ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eνδιαφέρον σε επιλεγμένες μετοχές στο Χ.Α.- Κέρδη η Wall- Στο ρυθμό της Συνόδου Κορυφής οι ευρωαγορές

16:44 - 24 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Επιστροφή πάνω από τις 1.600 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που έχει καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά. Χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτεροι καταλύτες, εκτός ίσως από την αλλαγή της γερμανικής στάσης στο ελληνικό ζήτημα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σε επιλεγμένες μετοχές. Κι αυτό διότι οι σύμμαχοι του δείκτη, δηλαδή οι τράπεζες, αν και κινούνται σε θετικό πεδίο, δεν καταγράφουν αξιόλογα κέρδη, τέτοια που να πείθουν ότι πρόκειται για μία βιώσιμη αντίδραση που θα έχει συνέχεια και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Εκτός κι αν, μετά την κρίση που εξαπλώνεται στην Πορτογαλία, η Ευρώπη αποφασίσει δραστικότερα μέτρα καταστολής της κρίσης χρέους. Ήδη τα spreads στην Πορτογαλία κινούνται στα ιστορικά υψηλά των 470 μ.β. και του Χ.Α. ξεπερνούν τις 940 μονάδες βάσης. Ανοδικά κινούνται τα spreads της Ισπανίας, λόγω της έκθεσης που έχουν οι ισπανικές τράπεζες στο πορτογαλικό χρέος. Κέρδη πάνω από 65 για τη μετοχή της MIG, έπειτα από την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου, 3,72% για τον ΟΠΑΠ, στα 16,74 ευρώ λόγω μερίσματος και 3,41% για τον Μυτιληναίο, μετά την απόφαση για διανομή δωρεάν μετοχών και το “πλούσιο” ταμείο, περίπου 300 εκατ. ευρώ εν μέσω κρίσης, είναι μερικές από τις μεμονωμένες μετοχές που κάνουν την Πέμπτη την διαφορά. Κέρδη 2,71% για την Εθνική, καθώς, όπως φάνηκε και μετά τα αποτελέσματα της Πειραιώς είναι η μοναδική τράπεζα που ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς ως προς τα μεγέθη που ανακοίνωσε το 2010. Οι συναλλαγές υποδηλώνουν επιφυλακτικότητα, διαμορφούμενες στα 42 εκατ. ευρώ, ενώ από τα small caps ενδιαφέρον υπάρχει για την Axon, την Alapis, την Sato και τον Κέκροπα. Από τις μετοχές που διακινούνται, 83 ενισχύονται και 53 υποχωρούν.

Ανοδικά Wall και Ευρωαγορές- Στο 1,41 το ευρώ



Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα η Wall, στον απόηχο θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την μείωση ανεργίας και την αύξηση των παραγγελιών σε διαρκή αγαθά. Συγκεκριμένα, o Dow Jones κερδίζει 0,33% στις 12.125 μονάδες, o Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,46% στις 2.711 μονάδες και o S&P500 ανεβαίνει 0,30% στις 1.301 μονάδες.


Στο "πράσινο" είναι οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με αγορές και επενδυτές να “κοιτάζουν” εναγωνίως προς Βρυξέλλες και Πορτογαλία, από όπου αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις. Επί στρογγυλής τραπέζης θα τεθούν οι προτάσεις για το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής, την ώρα που ανεβαίνει το “θερμόμετρο” στην Πορτογαλία, ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες από την εξουσία, η οποία και θα ορίσει την προσφυγή ή μη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και από την οποία εξαρτώνται εν μέρει οι τάσεις στα ευρωπαικά ταμπλό.

Την ίδια ώρα, ανησυχίες “πλήττουν” την Ισπανία, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 30 τραπεζών της από τη Moodys. Στο επίκεντρο και σήμερα τα ανοιχτά μέτωπα σε Λιβύη και Ιαπωνία, με τη Μέρκελ να ζητά εμπάργκο των εισαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη.


Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 1,08% στις 5.858 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 1,02% στις 3.954 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,65% στις 6.917 μονάδες. Στα 1,4116 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ.


Κατά 0,13% ενισχύεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,85% υποχωρεί της Λισαβόνας, κατά 1,125% αυξάνεται του Δουβλίνου. Σε ιστορικά υψηλά στις 490 μβ το πορτογαλικό spread.

Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός γύρω από την Πορτογαλία, μία μέρα έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, η οποία ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, όπως ακριβώς είχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Σόκρατες ζητώντας από την αντιπολίτευση να δώσει το "πράσινο φως" στα προωθούμενα μέτρα λιτότητας. Σε ιστορικό υψηλό στις 480 μβ το spread.

Τη στιγμή, που όλη η Ευρώπη κρεμιέται από τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου Κορυφής και κυρίως από το "παιχνίδι" της Μέρκελ, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters προ ολίγου ότι λίγες είναι οι πιθανότητες να ζητήσει η Πορτογαλία την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ κατά την διάρκεια της σύσκεψης των Ευρωπαίων αρχηγών στις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο Reuters ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ζητήσει βοήθεια, καθώς ανησυχούν ότι η αντίσταση της χώρας θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για πιθανή διάσωση της Πορτογαλίας.

Ερωτηθείς για το εάν ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Jose Socrates θα ζητήσει τη διάσωση της χώρας του στη σύνοδο κορυφής, η πηγή είπε: "Θα μου έκανε εντύπωση. Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν έχει αυτή τη στιγμή την εξουσιοδότηση για να κάνει κάτι τέτοιο...Αλλά δεν θα το απέκλεια". Εάν η Πορτογαλία ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα ρεαλιστικό μέγεθος για το πακέτο διάσωσης θα ήταν τα 80 δις ευρώ, επιβεβαίωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο υπάρχων μηχανισμός της ΕΕ, το EFSF, έχει υπεραρκετά κεφάλαια για να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα.

Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys "χτύπησε" και πάλι την Ισπανία. Ειδικότερα, ο εν λόγω οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας 30 ισπανικών τραπεζών, ύστερα από την υποβάθμιση και των ομολόγων της ισπανικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των τριών μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών (Banco Santander, BBVA και La Caixa) μένει αμετάβλητη αλλά με αρνητικό outlook.

Η Μοοdys αποδίδει την υποβάθμιση στις υψηλότερες πιέσεις από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προς τις αδύναμες τράπεζες, στην τάση συγχωνεύσεων στον κλάδο που οδηγεί σε μείωση της συστημικής σημασίας αρκετών μικρότερων και τοπικών τραπεζών, καθώς και στην επιδείνωση στο περιβάλλον μελλοντικής στήριξης των τραπεζών ανά την Ευρώπη.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 57,5 από 58,2 υποχώρησε το Μάρτιο ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, ο κλάδος υπηρεσιών παρουσίασε οριακή άνοδο, ενώ ελαφριά πτώση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον ευρωπαϊκό κλάδο υπηρεσιών "σκαρφάλωσε" σε υψηλό 2,5 ετών, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, αγγίζοντας τον Μάρτιο το 56,9 από 56,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στο 56,4. Ως προς τον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε τον Μάρτιο στο 57,7 από 59 τον προηγούμενο μήνα και διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρότερη υποχώρηση στο 58,4.

Συρρίκνωση εμφάνισε η οικονομία της Ιρλανδίας το τέταρτο τρίμηνο του 2010 καθώς καταναλωτικές δαπάνες, επενδύσεις και εξαγωγές υποχώρησαν. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε 1,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο όταν και είχε αυξηθεί 0,6%. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν 0,4%, οι επενδύσεις υποχώρησαν 2,3%, οι εξαγωγές 1,4% και οι εισαγωγές 0,1%. Συνολικά το 2010 η ιρλανδική οικονομία συρρικνώθηκε για Τρίτη συνεχή χρονιά καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε 1%. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της χώρας το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε 0,7%.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:52 - 24 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.