ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Nikkei "χαλάει" το κερδοφόρο κλίμα στα ασιατικά ταμπλό

08:46 - 11 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Ο ιαπωνικός δείκτης Νikkei αποτελεί την εξαίρεση στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας των ασιατικών αγορών. Και ενώ στα αστιατικά ταμπλό επικρατεί - ως επί το πλείστον - κλίμα κερδοφορίας, ο Nikkei σημειώνει πτώση λόγω... Citigroup. Από την άλλη, η αισιοδοξία στα ασιατικά χρηματιστήρια πηγάζει σήμερα από το γεγονός ότι αισθητά μειωμένος διαφαίνεται πλέον ο κίνδυνος μεγάλης διαρροής από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Στα ταμπλό, κατά 0,37% υποχωρεί ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο στις 9.732 μονάδες. Οριακά κέρδη 0,01% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στις 24.397 μονάδες. Στο +0,87% ο Shanghai Composite στην Κίνα στις 3.200 μονάδες. Κέρδη 0,59% για τον αυστραλιανό S&P ASX στις 5.066 μονάδες.
Η Citigroup σε έκθεσή της, υποβαθμίζει τις ιαπωνικέςμετοχές σε "sell" από "buy", προηγουμένως, επικαλούμενη τον καταστροφικό σεισμό και το ισχυρό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι η Ιαπωνία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει σύντομα.
"Ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο και να προκληθεί νέα μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη και τη συμπαράστασή του.
Την ίδια στιγμή, γύρω στα 113 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου της Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008, εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες, ενώ το ευρώ ανατιμήθηκε μετά την αύξηση των προσδοκιών για νέα άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η υποτίμηση του δολαρίου έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά πετρελαίου με το μπρεντ να πλησιάζει τα 127 δολ. το βαρέλι πριν υποχωρήσει ελάχιστα εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία ειρήνευσης στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χρυσός για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου των ΗΠΑ οδηγεί τους επενδυτές στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, με συναλλαγές ρεκόρ, οι οποίες ώθησαν το ασήμι στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των τριών δεκαετιών.

Η τιμή σποτ του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.472,80 δολ. η ουγγιά στις 11:35 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ, έχοντας αναρριχηθεί έως τα 1.476,21 δολ. καθώς το ευρώ ανατιμήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Έλλειμμα εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Eιδικότερα, το εμπορικό ισοζύγιο της εμφάνισε έλλειμμα 1,02 δισ. δολάρια, για πρώτη φορά από το 2004. Τον τελευταίο μήνα, η Κίνα εμφάνισε πλεόνασμα 140 εκατ. δολαρίων σε σχέση με το έλλειμμα των 7,3 δισ. δολαρίων το Φεβρουάριο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 35,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 27,3%. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πλεόνασμα 4,2 δισ. δολαρίων.


Τελευταία τροποποίηση στις 09:14 - 11 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.