ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: "Χωνεύοντας" το χαστούκι της S&P - Προς αναζήτηση σταθερής κατεύθυνσης οι ασιατικές αγορές

09:45 - 30 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Μία μέρα έπειτα από την υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο BB- από BB+ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να “χωνέψει” ακόμα ένα “χτύπημα”, λίγες εβδομάδες ύστερα από την επιτυχία της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, κατά την οποία η Ελλάδα κατόρθρωσε να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του ελληνικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια στιγμή, “μπαράζ” εταιρικών αποτελεσμάτων μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς, η οποία αποτιμά την πορεία των εισηγμένων ως προ το σύνολο της ετήσιας χρήσης 2010. Σημειώνεται ότι χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με πτώση της τάξεως του 2% στις 1580 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 111 εκατ. ευρώ

Marfin

Στη “σκιά” της S&P αναμένεται να βρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση το ΧΑ. Το “βλέμμα” και πάλι στα εταιρικά αποτελέσματα. Δεν αποκλείεται πτωτική εκκίνηση.

Eurobank

Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P ασκεί πιέσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ασιατικές αγορές

Προς αναζήτηση σταθερής κατεύθυνσης βγήκαν στις σημερινές πρωινές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, παίρνοντας "πάσα" και από την έντονη νευρικότητα και τα μεικτά πρόσημα που καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall. Η τεταμένη κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς και η εκτίναξη της ραδιενέργειας σε πολύ υψηλά επίπεδα αποτελούν "βαρίδι" για τις ασιατικές αγορές, πόσο μάλλον την ώρα που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της ολέθριας αυτής καταστροφής ολοένα και εντείνονται.
Από την άλλη όμως τα στοχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας για το μήνα Ιανουάριο που είδαν νωρίτερα το πρωί το φως της δημοσιότητας αιφνιδίασαν τους αναλυτές...και εξέπεμψαν θετικά μηνύματα στην αγορά. Την ίδια στιγμή και ενώ στις χθεσινές συναλλαγές ήταν η εξαίρεση της κερδοφορίας που επικράτησε εν μέρει στα ασιατικά ταμπλό, κέρδη σήμερα για το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι επιχειρήσεις που γίνονται με γοργό ρυθμό για την αποκατάσταση όλων των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στις βορειανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, επαναφέρουν στο προσκήνιο δειλές ελπίδες.
Στα ταμπλό, κέρδη 2,07% για τον Nikkei 225 στο Τόκιο στις 9.655 μονάδες. Στο +1,71% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στις 23.454 μονάδες. Απώλειες 0,18% καταγράφει ο Shanghai Composite στις 3.092 μονάδες. Ενισχύεται 1,37% ο ιαπωνικός Topix στις 861,89 μονάδες.
Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, βρίσκεται η η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν υπογραμμίζοντας πως η η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη. Παράλληλα, η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, Tepco, παραδέχθηκε ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να έχει κυλήσει μέχρι την ακτή του ωκεανού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, ενώ ραδιενεργά στοιχεία ανιχθεύθηκαν σε Κορέα και Κίνα.
Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο της τάξεως του 0,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, γεγονός το οποίο εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές, ενώ ενίσχυσε και τις ενδείξεις ότι η οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης πριν από τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα, στις αρχές του μήνα. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,1%.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 30 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.