ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Διορθώνει" η υπερβολή στο ΧΑ - Συνεδρίαση "ασανσέρ" στην Ευρώπη - Πάνω από το 1,42 το ευρώ - Κέρδη στα futures της Wall

14:01 - 06 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Εν μέσω διακυμάνσεων εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να βγαίνουν αγοραστές στα χαμηλά των 1.468 μονάδων, οδηγώντας εν συνεχεία τον δείκτη και την αγορά στα επίπεδα των 1.500 μονάδων. Έπειτα από επτά πτωτικές συνεδριάσεις, οι επενδυτές ψάχνουν κάπου να πιαστούν, χωρίς όμως θεαματικό αποτέλεσμα, σχολιάζουν χρηματιστές.
Η αντίδραση που πάει να βγει στο Χ.Α. έχει να κάνει περισσότερο με την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Κατά τα άλλα, οι όροι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ δεν ικανοποιούν την αγορά, κυρίως λόγω του ποσού που ζητείται προς άντληση (1,2 δισ. ευρώ), όσο και γιατί δεν προωθείται η πώληση της τράπεζας. Η μετοχή καταρρέει κατά 13,43%, στα 0,58 ευρώ και με όγκο 1,1 εκατ. τεμαχίων. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η αγορά πιέζεται σοβαρά, με τους πωλητές να έχουν περάσει και στα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά. Πτώση 2,785 καταγράφει η Κύπρου, 2,33% η Marfin Popular, 2,22% η Eurobank, στα 3,97 ευρώ, 1,52% η Εθνική, στα 5,85 ευρώ και 1,38% η Alpha, στα 4,29 ευρώ. Κάποια αντίδραση έχει βγει στον ΟΠΑΠ, την Motor Oil και την Coca Cola. Οι συναλλαγές παραμλένουν σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα, στα 24 εκατ. ευρώ.
Αγορές
Συνεδρίαση "ασανσέρ" η σημερινή για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Εκεί που βγαίνει η ανοδική αντίδραση, εκεί πάλι χάνεται και ξανά πάλι "τούμπα". "Κοκτέϊλ" εξελίξεων από όλα τα διεθνή μέτωπα αποπροσανατολίζουν τις ευρωαγορές. Νευρικότητα, οριακές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα είναι τα τρία χαρακτηριστικά που απεικονίζουν τα ταμπλό στις τελευταίες συνεδρίασεις. Προς το παρόν οι εναλλαγές προσήμων δείχνουν μία Ευρώπη, η οποία "χωνεύοντας" το σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε σήμερα το πορτογαλικό δημόσιο, ψάχνεται...
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,56% στις 6.040 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,01% στις 4.042 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 0,68% στις 7.224 μονάδες. Κατά 0,11% κερδίζει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,98% υποχωρεί της Λισσαβόνας και κατά 0,10% ανεβαίνει του Δουβλίνο. Πάνω από το 1,42 το ευρώ.
Σκούρα" τα πράγματα για την Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται στο "χείλος" του γκρεμού... Με "τσουχτερό" επιτόκιο η χώρα άντλησε σήμερα το συνολικό ποσό του ενός δισ. ευρώ μέσω 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων.
Συγκεκριμένα, από την δημοπρασία των εντόκων 6μηνης διάρκειας η Πορτογαλία άντλησε 550 εκατ. ευρώ. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,3 φορές έναντι 2,6 φορές κατά την προηγούμενη δημοπρασία με μέση απόδοση στο 5,117% έναντι 2,984% στην προηγούμενη δημοπρασία. Στην δημοπρασία των 12μηνων εντόκων, η Πορτογαλία άντλησε 455 εκατ. ευρώ με μέση απόδοση στο 5,902% έναντι 4,331% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,6 φορές έναντι 2,2 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω δημοπρασία ήταν η κρισιμότερη που έχει  ποτέ πραγματοποιήσει η χώρα, πόσο μάλλον την ώρα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις "ορέξεις" των κερδοσκόπων, με τη Μoodys να την υποβαθμίζει διπλά.
Ειδικότερα, η Moodys "χτύπησε" και πάλι την Πορτογαλία και μάλιστα αυτή τη φορά τον τραπεζικό κλάδο της χώρας... Μία μέρα ύστερα από την υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων σε Baa1 από A3, σήμερα ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση επτά πορτογαλικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την Caixa Economica Montepio General και κατά δυο ή περισσότερες βαθμίδες τις Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta και Banco Portugues de Negocios. Υπενθυμίζεται ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δήλωσαν την Τρίτη ότι σταματούν την αγορά κρατικών ομολόγων, πιέζοντας την πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει την παροχή δανείου έως και τις 5 Απριλίου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρόωρες εκλογές.
Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο για δεύτερη ημέρα εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάκαμψη της ζήτησης ενδέχεται να μειωθεί στις ΗΠΑ και στην Κίνα, τις δύο χώρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στον κόσμο.Το αμερικανικό αργό σημείωσε απώλειες 62 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 107,72 δολ. το βαρέλι. Χθες, τα συμβόλαια του Μαΐου υποχώρησαν 13 σεντς φθάνοντας στα 108,34 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου υποχώρησε 48 σεντ".


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.