ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπιν Λάντεν και PMI "πρασινίζουν" τα διεθνή ταμπλό - Κλειστό το Λονδίνο - Πάνω από το 1,48 το ευρώ - Κέρδη και στα futures

13:41 - 02 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Aπό τη μία ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν και από την άλλη η επιτάχυνση του δείκτη PMI στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο είναι οι δύο λόγοι που οδηγούν τις ευρωαγορές στο "πράσινο".
Οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστήριων καταγράφουν την τέταρτη ανοδική συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στο "στόχαστρο" της σεναριολογίας περί χρεοκοπίας ή περί αναδιάρθρωσης τουχρέους, επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωπαικής περιοχής, καθώς και τους επενδυτές που τον τελευταίο καιρό απέχουν από την περιφέρεια. Την ίδια στιγμή, θετικά εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να συμβάλουν στην περαιτέρω κερδοφορία των ευρωαγορών.

Πιο αναλυτικά, στο Παρίσι, κατά 0,31% ενισχύεται ο δείκτης CAC 40 στις 4.119 μονάδες και στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξάνεται κατά 0,86% στις 7.579 μονάδες. Κλειστο παραμένει το χρηματιστήριο του Λονδίνου λόγω του εορτασμού της αργίας της 1ης Μαίου. Πάνω από το 1,48 κινείται το ευρώ και μάλιστα στα 1,48370 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, επιτάχυνση σημείωσε ο δείκτης ΡΜΙ στην ευρωζώνη τον  Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα την Δευτέρα. Ο δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στο 58,0 τον προηγούμενο μήνα από 57,5 τον Μάρτιο. Τον  Φεβρουάριο, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 59,0, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 11  έτη περίπου.

Ο δείκτης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σχέση με τα προκαρκτικά στοιχεία (57,7) και  σηματοδοτεί τον 19ο συνεχή μήνα που διαμορφώνεται πάνω από το επίπεδο του 50 που  διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μέτωπο των αποτελέσμάτων, η γερμανική Commerzbank AG εμφάνισε 41% αύξηση στα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η τράπεζα, στην οποία η γερμανική κυβέρνηση κατέχει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, δήλωσε ότι το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, έναντι 708 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο ένα χρόνο πριν. Ξεπέρασε τις προβλέψεις περί 751 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τα "πάνω κάτω" στα εμπορεύματα επέφερε η είδηση ότι ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν.

Στον απόηχο της παραπάνω εξέλιξης, η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 1.540,39 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ είχε φθάσει νωρίτερα στο ιστορικό ρεκόρ των 1,575,79 δολαρίων ανά ουγγιά. Στη συνέχεια, πάντως, ο χρυσός ενισχύθηκε και λίγο πριν το μεσημέρι διαπραγματευόταν περί τα 1.557 δολάρια ανά ουγγιά. Μεγάλη ήταν η υποχώρηση της τιμής του ασημιού στα 44,64 δολάρια ανά ουγγιά από 48,59 δολάρια την Παρασκευή, ενώ έφθασε έως και τα 42,80 δολάρια.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,3% αλλά οι αναλυτές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θεωρούν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να είναι αποδυναμωμένο σε σχέση με το ευρώ και άλλα σημαντικά νομίσματα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.