ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο πράσινο Wall- Eυρωαγορές

16:33 - 01 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Στον απόηχο των θετικων στοιχείων ως προς την αγορά εργασίας και την ανεργία στις ΗΠΑ, οι κυριότεροι δείκτες στη Wall και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια δείχνουν να αγνοούν τουλάχιστον προς το παρόν το τεταμένο κλίμα, εν μέσω υποβαθμίσεων και απειλών για νέες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ ο Dow Jones κερδίζει 0,40% στις 12.368 μονάδες, ο Nasdaq έχει αύξηση 0,52% στις 2.795 μονάδες και ο S&P500 σημειώνει κέρδη 0,51% στις 1.333 μονάδες

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1,15% στις 5.977 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,99% στις 4.029 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 1,47% στις 7.145 μονάδες. Κατά 0,25% κερδίζει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 1,23% χάνει του Δουβλίνου κατά 0,91% υποχωρεί της Λισσαβόνας. Στα 1,4107 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ αυτή την ώρα.

Η άνοδος των ευρωαγορών σημειώνεται παρά τον απόηχο της δημοπρασίας "σοκ" της Λισσαβόνας, κατά την οποία αντλήθηκε το συνολικό ποσό των 1,645 δισ. ευρώ με επιτόκιο – ρεκόρ στο 5,793%. Την ίδια στιγμή το πορτογαλικό spread σημειώνει νέο υψηλό στις 500 μβ. Στήριγμα στην Ευρώπη είναι η οριακή υποχώρηση της ανεργίας το Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη.


Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Πορτογαλία με το χρόνο να μετρά αντίστροφά για την προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης... Την ώρα που τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 κατέγραψαν την εκτίναξή του στο 8,6% του ΑΕΠ, πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου εξήγγειλε ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα που έδωσε την Πέμπτη την εντολή διάλυσης της Βουλής, δεχόμενος την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Μανουέλ Σόκρατες. Ο Καβάκο Σίλβα κάνει λόγο για πρωτοφανή πολιτική κρίση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αν και δηλώνει πως δεν θα πτωχεύσει η χώρα, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει η Λισαβόνα σε εξωτερική βοήθεια.

" Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση ", επεσήμανε ο Καβάκο Σίλβα, που προειδοποίησε ότι " τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο βαθιά που κανένας δεν θα πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη ". "Μετά από συνομιλίες με όλα τα κόμματα, είναι σαφές πως μόνο μέσω εκλογών θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα", δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου, οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που απαιτεί το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. Επίσης, ο πρόεδρος ζήτησε από τα κόμματα να μην δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να κρατήσουν. Aντίθετα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα του «σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει η Λισαβόνα σε εξωτερική βοήθεια. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος χρεοκοπίας», δήλωσε ο ντος Σάντος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI. Ερωτηθείς πάντως για το αν θα είναι αναγκαία μια εξωτερική οικονομική βοήθεια, ο ίδιος, αν και μέχρι τώρα απέκλειε κάτι τέτοιο, δήλωσε πως δεν είναι πλέον σίγουρος.


Πάντως, η απόφαση του Πορτογάλου προέδρου ήρθε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα της Ιβηρικής, στην επίκληση βοήθειας για οικονομική διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έπραξαν νωρίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 αναθεωρήθηκε στο 8,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 7,3%, εξέλιξη που έφερε τα spreads των δεκαετών κρατικών τίτλων της χώρας στις 508 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στις 580 μονάδες βάσης. Στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Πορτογαλίας αναγνώρισε πως όλα τα σχέδια και ο προγραμματισμός νέων εκδόσεων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα αναθεωρηθούν.

Υποχώρησε ελαφρά στο 9,9% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο από 10% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στις 27 χώρες της ΕΕ μειώθηκε και αυτό κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, στο 9,5% από 9,6% τον Ιανουάριο.

Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ υποχώρησε σε 8,8% το Μάρτιο από 8,9% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα για 60.000 νοικοκυριά. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το Μάρτιο του 2009. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το ποσοστό των ανέργων να είναι μεγαλύτερο από 9,0%.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 131 χιλιάδες, σε 13,5 εκατ. το Μάρτιο, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 291.000 σε 139.900.000. Παράλληλα, οι μισθοδοσίες, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 216.000 το Μάρτιο, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάιο, δήλωσε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή. Σύμφωνα με την έρευνα των 400.000 επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 230.000 μετά την άνοδο κατά 240.000 τον Φεβρουάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.