ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το "βλέμμα" στο Μεσοπρόθεσμο το ΧΑ - Σε πτωτικό έδαφος οι ασιατικές αγορές

09:12 - 15 Απρ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Όλοι οι "προβολείς" στραμμένοι στο Μεσοπρόσθεσμό Πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 για το οποίο θα ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αναμένει να δει "εκπλήξεις" από την ελληνική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο δικαιολογεί την άνοδο της τάξεως του 2% στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αγορά θέλει επιτέλους να δει "'εργα" για να πειστεί, εν μέσω έντονης φημολογίας και σεναριoλογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Στο μεταξύ, η υποβάθμιση της Ιρλανδίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys προ ολίγης ώρας προκαλεί εκ νέου ανησυχίες ότι οι κερδοσκόποι ξεκινούν νέο γύρο υποβαθμίσεων στα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής. Την ίδια στιγμή, η ανοδική τάση του πετρελαίου στη "σκιά" της αύξησης του πληθωρισμού στην Κίνα επιφέρει εκ νέου φόβους στο ταμπλό.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με πτώση της τάξεως του 2,8% στις 1.488 μονάδες και με τον τζίρο μόλις στα 96 εκατ. ευρώ, παρόλες τις διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της, με τις αγορές να θεωρούν την αναδιάρθρωση τετελεσμένο γεγονός!
Marfin
Η αγορά επικεντρώνεται στην παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο συμεπριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι αποκρατικοποιήσεις 50 δσ. ευρώ, οι διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και νέα μέτρα. Αναμονή για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων που θα φέρει η διεύρυνση του περσινού ελλείμματος στο 10,3% του ΑΕΠ.
Ασιατικές αγορές
Υστερα από τα χθεσινά κέρδη, αλλαγή τάσης στις τελευταίες συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων. Αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της συνεδρίασης, στον απόηχο των στοιχείων που κατέγραψαν αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί εκ νέου αυστηρότερη πολιτική σύσφιξης.
Παρόλο το ράλι που σημείωσαν χάρη σε μάκρο στοιχεία που κατέγραψαν ότι η κινέζικη ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή κατά το πρώτο τρίμηνο, οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και στη Σαγκάη επέστρεψαν σε πτωτικό έδαφος.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο -0,5% διαμορφώνεται ο ιαπωνικός Nikkei 225 στις 9.605 μονάδες. Απώλειες 0,35% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, που διαμορφώνεται στις 23.929 μονάδες.Με πτώση 0,63% κινείται ο δείκτης Shanghai Composite στις 3.166 μονάδες.

Oι εκτιμήσεις της Bank of America//Merrill Lynch καθώς και της HSBC Holdings Plc κάνουν λόγο για δεδομένη αυστηρότερη πολιτική στην Κίνα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε υψηλότερα, από το αναμενόμενο, επίπεδα σκαρφάλωσε ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα, φτάνοντας το 9,7% για το πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε με τους γρηγορότερους ρυθμούς από το 2008.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, ενώ οι οικονομολόγοι βρίσκονταν κατά 3 μονάδες χαμηλότερα, στο 9,4% και ο πληθωρισμός στο 5,2% του ΑΕΠ.

"Η οικονομία της Κίνας παραμένει αμφινταλαντευόμενη", τόνισε ο  Benjamin Tam, διαχειριστής κεφαλαίου στην  IG Investment Ltd. "Παρά  το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανησυχίες σχετικά με το επιτόκιο".

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή, η πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα συνεχίζεται, ενώ έρευνα της Tepco κατέδειξε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου και ιωδίου στα υπόγεια ύδατα στον πυρηνικό σταθμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 15 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.