ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρεί η Wall- Διευρύνουν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Στο 1,45 το ευρώ

16:27 - 12 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Αρνητικά ξεκινά η Wall, σε κλίμα ανησυχία μετά την απόφαση των ιαπωνικών αρχών να αναβαθμίσουν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα από το επίπεδο 5 στο ανώτατο επίπεδο 7. Παράλληλα, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μείωση τόσο των εισαγωγών, όσο και των εξαγωγών των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones χάνει  0,40% στις 12.332 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,63% στις 2.754 μονάδες και ο S&P500 σημειώνει απώλειες 0,70% στις 1.315 μονάδες.
Με την Πορτογαλία και την Ελλάδα να βαραίνουν το κλίμα, συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, οι οποίοι αυτή την ώρα διευρύνουν τις απώλειες τους. Με τα σενάρια και τις διαψεύσεις περί διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει ακόμα και υπό τους νέους όρους του δανείου, απαισιοδοξία "φωνάζουν" τα ευρωπαικά ταμπλό.Πόσο μάλλον την ώρα που η προσφυγή και της Πορτογαλίας στο μηχανΙσμό στήριξης ενισχύει τους φόβους που θέλουν και άλλα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής υπό την "ομπρέλα" του ΔΝΤ. Και όλα αυτά ενώ μάκρο που είδαν λίγο νωρίτερα το φως της δημοσιότητας συνέβαλαν και αυτά με τη σειρά τους στην περαιτέρω πτώση των ευρωαγορών. Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,98% στις 5.994 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 1,30% στις 3.986 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX χάνει κατά 1,27% στις 7.113 μονάδες. Κατά 0,08% καταγράφει πτώση το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,09% κερδίζει της Λισσαβόνας και κατά 0,24% υποχωρεί του Δουβλίνο. Στα 1,4510 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ.
Στα μάκρο της ημέτας, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, τον Απρίλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις 7,6 μονάδες, έναντι 14,1 μονάδων το Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν διαμόρφωσή του τον Απρίλιο στις 11,3 μονάδες."Παρά τις θετικές ενδείξεις ανάκαμψης, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις", σχολίασε ο επικεφαλής του ινστιτούτου ZEW. Στο 4% επιβραδύνθηκε απρόσμενα σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση το Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 4,4%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν και το Μάρτιο να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% το Μάρτιο, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,5%.

"Δυσοίωνες" οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της Αιγύπτου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή του οι αναταρχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν ήδη επιδράσει αρνητικά για όλο τον κσόμο, ενώ σημειώνει ότι σε περίπτωση που επεκταθούν περαιτέρω, τότε οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα είναι καταστροφικές τόσο για την Αίγυπτο όσο και για την παγκόσμια οικονομία.Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Αίγυπτο θα επιβραδυνθεί σημαντικά και η εξάπλωση των πολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα πλήξει και άλλες οικονομίες στην περιοχή φέτος. Το ΑΕΠ της Αιγύπτου θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1%, αναφέρει το ΔΝΤ σε σημερινό του report, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις από το 5%, μετά από τις αναταραχές του Φεβρουαρίου που προκάλεσαν την αποχώρηση του Hosni Mubarak.Η οικονομία της Τυνησίας, όπου ο Zine El Abidine Ben Ali οδηγήθηκε εκτός εξουσίας πριν από ένα μήνα, θα αναπτυχθεί 1,3% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη στην περιοχή γενικώς να διαμορφώνεται στο 4,1%. Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός την Τρίτη και ταλαντεύθηκε κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ. Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε 9,94 δολ. η ουγγιά φθάνοντας στα 1.456,81 δολ. η ουγγιά στις 0027 ώρα Γκρίνουϊτς, έχοντας αγγίξει επίπεδα ρεκόρ γύρω στα 1.476 δολ. η ουγγιά τη Δευτέρα εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου. Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Ιουνίου υποχώρησαν 9,6 δολ. η ουγγιά, φθάνοντας στα 1.458,5 δολ. η ουγγιά.


Τελευταία τροποποίηση στις 17:58 - 12 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.