ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Σπάει η στήριξη των 1.600 μονάδων με πολύ μικρό τζίρο - Και πάλι νευρικότητα στην Ευρώπη - Πάνω του 1,41 το ευρώ

12:07 - 29 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Στα όρια των 1.600 μονάδων διαμορφώνεται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., καθώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την ανάσα για δέκα χρόνια που πήρε η Ελλάδα σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων της τρόικας, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα: Πρέπει να σπάσει αυγά για να φτιάξει ομελέτα! Την άποψη αυτή εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι απογοητευτικά και η μαύρη τρύπα φαίνεται να ξεπερνάει το 1,8 δισ. ευρώ στο πρώτο 3μηνο του 2011.
Επιπρόσθετα, ο καιρός περνάει και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. Οι αξίες των εισηγμένων στο Χ.Α. κρατικών εταιρειών μειώνονται, λόγω της απαξίωσης, με την JP Morgan και άλλους ξένους οίκους να σπεύδουν να δηλώνουν ότι θα πρέπει να αποφεύγουν οι επενδυτές τις αγορές της περιφέρειας, αν και οι αποτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά υποχωρεί στα όρια των 1.600 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να λυγίζει και πάλι. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, μόλις 18 εκατ. ευρώ (!) υποδηλώνοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και συνάμα την ανησυχία τους για το μέλλον, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται περί τις 1.580 μονάδες, με την Eurobank να υποχωρεί πάνω από 2%, ΕΤΕ, 1,30%, στα 6,35 ευρώ, Πειραιώς 1,28%, στο 1,54 και Alpha 1,79%, κάτω από τα 5 ευρώ. Αντίδραση έχει βγει στην Jumbo, οι πωλήσεις της οποίας μειώθηκαν μόλις 1% στο οκτάμηνο της χρήσης που διανύει. Η μετοχή ενισχύεται κατά 1,47%.
Ευρωαγορές

Το “καμπανάκι” και η υποβάθμιση της S&P για την Πορτογαλία και τις τράπεζες της προκάλεσε για ακόμη μία διαδοχική συνεδρίαση νευρικότητα στα ευρωπαικά ταμπλό. Ενώ στην έναρξη των συναλλαγών με οριακά κέρδη κινούνταν οι κυριότεροι δείκτες, αυτή την ώρα γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο. Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,05% στις 5.901 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,22% στις 3.968 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,23% στις 6.923 μονάδες.

Οι οριακές διακυμάνσεις που καταγράφονται από χθες στην Ευρώπη αποδεικνύουν τη χλιαρή αντίδραση των αγορών ως προς τις αποφάσεις των “27” ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, το τεταμμένο κλίμα σε Λιβύη και Ιαπωνία αποτελέι “βαρίδι” για την τάσεις των ευρωπαικών δεικτών.

Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί την Πορτογαλία η Standard & Poor's, η οποία υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε τραπεζών της χώρας. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και προειδοποίησε για νέα υποβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, της αξιολόγησης του πορτογαλικού δημοσίου μέσα στην εβδομάδα.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε «BBB» από «A-», επικαλούμενη «την πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες.Στο μεταξύ, “σκούρα” βλέπει τα πράγματα για τα spread της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας η JPMorgan & Chase, η οποία επισημαίνει ότι έρχεται νέο κύμα “εκτίναξης” των παραπάνω ομολόγων, επικαλούμενη την “ουδέτερη” στάση που τήρησε η αγορά και το “μικρό καλάθι” που κρατούν οι επενδυτές ως προς τις αποφάσεις που έλαβαν οι “27” ηγέτες της ΕΕ στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

«Οι σημαντικές ευρωπαϊκές συμφωνίες που επετεύχθησαν αυτόν τον μήνα δεν ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν ζήτηση από τους επενδυτές για τους τίτλους των οικονομιών με τα μεγαλύτερα προβλήματα» αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής σε σχετική έκθεση.

Οι ίδιοι πάντως τονίζουν ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” από την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης και της αποδοχής της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας, ενώ κρούουν “τον κώδωνα” του κινδύνου και τον ιρλανδικό τραπεζικό κλάδο ενόψει των τεστ κοπώσεως, τα οποία αναμένονται απογοητευτικά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική ξεχωρίζει τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας τα οποία εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη πορεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 29 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.