ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη η Wall- Eναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη - Πάνω από το 1,44 για το ευρώ

16:32 - 11 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Στο "πράσινο" ανοίγουν αυλαία οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με το "βλέμμα" των επενδυτών να κοιτάζει προς τα αμερικάνικα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των μεγεθών του κολοσσού του αλουμινίου Alcoa. Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,22% στις 12.407 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,19% στις 2.786 μονάδες και ο S&P500 ενισχύεται 0,24% στις 1.331 μονάδες.

Tην ίδια στιγμή, νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων καταγράφονται στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Οι αγορές δείχνουν να “χωνεύουν” τα όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin της Παρασκευής στη Βουδαπέστη, κατά την οποία η Πορτογαλία μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συζήτησης.

Αβεβαιότητα αντανακλούν τα ευρωπαικά ταμπλό εν μέσω διαφωνιών των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που οι προτάσεις για την οριστική λύση ενάντια στην παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεαι να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα ληφθούν οι τελικές απόφάσεις για τα υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της ευρωπαικής περιοχής.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,04% στις 6.058 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 0,63% στις 4.036 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,24% στις 7.200 μονάδες. Κατά 0,20% χάνει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,17% ενισχύεται της Λισσαβόνας και κατά 0,87% διολισθαίνει του Δουβλίνο. Πάνω από το 1,44 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,4433 δολάρια.


Λιτότητα, αποκρατικοποιήσεις και βοήθεια ύψους 80 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, σύμφωνα με όσα προέκυψαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής στη Βουδαπέστη την Παρασκευή. Όπως είχε διαρρεύσει πριν την έναρξη του Eurogroup, οι πλούσιες χώρες της περιφέρειας ασκούσαν πιέσεις προς την Πορτογαλία για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να μειωθεί αισθητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Πάντως, με θετικό "μάτι" βλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys το αίτημα της Πορτογαλίας για οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα ενισχύσει την πειθαρχεία για την εφαρμογή δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τη Moody΄s, η αξιολόγηση Baa1, η οποία τελεί υπό αναθεώρηση, ήδη περιέχει μία μεγάλη πιθανότητα πως η κυβέρνηση θα ζητήσει χρηματοδότηση από το EFSF, έτσι η κίνηση της χώρας δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Η αναθεώρηση για υποβάθμιση αντανακλά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ενόψει των εκλογών στις 5 Ιουνίου, προσθέτει ο οίκος.

Γύρω στα 113 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου της Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008, εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες, ενώ το ευρώ ανατιμήθηκε μετά την αύξηση των προσδοκιών για νέα άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η υποτίμηση του δολαρίου έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά πετρελαίου με το μπρεντ να πλησιάζει τα 127 δολ. το βαρέλι πριν υποχωρήσει ελάχιστα εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία ειρήνευσης στη Λιβύη. Στο μεταξύ, σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χρυσός για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου των ΗΠΑ οδηγεί τους επενδυτές στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, με συναλλαγές ρεκόρ, οι οποίες ώθησαν το ασήμι στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των τριών δεκαετιών. Η τιμή σποτ του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.472,80 δολ. η ουγγιά στις 11:35 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ, έχοντας αναρριχηθεί έως τα 1.476,21 δολ. καθώς το ευρώ ανατιμήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:05 - 11 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.