ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς νέα χαμηλά το ΧΑ; - Το "βλέμμα" στην Τιτάν - Τρίτη πτωτική συνεδρίαση στα ασιατικά ταμπλό

09:13 - 05 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Αντιμέτωπη με το φόβο για νέα χαμηλά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 18 Μαίου που λήγουν τα CDS, με τα ξένα funds να "στοιχηματίζουν" στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι τότε.
Στον αντίποδα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Ηρακλής Πολεμαρχάκης τονίζουν την αναγκαιότητα της επιμήκυνσης των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τον κ. Γ. Παπανδρέου να έχει τηλεφωνικές επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να σταματήσει η έντονη έκθεση της χώρας μέσω της σεναριολογίας περί αναδιάρθρωσης και χρεοκοπίας.

Φυσικά το report της Deutsche Bank, το οποίο κάνει λόγο για έξοδο της Alpha και της Eurobank από τον MSCI παραμένει στο επίκεντρο και στο "μικροσκόπιο" του ΧΑ, πόσο μάλλον όταν η ΕΤΕ υποχωρεί στα 5 ευρώ. Πάντως, το "βλέμμα" της αγοράς διατηρείται καθηλωμένο στους σαρωτικούς ελέγχους των ελεγκτών των δανειστών της χώρας, με τις εντάσεις μεταξύ αυτών και των φορέων των υπουργείων να δυσκολεύουν την κατάσταση, την ώρα που η εξασφάλιση της πέμπτης δόσης του δανείου "αιωρείται".

"Μπαράζ" εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Τιτάνα να δημοσιεύει τα μεγέθη του εν λόγω χρονικού διαστήματος σήμερα... για ισχυρή πτώση της κερδοφορίας πάντως μιλούν οι εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με απώλειες κατά 1,79% στις 1.389 μονάδες.

Marfin
To "βλέμμα" στον Τιτάνα και στις εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα.

Eurobank
Aναμένεται διατήρηση αρνητικού προσήμου στο ταμπλό.

Ασιατικές Αγορές

Mε το χρηματιστήριο του Τόκιο και της Νότας Κορέας να παραμένουν κλειστά λογω αργίας, πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω έντονης απαισιοδοξίας που επέφεραν τα αμερικάνικα στοιχεία που έδειξαν χαμηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη του κλάδου της παροχής υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχίες για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου εξεπέμψε και η ανεργία.

Στα ταμπλό, ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific, εκτός Ιαπωνίας, σημείωσε απώλειες 0,5% φθάνοντας στις 493,27 μονάδες στις 9:47 π.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ.Τη διαφορά έκανε μόνο ο αυστραλιανός δείκτης S&P ASX ο οποίος διαμορφώθηκε στο +0,24% και στις 4.825 μονάδες. Στην Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times υποχώρησε 0,2% και στη Σαγκάη, απώλειες επίσης 0,2% σημείωσε ο Shanghai Composite Index.

Στο μεταξύ, τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τριών ημερών, και σε ποσοστό της τάξης του 5%, σημείωσε την Τετάρτη το ασήμι, ωθώντας χαμηλότερα τον χρυσό, καθώς οι κερδοσκόποι συνέχισαν να εγκαταλείπουν τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους μετά την αύξηση των απαιτήσεων σε χρυσό, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Το ασήμι έχει υποχωρήσει τώρα 20%, μετά την αναρρίχησή του στα 50 δολ., επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε την Πέμπτη. Και ο χρυσός όμως είχε τις χειρότερες τριήμερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο παρά την ευρεία υποτίμηση του δολαρίου και την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού από το Μεξικό.

Παρά τη σημαντική υποχώρησή του, το ασήμι παραμένει ένα από τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής με τις καλύτερες επιδόσεις στο έτος και με άνοδο 30%.

Το αίσθημα των επενδυτών των πολύτιμων μετάλλων επηρεάστηκε αρνητικά μετά την είδηση, ότι ο επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος πίστευε στην άνοδο του χρυσού και επένδυε σε αυτόν, άρχισε να πουλά χρυσό και ασήμι τον μήνα που πέρασε.

Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 4,9% φθάνοντας στα 39,58 δολ. η ουγγιά στις 3:17 μ.μ. (EDT), έχοντας νωρίτερα αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός και τα 38,95 δολ. η ουγγιά.

Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε 1,6% φθάνοντας στα 1.515,30 δολ. η ουγγιά μετά από την άνοδό του στα επίπεδα ρεκόρ των 1.575,79 δολ. η ουγγιά τη Δευτέρα.

Στις ΗΠΑ ο χρυσός για παράδοση Ιουνίου έκλεισε 25,10 δολ. χαμηλότερα, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 1.515,30 δολ. η ο υγγιά.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:31 - 05 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.