ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Boυτιά στις τράπεζες - Ενδιαφέρον για ορισμένα "κρατικόχαρτα" - Κερδίζει η Wall- Την "πλάτη" στις υποβαθμίσεις γυρίζει η Ευρώπη - Στο 1,40 το ευρώ

16:27 - 30 Μαρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Στο "κόκκινο" εξακολουθεί να διαπραγματεύεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη κάτω από τις 1.570 μονάδες. Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η Alpha, που υποχωρεί στα 4,75 ευρώ και με όγκο 1,6 εκατ. τεμαχίων. Οι απώλειες στη μετοχή ξεπερνούν το 4%. Πτώση 2,39% καταγράφει η μετοχή της Eurobank, στα 4,49 ευρώ και 1,09% η μετοχή της Εθνικής, στα 6,36 ευρώ. Τα απόνερα της υποβάθμισης από την S&P, είναι βασικότερος λόγος για την ενεργοποίηση των πωλητών σήμερα στο Χ.Α., σχολιάζουν οι αναλυτές, που θεωρούν ότι σε αυτά τα επίπεδα δεν μπορούν να μιλήσουν καν για ευκαιρίες.

Ο λόγος είναι ότι υποβαθμίσεις σαν της S&P, προβληματίζουν τα ξένα funds κι αυτό διότι το ελληνικό χρέος, άρα τα ελληνικά ομόλογα πιέζονται περαιτέρω. Το spread του 10ετούς ομολόγου εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη, στις 947 μονάδες βάσης. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι ακόμα και οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες θα είναι χαμηλότερες μετά την υποβάθμιση. Από την άλλη, η αγορά βρίσκει 'ανάσες” από μετοχές που αφήνουν υποσχέσεις λόγω αποτελεσμάτων ή λόγω εξελίξεων, όπως οι ιδιωτικοποιήσειςε. Τα καλά αποτελέσματα της Ελβάλ δίνουν ώθηση στη μετοχή, αλλά και σε μια σειρά από κρατικές μετοχές που τελούν υπό πώληση, όπως το Τ.Τ. και η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ. Οι συναλλαγές υποδηλώνουν επιφυλακτικότητα, με τον τζίρο στα 62 εκατ. ευρώ.


Στο πράσινο Wall και ευρωαγορές 


Με άνοδο ξεκινά η Wall, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των θέσεων εργασίας το Μάρτιο, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κερδίζει 0,37% στις 12.325 μονάδες, o Nasdaq σημειώνει αύξηση 0,54% στις 2.771 μονάδες και o S&P500 0,50% στις  1.326 μονάδες.

Την "πλάτη" στην S&P "γύρισαν" στη σημερινή συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία από το διεθνή οίκο αξιολόγησης, οι ευρωαγορές δεν δείχνουν να “πτοούνται”, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,46% στις 5.960 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,95% στις 4.026 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,70% στις 7.052 μονάδες.

Κατά 0,06% ενισχύεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,031% ανεβαίνει του Δουβλίνου, ενώ κατά 0,08% υποχωρεί της Λισσαβόνας. Πάνω από το 1,40 κινείται αυτή την ώρα το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,4083 δολάρια.

Παράλληλα, οι επενδυτές “αψήφιστα” φαίνεται πως έχουν πάρει και τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ο οποίος χθες τόνισε ότι η Πορτογαλία έως τον Ιούνιο θα έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, η προθυμία της Βραζιλίας να βοηθήσει τη χώρα αγοράζοντας πορτογαλικά ομόλογα προκαλεί αισιοδοξία και ωθεί υψηλότερα τους δείκτες.

Στήριξη σήμερα στην Ευρώπη παρέχει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και η πρόβλεψη της Kεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας για το έλλειμμα του προϋπολογισμού... Ειδικότερα, πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της για δημοσιονομικό έλλειμμα που θα αντιστοιχεί στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτό το χρόνο προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ότι πλησιάζει η κυβέρνηση της χώρας. Στις ετήσιες οικονομικές της προβλέψεις, η Bank of Spain ανέφερε ότι προβλέπει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6,2% του ΑΕΠ το 2011 και στο 5,2% του ΑΕΠ το 2012.Ανέφερε επίσης πως αναμένει το ισπανικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 0,8% το 2011 και κατά 1,5% το 2012.

Η Βραζιλία φαίνεται να εξετάζει τρόπους να βοηθήσει την Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένης της αγορας πορτογαλικών ομολόγων, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Βραζιλίας Dilma Rousseff στην εφημερίδα Diario Economico. Ο Rousseff ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα πως οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάλογο για αυτό το θέμα. Η Βραζιλία υπήρξε αποικία της Πορτογαλίας και διατηρεί πολιτιστικούς δεσμούς με τη χώρα.

Την ίδια ώρα, αυξομειώσεις παρατηρούνται στα spread της ευρωπαικής περιοχής, με τα ελληνικά και τα πορτογαλικά να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, μία μέρα έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P. Στον αντίποδα, υποχωρούν τα spread σε Ιρλανδία και Ισπανία.

Ωστόσο, παρά την υποβάθμιση τόσο το spread 10ετούς ελληνικού ομολόγου, όσο και το αντίστοιχο πορτογαλικό δεν παρουσιάζουν ισχυρή άνοδο. Να σημειωθεί ότι μόλις χθες το πορτογαλικό είχε “σκαρφαλώσει” σε ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ και μάλιστα διαμορφωνόταν πάνω από τις 600 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, κατά 1,83% ενισχύεται το ελληνικό spread στις 939 μβ, κατά 2,60% το πορτογαλικό στις 468 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η κατάσταση στην περιφέρεια έχει γίνει ασφυκτική λόγω των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων από τους οίκους, καθώς και εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία, η οποία παραμένει τεταμένη, παρά το “πράσινο φως” που έδωσαν στα μέτρα λιτότητας του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το ισπανικό και το ιρλανδικό “διολισθαίνουν” κατά 2,10 μβ στις 185 μβ και κατά 4,80 μβ στις 674 μβ, αντίστοιχα.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 107,3 από 107,9 υποχώρησε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης το Μάρτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο υποχώρηση 107,5. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης επίσης επιδεινώθηκε τον Μάρτιο στο 1,41 από 1,46 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη μείωση στο 1,40.

Το συνολικό ποσό των 7,715 δισεκατομμυρίων ευρώ άντλησε την Τετάρτη το ιταλικό δημόσιο, μέσα από δημοπρασία ομολόγων τριετούς και δεκαετούς διάρκειας.

Αναλυτικότερα, αντλήθηκαν 4,465 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων τριετούς διάρκειας, ενώ ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,302.

Επίσης, αντλήθηκαν 3,25 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,80% ο συντελεστή κάλυψης έφτασε στο 1,5.

Στο μεταξύ, την κινητοποίηση των οικονομολόγων του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε η χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P... Την ώρα που τα δύο υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονταν σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” εξαιτίας της υποβάθμισης τους από το εν λόγω οίκο, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συνέταξαν μία μελέτη, με σκοπό να ασκήσουν ισχυρή πίεση προς τους πολιτικούς, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να πάρουν την κατάσταση της “εμμονής” αυτής των οίκων στα χέρια τους!

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloοmberg, σύμφωνα με το οποίο στη μελέτη του ΔΝΤ τονίζεται ότι η επίδραση των υποβαθμίσεων και από τους τρεις οίκους, S&P, Moodys και Fitch έχει “συστημικό” χαρακτήρα, καθώς επηρεάζονται άμεσα και έντονα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαικής περιοχής, πόσο μάλλον εκείνες που βρίσκονται υπό την ίδια δυσχερή οικονομική κατάσταση. Όπως επισημαίνεται, παρόλο που οι υποβαθμίσεις αφορούν μόνο δύο από τα κράτη – μέλη της περιφέρειας, ωστόσο αυτό δεν παύει να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο και στην υπόλοιπη περιοχή.

Σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας σημειώθηκε στις ΗΠΑ το Μάρτιο. Οι νέες δουλειές στο συντριπτικό τους ποσοσότο αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών, αν και αυξήσεις σημείωσαν και οι υπόλοιποι τομείς. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα προσθέτουν 201.000 θέσεις εργασίας το Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση για την απασχόληση αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων Inc, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη. Η ανάγνωση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω στις 208.000 από την αρχική εκτίμηση για αύξηση των 217.000. Σύμφωνα με την ADP, στον τομέα παραγωγής αγαθών αυξήθηκαν κατά 13.000 οι θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Ο τομέας της μεταποίησης επίσης πρόσθεσε 37.000 θέσεις εργασίας. Ο τομέας των υπηρεσιών πρόσθεσε 164.000 θέσεις εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 30 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.