ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος 1% για την Ευρώπη - Άλμα για το ευρώ στο 1,45 - Πάνω και τα futures

14:08 - 13 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 3) Με κέρδη της τάξεως του 1% απαντούν αυτή την ώρα οι ευρωαγορές στα σενάρια και στα ξένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο περί χρεοκοπίας τριών χωρών της Ευρωζώνης, την ώρα που η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γερμανίας αποκαλύπτει ότι η χώρα ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ευρωπαικό μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, σε περίπτωση που και άλλα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής προσφύγουν στο Ταμείο διάσωσης.Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 1% στις 6.024 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,30% στις 4.009 μονάδες και τέλος, στη φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κερδίζει κατά 1,06% στις 7.178 μονάδες. Κατά 0,36% σημειώνει άνοδο το χρηματστήριο της Μαδρίτης, κατλα 1,55% υποχωρεί της Λισσαβόνας και κατά 1,09% ανεβαίνει του Δουβλίνου. Ράλι για το ευρλω πάνω από το 1,45.
Την ίδια ώρα, "φωτιά" έχουν πάρει οι αποδόσεις των spread 10ετών ομολόγων της ευρωπαικής περιοχής στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, εν μέσω σεναρίων περί χρεοκοπίας για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ειδικότερα, πορτογαλικά και ιρλανδικά spread σημειώνουν ισχυρές ανοδικές τάσεις, καθώς κινούνται στις 529 μβ και 575 μβ, αντίστοιχα καταγράγοντας αύξηση κατά 11,20 μβ και 10,39 μβ, αντίστοιχα, την ώρα που δημοσιεύματα θέλουν τις δύο χώρες να προχωρούν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, ως τη μοναδική τους λύση.
Στο μεταξύ, H Γερμανία φέρεται διατεθειμένη τελικά, να αυξήσει το μερίδιό της στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης. Έγγραφα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γερμανίας αποκαλύπτουν ότι η συμμετοχή της χώρας στο ESM ενδέχεται να ενισχυθεί, δίδοντας την εντύπωση ότι η Γερμανική στάση χαλαρώνει και πως στόχος είναι η κρίση χρέους να αντιμετωπιστεί εντός της Ευρωζώνης και να μην χρειαστεί να φτάσει στους ιδιώτες. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που όλοι οι ξένοι οργανισμοί τονίζουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γερμανίας, την οποία μεταδίδουν σήμερα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαικό μόνιμο μηχανισμό στήριξης πιθανόν να αυξηθεί κατά 22 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο  σηματοδοτεί εκ νέου “μπλόκο” στην υλοποίηση της συμφωνία της ΕΕ για το ESM, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και μετά.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, η γερμανική συμμετοχή, η οποία αρχικά είχε υπολογιστεί στα 80 δισ. ευρώ - ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγαλύτερη - σε περίπτωση που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφύγουν στο μηχανιμσό διάσωσης και κατά συνέπεια να αδυνατούν να καταβάλουν το δικό τους ποσοστό συμμετοχής.
Την ίδια στιγμή, δύο οι επιλογές για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία... Ή αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg ο Neel Kaskari, επικεφαλής νέων επενδύσεων της Pimco, καθώς οι παραπάνω χώρες της Ευρωζώνης έχουν πολύ παραπάνω χρέη από αυτά που μπορούν να “σηκώσουν” οι οικονομίες τους, πιθανότατα ή θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους ή τελικά θα χρεοκοπήσουν. “Το ερώτημα είναι πως γίνεται κάτι τέτοιο με έναν ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να προκληθεί μετάδοση στην Ισπανία και άλλες χώρες που θα προκαλούσε χάος”, δήλωσε ο Neel Kaskari.
Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε με ρυθμό μικρότερο των προσδοκιών το Φεβρουάριο, καθώς η ανάπτυξη σε Γερμανία και Ιταλία αντισταθμίστηκε μερικώς από τις μεγάλες μειώσεις στην Ιρλανδία και την Ελλάδα. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ ήταν κατά 7,3% ισχυρότερη από το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,8% σε μηνιαία βάση και 7,9% σε ετήσια. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν καθοδικά τα στοιχεία του Ιανουαρίου, που έδειξαν μηνιαία αύξηση 0,2% και ετήσια 6,3%.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.