ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τρόικα φτάνει, το ΧΑ "κλονίζεται" - Άλμα για το Nikkei στις 10.000 μονάδες

09:23 - 02 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Υπό πίεση η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς κλιμάκιο της τρόικας καταφθάνει στην Αθήνα και ξεκινά εντατικούς ελέγχους μέσω των οποίων θα βγει το πόρισμα αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος σταθερότητας.
Όσο η τρόικα παραμένει σε ελληνικό έδαφος, η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ βρίσκεται στον "αέρα" και εξαρτάται από τις "τρύπες" ή τη βελτίωση που θα διαπιστώσουν οι τροικανοί αυτή την εβδομάδα, την ώρα που η ΕΕ ψάχνει για κερδοσκοπικά παιχνίδια στα CDS. Με το spread να έχει πάρει την "πάνω βόλτα" και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να μην έχουν τελειωμό, το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ιδαίτερα τεταμένο, αφού η αγορά έχει αφεθεί πλέον στη "σκιά" της χρεοκοπολογίας, τη στιγμή που ξεκινά νέα περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων, με Τιτάνα και ΟΤΕ να "ανοίγουν" πρώτοι αυλαία.

Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει την εξειδίκευση των μέτρων του 3ετούς προγράμματος καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες όλες αυτές τις ημέρες είναι ότι τα στελέχη της περίμεναν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση. Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του αναγκαίου πακέτου πρόσθετων μέτρων για εφέτος τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν το Πάσχα. Με "οδηγό" την αβεβαιότητα... το ΧΑ έχει κουραστεί πια να περιμένει, ενώ οι επενδυτές ολοένα και απέχουν, κάτι το οποίο και αποδεικνύει ο συνεχής ισχνός τζίρος.

Marfin
Αναμένεται συνεδρίαση στα τρέχοντα επίπεδα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Τιτάνα και ΟΤΕ ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Eurobank
Καμία αλλαγή τάσης δεν διακρίνεται στην "άκρη του τούνελ" για το ΧΑ. Το "βλέμμα" στρέφεται στην εξειδίκευση των μέτρων, καθώς και στην αξιολόγηση της τρόικας.


Ασιατικές αγορές
Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να κινούνται μεν με μεικτό πρόσημο, αλλά με τον ιαπωνικό Nikkei δε να σημειώνει άλμα στις 10.000 μονάδες, στον απόηχο της είδησης - "βόμβας" ότι ο Μπιν Λάντεν είναι πλέον νεκρός, γεγονός που ώθησε τα αμερικάνικα παράγωγα σε νέα υψηλά, ενώ τα εμπορεύματα σε χαμηλά.
Πιο αναλυτικά, στα ασιατικά ταμπλό, κέρδη 1,43% για τον ιαπωνικό Nikkei στις 9.991 μονάδες. Υποχωρεί κατά 0,36% ο Hang Seng στις 23.721 μονάδες. Ο Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύεται κατά 0,84% στις 3.049 μονάδες. Στο -0,29% ο αυστραλιανός δείκτης S&P ASX στις 4.885 μονάδες. Υποχωρεί κατά 0,28% ο ινδικός Sensex στις 19.082 μονάδες. Στις 2.226 μονάδες ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, με κέρδη 1,53%.

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Eίμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, επικεφαλή της αλ Κάιντα, ένον τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών" δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

Σ.Μ.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:55 - 02 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.