα, με το ενδεχόμενο της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης να φαντάζει δεδομένο πια, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο Σόκρατες λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys "χτύπησε" και πάλι την Ισπανία. Ειδικότερα, ο εν λόγω οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας 30 ισπανικών τραπεζών, ύστερα από την υποβάθμιση και των ομολόγων της ισπανικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των τριών μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών (Banco Santander, BBVA και La Caixa) μένει αμετάβλητη αλλά με αρνητικό outlook.

Η Μοοdys αποδίδει την υποβάθμιση στις υψηλότερες πιέσεις από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προς τις αδύναμες τράπεζες, στην τάση συγχωνεύσεων στον κλάδο που οδηγεί σε μείωση της συστημικής σημασίας αρκετών μικρότερων και τοπικών τραπεζών, καθώς και στην επιδείνωση στο περιβάλλον μελλοντικής στήριξης των τραπεζών ανά την Ευρώπη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 24 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.