ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: "Χωνεύοντας" το χαστούκι της S&P - "Aψηφούν" την υποβάθμιση της Πορτογαλίας οι ευρωαγορές - Πάνω από το 1,40 το ευρώ

10:40 - 30 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Μία μέρα έπειτα από την υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο BB- από BB+ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να “χωνέψει” ακόμα ένα “χτύπημα”, λίγες εβδομάδες ύστερα από την επιτυχία της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, κατά την οποία η Ελλάδα κατόρθρωσε να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του ελληνικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια στιγμή, “μπαράζ” εταιρικών αποτελεσμάτων μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αγοράς, η οποία αποτιμά την πορεία των εισηγμένων ως προ το σύνολο της ετήσιας χρήσης 2010. Σημειώνεται ότι χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με πτώση της τάξεως του 2% στις 1580 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 111 εκατ. ευρώ

Marfin

Στη “σκιά” της S&P αναμένεται να βρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση το ΧΑ. Το “βλέμμα” και πάλι στα εταιρικά αποτελέσματα. Δεν αποκλείεται πτωτική εκκίνηση.

Eurobank

Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P ασκεί πιέσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ευρωαγορές

“Αψηφούν” την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P οι ευρωαγορές... “Πάσα” από τα κέρδη που κατέγραψαν στις πρωινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές φαίνεται πως πήραν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, οι οποίοι διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Στήριξη σήμερα στην Ευρώπη παρέχει ο τραπεζικός κλάδος.

 Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,43% στις 5.957 μοaνάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,95% στις 4.025 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,20% στις 7.017 μονάδες. Πάνω από το 1,40 διαπραγματεύεται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,40780 δολάρια.

Προς το παρόν οι ευρωαγορές φαίνεται να αγνοούν την υποβάθμιση - “χαστούκι” που ανακοίνωσε για την Πορτογαλία το απόγευμα της Τρίτης ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, την ώρα μάλιστα που η χώρα τελεί υπό πολιτικής κρίσης έπειτα από την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες, ενώ μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιπλε δήλωσε ανοιχτά ότι η Πορτογαλία μέχρι τον Ιούνιο θα έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Ουσιαστικά, η S&P πραγματοποίησε την απειλή της και υποβάθμισε την Πορτογαλία, όπως ακριβώς είχει προειδοποιήσει το πρωί της Τρίτης. Συγκεκριμένα, ο οίκος διαμόρφωσε την αξιολόγηση της χώρας στο BBB- από BBB, μόλις δηλαδή μία βαθμίδα πάνω από τα επίπεδα των “σκουπιδιών” (junk). Το outlook παραμένει αρνητικό, καθώς τα συμπεράσματα από την τελευταία σύνοδο κορυφής υποδεικνύουν την πιθανή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωσης χρέους χώρας μέλους της ευρωζώνης στα πλαίσια του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει τον προσωρινό στα μέσα του 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 30 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.