ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά περιμένει εκπλήξεις από την κυβέρνηση – Μεγάλη αντίδραση στο ταμπλό - Κέδρη στην Ευρώπη - Ράλι για το ευρώ

12:45 - 13 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Κίνηση προς τις 1540 μονάδες για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και κέρδη για το γενικό δείκτη περίπου κατά 1,8 με 2%, σε ένα περιβάλλον, όπου οι επενδυτές παραμένουν κουμπωμένοι και επιφυλακτικοί, κάτι που αποδεικνύεται από τις συναλλαγές που εμφανίζονται ιδιαίτερα υποτονικές στα 22 εκατ. ευρώ. Η αγορά σημειώνει κέρδη.
Προφανώς καλλιεργείται προσδοκία ότι η κυβέρνηση την Παρασκευή θα ανακοινώσει κάτι πολύ δυνατό. "Θα είναι τόσο δυνατό;", διερωτώνται παράγοντες της αγοράς στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν αυτό που συμβαίνει στο ταμπλό που θα συνταράξει τις αγορές. Όλα αυτά όμως παραμένουν προσδοκίες. Για μία ακόμη συνεδρίαση παρατηρείται ενδιαφέρον για τις μετοχές εκείνες που ελέγχονται από το Δημόσιο. Κίνηση στα 6,17 έχει βγει για την Εθνική, κίνηση στα 8 ευρώ για τον ΟΤΕ και στα 15,40 για τον ΟΠΑΠ. Πάνω από τα 12 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΗ, ενώ σημαντική είναι η αντίδραση στην ΕΥΑΘ και τον ΟΛΠ. Από τις μετοχές που διακινούνται 70 ενισχύονται και 27 υποχωρούν.
Eυρωαγορές
Mπορεί fund managers, αναλυτές και επενδυτές να κάνουν λόγο για "τρίπτυχο" χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, αναφερόμενοι σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ωστόσο οι ευρωαγορές ξέρουν να αντιστέκονται. Με κέρδη άνοιξαν "αυλαία" οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, έπειτα από τις ρευστοποιήσεις που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,47% στις 5.992 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,43% στις 3.993 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,47% στις 7.136 μονάδες. Κατά 0,26% κερδίζει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 1,55% υποχωρεί της Λισσαβόνας και κατά 0,73% χάνει του Δουβλίνο. Πάνω από το 1,44 κινείται το ευρώ και μάλιστα στα 1,44860 δολάρια.
Παράλληλα με την Ελλάδα, η "μπάλα" παίρνει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν τις τρεις χώρες της ευρωπαικής περιοχής που έχουν καταφύγει στο μηχανισμό διάσωσης.

Σύμφωνα με την Pimco οι επιλογές των εν λόγω χωρών είναι δύο... Ή αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg ο Neel Kaskari, επικεφαλής νέων επενδύσεων της Pimco, καθώς οι παραπάνω χώρες της Ευρωζώνης έχουν πολύ παραπάνω χρέη από αυτά που μπορούν να “σηκώσουν” οι οικονομίες τους, πιθανότατα ή θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους ή τελικά θα χρεοκοπήσουν. “Το ερώτημα είναι πως γίνεται κάτι τέτοιο με έναν ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να προκληθεί μετάδοση στην Ισπανία και άλλες χώρες που θα προκαλούσε χάος”, δήλωσε ο Neel Kaskari.

Παράλληλα το ΔΝΤ σε ανάλυσή του σημείωσε ότι Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία "πρέπει να προχωρήσουν σε δύσκολες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια", προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η επιτυχία των προγραμμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.