ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nευρικότητα στο Χ.Α. μέχρι τις 15/4 - H Πορτογαλία "ρίχνει" την Ευρώπη - Πάνω από 1,41 το ευρώ - Kάτω τα futures

13:55 - 05 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 3) Ασάφεια, ανασφάλεια και αβεβαιότητα επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. “Μέχρι τις 15 Απριλίου, που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, μην περιμένετε σπουδαία πράγματα από την αγορά”, τόνισε νωρίτερα κορυφαίος παράγοντας παράγοντας της αγοράς.
“Η αγορά για να συνέλθει”, συμπληρώνει ο ίδιος, θα πρέπει να ταρακουνηθεί. Να υπάρξουν τέτοια νέα που θα αλλάξουν την ψυχολογία”. Προς το παρόν, το Χ.Α. “πληρώνει” το τίμημα του ότι η Ελλάδα δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής για τις προθέσεις της να διέλθει με αξιώσεις τον Ρουβίκωνα. Οι ξένοι εξακολουθούν να είναι επικριτικοί ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να σπάσει αυγά και όλα πλέον δείχνουν ότι η οικονομία, στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει γεννάει διαρκώς ελλείμματα. Αυτό, διότι το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε διψήφιο ποσοστό από το 9,4% που προέβλεπε αρχικά το οικονομικό επιτελείο.

Ο γενικός δείκτης εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τη στήριξη των 1.500 μονάδων, καταγράφοντας ανεπαίσθητη άνοδο, αποτέλεσμα κάποιων χλιαρών εντολών αγοράς που έχου έχουν βγει στο Τ.Τ., τη ΔΕΗ, την Κύπρου, την ΑΤΕ τη Eurobank και την Ελλάκτωρ. Εντολές, που παραπέμπουν περισσότερο στη βελτίωση της τεχνικής εικόνας των μετοχών. Την ία ώρα οι ξένοι ανησχούν για το ποιές μετοχές θα περάσουν στην επιτήρηση, αν και άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι για την ωριαία διαπραγμάτευση θα ισχύσει μόνο για τις μετοχές που βρίσκονται στην επιτήρηση ήδη. Από εκεί και πέρα, η Εθνική απώλεσε τα 6 ευρώ, διακινώντας 2,4 εκατ. τεμάχια. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 43 εκατ. ευρώ.
Eυρωαγορές

Για ακόμη μία φορά η Πορτογαλία “ρίχνει” τι ευρωαγορές. Και ενώ στην έναρξη των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια κινούνταν σε μεικτό έδαφος, παρουσιάζοντας οριακές διακυμάνσεις, αυτή την ώρα διαπραγματεύονται αποκλειστικά στο “κόκκινο”, καθώς νέα στοιχεία που είδαν λίγο νωρίτερα το φως της δημοσιότητας επιβάρυναν το κλίμα γύρω από την Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή αρνητικά μάκρο συμβάλλουν στην περαιτέρω επιδείνωση των πτωτικών τάσεων στα ταμπλό.


Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,43% στις 5.990 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,69% στις 4.014 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,30% στις 7.149 μονάδες. Κατα΄0,98% διολισθαίνει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,69% υποχωρεί της Λισσαβόνας και κατά 0,68% χάνει του Δουβλίνου. Πάνω από το 1,41 κινείται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,41260 δολάρια.


Επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς η προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης. Δεν έφταναν μόνο η Fitch και η S&P, σήμερα και η Moodys προχώρησε σε υποβάθμιση των ομολόγων της χώρας.... Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες πιεζουν την κυβέρνηση για δάνειο έως τις 5 Ιουνίου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, ενώ παράλληλα σταματούν την αγορά κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα. Στις 530 μβ το spread 10ετούς.

Ειδικότερα, η Moodys εξαπέλυσε την απειλή της και τελικά την κράτησε... Την περασμένη εβδομάδα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκ νέου υποβαθμίσεις στα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Σήμερα λοιπόν υποβάθμισε τα πορτογαλικά ομόλογα σε Baa1 από Α3.Παράλληλα, διατηρεί υπό αναθεώρηση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το θέμα της περαιτέρω υποβάθμισης εξαρτάται από την ικανότητα της Πορτογαλίας να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα χρηματοδότηση, ενώ θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα αναζητήσει επειγόντως χρηματοδότηση, την οποία εκτιμά ότι θα της παράσχουν άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.


Στο μεταξύ, σταματούν την αγορά κρατικών ομολόγων για τους επόμενους μήνες και επιταχύνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της χώρας να ζητήσει βραχυπρόθεσμο δάνειο μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 5 Ιουνίου, οι μεγαλύτερες πορτογαλικές τράπεζες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Jornal de Negocios, το οποίο μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι επικεφαλής των Banco Espirito Santo, Millennium bcp και Banco BPI συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας προκειμένου να του διαβιβάσουν τις απόψεις τους. Το Reuters αναφέρει πάντως πως κανείς από την Τράπεζα της Πορτογαλίας ή τις άλλες τράπεζες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό του δημοσιεύματος.


Στο μεταξύ, η “εκτίναξη” της τιμής του τύπου brent στα 121 δολάρια μόλις χθες ενισχύει τα σενάρια εκείνα που κάνουν λόγο για την περαιτέρω διεύρυνσή του στα 200 με 300 δολάρια.


Αυτό ακριβώς υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Πετρελαίου Sheikh Zaki Yamani μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές πολιτικές αναταραχές στη Σαουδική Αραβία, τότε δεν αποκλείεται το πετρέλαιο να “σκαρφαλώσει” στα 200-300 δολάρια. "Εάν κάτι συμβεί στη Σαουδική Αραβία, η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 200-300  δολάρια", δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά. "Δεν περιμένω κάτι τέτοιο προς το παρόν, αλλά ποιος το περίμενε για την Τυνησία;", πρόσθεσε. Στο μεταξύ, έπεσε από το υψηλό 2,5 ετών η τιμή του πετρελαίου στις σημερινές συναλλαγές για πρώτη φορά στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, εν μέσω προβλέψεων για αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και καθώς το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη επιδιώκει κατά φαινόμενα την έξοδο από την κρίση και την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, "φλερτάρει" ακόμα με τα εν λόγω επίπεδα. Το αργό πετρέλαιο, παράδοσης Μαΐου. υποχώρησε έως 45 σεντς στα 108,02 δολάρια το βαρέλι. Χθες, Δευτέρα, έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου 2008 (108,47 δολάρια). Έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, είναι ακριβότερο κατά 25%. Το Μπρεντ σημείωσε απώλειες 27 σεντς στα 120,79 δολάρια, ενώ την Δευτέρα είχε κλείσει στα 121,06 δολάρια με κέρδη 2,36 δολαρίων.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη σε  μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, ενώ αυξήθηκαν οριακά σε ετήσια βάση, αποδεικνύοντας πόσο  ευάλωτη είναι η καταναλωτική ζήτηση, η οποία αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω από την  επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη.


Σύμφωνα με την Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο μειώθηκαν 0,1% σε μηνιαία  βάση, ενώ αυξήθηκαν 0,1% σε ετήσια βάση.  Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα παραμείνουν σταθερές  σε μηνιαία βάση και ότι θα αυξηθούν κατά 0,6% σε ετήσια.
Η Eurostat αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τα στοιχεία για τον Ιανουάριο, ανακοινώνοντας  αύξηση 0,2% έναντι 0,4% σε μηνιαία βάση και 0,4% από 0,7% σε ετήσια. Οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν μια ένδειξη για την καταναλωτική ζήτηση και συνεπώς τις  πληθωριστικές πιέσεις.


Με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του  2007 επιταχύνθηκε ο κλάδος υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Μάρτιο, αλλά  αυξάνονται παράλληλα οι ενδείξεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα περιορίσει τα  κέρδη, σύμφωνα με έρευνα την Τρίτη. Ο δείκτης ΡΜΙ του Markit σημείωσε άνοδο στο 57,2 τον Μάρτιο από 56,8 τον  προηγούμενο μήνα.  Πρόκειται για τον 19ο συνεχή μήνα που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το  επίπεδο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Η ισχυρότερη  συμβολή στην άνοδο του PMI προήλθε και πάλι από τις επιχειρήσεις υπηρεσιών  στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 05 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.