ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο δύο μέρες κράτησαν τα χαμόγελα στο Χ.Α. - Πιέσεις στις τράπεζες - Ενδιαφέρον για τα κρατικόχαρτα

17:27 - 08 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Μόνο δύο μέρες κράτησε ο ενθουσιασμός στο Χ.Α. και την Παρασκευή, κυρίως προς το πέρας των συναλλαγών βγήκαν πωλητές κατοχυρώνοντας τα κερδισμένα. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 1,36%, στις 1.531,12 μονάδες. Τόσο η άνοδος, όσο και η σημερινή πτώση είχαν χαρακτηριστικά τεχνικής σκοπιμότητας, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Αν την περασμένη Τετάρτη ο γενικός δείκτης υποχωρούσε αυτό θα γινόταν για όγδοη συνεχόμενη φορά. Οι δύο ανοδικές συνεδριάσεις, έδωσαν τη δυνατότητα, υποστηρίζουν οι ίδιοι, για ρευστοποιήσεις σε καλύτερες αποτιμήσεις. Το γεγονός ότι η αντίδραση των δύο περασμένων ημερών δεν είχε βάθος προκύπτει από τις συναλλαγές.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος στην εβδομάδα διαμορφώθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 98 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή, οι συναλλαγές έπαθαν καθίζηση διαμορφούμενες στα 76,6 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά εμφάνισε οριακή άνοδο, μόλις κατά 0,28%, ενώ το θετικό πρόσημο διατηρείται από την αρχή του χρόνου, με κέρδη 8,29%. Οι περισσότερες εντολές πώλησης, ως αναμενόταν, βγήκαν στις μετοχές που τράβηξαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, δηλαδή στις τράπεζες. Κλείσιμο στα 0,59 ευρώ για την Αγροτική και πτώση 4,84%, κατά 3,88% υποχώρησε η Κύπρου, στα 2,48 ευρώ, 2,52% η Alpha, στα 4,65 ευρώ, 1,72% η Εθνική, στα 6,28 ευρώ, 1,42% η Πειραιώς, στο 1,39 και 1,10% η Marfin Popular στα 0,90 ευρώ.

Ενδιαφέρον υπήρξε σήμερα κυρίως για τις κρατικές μετοχές, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΑΘ, αλλά και για τη ΔΕΗ, εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις ιιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η αγορά θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει μία ακόμα ευκαιρία να πείσει τις αγορές, διαφορετικά τα αδιέξοδα είναι προφανή. Ταυτόχρονα, η εσωκομματική αντιπαράθεση στη κυβέρνηση, το μπρος – πίσω στα νομοσχέδια, όπως του τζόγου, η αμείλικτη κριτική κατά του υπουργού Οικονομικών, προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς στους ξένους αναλυτές, που παρακολουθούν σε αυτή τη συγκυρία στενά τη χώρα μας. Μάλιστα στην αγορά οι φήμες για εκλογές δίνουν και παίρνουν, στο ενδεχόμενο που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να περάσει εύκολα κανένα από τα νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή. Πάντως, από τις μετοχές πουψ διακινήθηκαν, οι περισσότερες υποχώρησαν, 96, έναντι 58 που ενισχύθηκαν. Κέρδη 18,87% κατέγραψε η ΕΒΖ, 7,61% η Euromedica και 6,45% η μετοχή της Axon. Κέρδη, επίσης, για τη ΜΕΤΚΑ και αμετάβλητη τιμή για τον Μυτιληναίο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.