ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόνερα της S&P και σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ - Πωλητές στις τράπεζες - Την "πλάτη" στις υποβαθμίσεις γυρίζει η Ευρώπη - Στο 1,40 το ευρώ - Κέρδη για τα αμερικάνικα παράγωγα

14:21 - 30 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Τρίτη συνεχόμενη μέρα απωλειών για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το Χ.Α. να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές. Μία μέρα μετά από την υποβάθμιση της Ελλάδας και των τραπεζών από την S&P, η αγορά αντιδρά με πτώση. Πτώση, η οποία προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς θεωρείται ότι ακόμα και οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες που πρόκειται να δοθούν από την κυβέρνηση, θα δοθούν “κουτσουρεμένες”.  

Ο γενικός δείκτηςς του Χ.Α., υποχωρεί στις 1.564 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Πτώση πάνω από 3,6% για τη μετοχή της Alpha, στα 4,77 ευρώ και όγκο 738 χιλιάδων τεμαχίων, 2,39% για την Eurobank, 1,36% για την Πειραιώς και 1,87% για την Εθνική, στα 6,31 ευρώ και όγκο 1,6 εκατ. τεμαχίων.

Κάποιες εντολές αγορών έχουν βγει στην Coca Cola, την Ελλάκτωρ και την MIG. H MIG ενισχύεται πάνω από 1% και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του ομίλου θα είναι τελικά καλύτερα από αυτά που έχουν διαρρεύσει στην αγορά. Η αγορά τελεί εν αναμονή και για έναν ακόμα λόγο. Πρώτον αύριο ανακοινώνεται το σύνολο των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2010, από τα οποία περιμένουν οι επενδυτές να πιαστούν για φέτος. Δεύτερον, οι επενδυτές περιμένουν από την κυβέρνηση να ξεπεράσει τον εαυτό της ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση της ακίνητης περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν επιφυλακτικοί κι αυτό προκύπτει από τις συναλλαγές που είναι υποτονικές, διαμορφούμενες στα 31,3 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ μια σειρά από μετοχές δείχνουν να ξεχωρίζουν. Ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελβαλ. Lamda Deveelopment, Ιασώ, Υγεία, Aegean, Folli Follie και Frigoglass.
Αγορές

Την “πλάτη” στην S&P “γύρισαν” στη σημερινή συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία από το διεθνή οίκο αξιολόγησης, οι ευρωαγορές δεν δείχνουν να “πτοούνται”, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παράλληλα, “αψήφιστα” φαίνεται πως έχουν πάρει και τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ο οποίος μόλις χθες τόνισε ότι η Πορτογαλία έως τον Ιούνιο θα έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, την ώρα που η χώρα τελεί υπό έντονης πολιτικής κρίσης, έπειτα από την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού της, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες. Ωστόσο, η προθυμία της Βραζιλίας να βοηθήσει τη χώρα αγοράζοντας πορτογαλικά ομόλογα προκαλεί αισιοδοξία και ωθεί υψηλότερα τους δείκτες. Σημειώνεται ότι στις σημερινές συναλλαγές η Φρανκφούρτη “ηγείται” της ανόδου με κέρδη άνω του 1,5%.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,48% στις 5.960 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,91% στις 4.024 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,56% στις 7.042 μονάδες. Κατά 0,06% ενισχύεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,031% ανεβαίνει του Δουβλίνου, ενώ κατά 0,08% υποχωρεί της Λισσαβόνας. Πάνω από το 1,40 κινείται αυτή την ώρα το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,40080 δολάρια.

Στήριξη σήμερα στην Ευρώπη παρέχει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και η πρόβλεψη της Kεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας για το έλλειμμα του προϋπολογισμού... Ειδικότερα, πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της για δημοσιονομικό έλλειμμα που θα αντιστοιχεί στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτό το χρόνο προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ότι πλησιάζει η κυβέρνηση της χώρας. Στις ετήσιες οικονομικές της προβλέψεις, η Bank of Spain ανέφερε ότι προβλέπει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6,2% του ΑΕΠ το 2011 και στο 5,2% του ΑΕΠ το 2012.Ανέφερε επίσης πως αναμένει το ισπανικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 0,8% το 2011 και κατά 1,5% το 2012.

Η Βραζιλία φαίνεται να εξετάζει τρόπους να βοηθήσει την Πορτογαλία, ως πρώην... αποικία της, συμπεριλαμβανομένης της αγορας πορτογαλικών ομολόγων, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Βραζιλίας Dilma Rousseff στην εφημερίδα Diario Economico. Ο Rousseff ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα πως οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάλογο για αυτό το θέμα. Οπως τόνισε, μία από τις πιθανότητες είναι η αγορά μέρους του χρέους της Πορτογαλίας καθώς και η επαναγορά ομολόγων της Βραζιλίας που κατέχει σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση, Το μέγεθος της «βοήθειας» αλλά και η χρονική στιγμή αυτής, δεν αναφέρονται.

Την ίδια ώρα, αυξομειώσεις παρατηρούνται στα spread της ευρωπαικής περιοχής, με τα ελληνικά και τα πορτογαλικά να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, μία μέρα έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P. Στον αντίποδα, υποχωρούν τα spread σε Ιρλανδία και Ισπανία.

Ωστόσο, παρά την υποβάθμιση τόσο το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου, όσο και το αντίστοιχο πορτογαλικό δεν παρουσιάζουν ισχυρή άνοδο. Να σημειωθεί ότι μόλις χθες το πορτογαλικό είχε “σκαρφαλώσει” σε ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ και μάλιστα διαμορφωνόταν πάνω από τις 600 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, κατά 1,83% ενισχύεται το ελληνικό spread στις 939 μβ, κατά 2,60% το πορτογαλικό στις 468 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η κατάσταση στην περιφέρεια έχει γίνει ασφυκτική λόγω των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων από τους οίκους, καθώς και εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, η οποία παραμένει τεταμένη, παρά το “πράσινο φως” που έδωσαν στα μέτρα λιτότητας του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το ισπανικό και το ιρλανδικό “διολισθαίνουν” κατά 2,10 μβ στις 185 μβ και κατά 4,80 μβ στις 674 μβ, αντίστοιχα.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 107,3 από 107,9 υποχώρησε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης το Μάρτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο υποχώρηση 107,5. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης επίσης επιδεινώθηκε τον Μάρτιο στο 1,41 από 1,46 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη μείωση στο 1,40.

Το συνολικό ποσό των 7,715 δισεκατομμυρίων ευρώ άντλησε την Τετάρτη το ιταλικό δημόσιο, μέσα από δημοπρασία ομολόγων τριετούς και δεκαετούς διάρκειας.

Αναλυτικότερα, αντλήθηκαν 4,465 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων τριετούς διάρκειας, ενώ ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,302.
Επίσης, αντλήθηκαν 3,25 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,80% ο συντελεστή κάλυψης έφτασε στο 1,5.

Στο μεταξύ, την κινητοποίηση των οικονομολόγων του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε η χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P... Την ώρα που τα δύο υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονταν σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” εξαιτίας της υποβάθμισης τους από το εν λόγω οίκο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συνέταξαν μία μελέτη, με σκοπό να ασκήσουν ισχυρή πίεση προς τους πολιτικούς, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να πάρουν την κατάσταση της “εμμονής” αυτής των οίκων στα χέρια τους!

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bllomberg, σύμφωνα με το οποίο στη μελέτη του ΔΝΤ τονίζεται ότι η επίδραση των υποβαθμίσεων και από τους τρεις οίκους, S&P, Moodys και Fitch έχει “συστημικό” χαρακτήρα, καθώς επηρεάζονται άμεσα και έντονα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαικής περιοχής, πόσο μάλλον εκείνες που βρίσκονται υπό την ίδια δυσχερή οικονομική κατάσταση. Όπως επισημαίνεται, παρόλο που οι υποβαθμίσεις αφορούν μόνο δύο από τα κράτη – μέλη της περιφέρειας, ωστόσο αυτό δεν παύει να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο και στην υπόλοιπη περιοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 30 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.