ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα χαμηλά το ΧΑ - Στο "ρυθμό" του Eurogroup οι ευρωαγορές - "Βαρίδι" το σκάνδαλο με τον Στρος Καν - Στο 1,42 το ευρώ - Απώλειες για τα futures της Wall

13:48 - 16 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Υπάρχουν και τα απρόβλεπτα στη ζωή! Ουδείς μπορούσε να φανταστεί, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ότι πριν από τρεις μέρες θα άλλαζαν τα δεδομένα για την Ελλάδα, τόσο τραγικά και τόσο απρόβλεπτα! Πλέον η πέμπτη δόση δείχνει να κρέμεται από ένα μέλος του σώματος του κ. Ντομινίκ Στρος Καν, αφού άμα τη αποχωρήσει του και την έλευση του αντικαταστάτη του μπορεί να αλλάξει και η πολιτική διαχείριση έναντι της Ελλάδας.
Επίσης, το γεγονός ότι η χώρα μας το τελευταίο 5μηνο, 6μηνο τα έχει πάει τραγικά ως προς την άντληση εσόδων και ως προς τις αποκρατικοποιήσεις και το σημαντικότερο ως προς την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η τρόικα, μπορεί να μην πάρει την πέμπτη δόση και τα σενάρια περί διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους να παραμείνουν σενάρια, αφού θα έχει έρθει η χρεοκοπία, όπως ισχυρίζονται τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς.

Ήδη το Χ.Α. αντιδρά με πτώση κοντά στο 2%, στις 1.332 μονάδες που σημαίνει νέα χαμηλά για φέτος και χαμηλά περίπου 14 ετών. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το spread έχει πάρει την ανηφόρα και ο κ. Στρος Καν έβαλε το... χεράκι του, με τις Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα μετέωρες, να κατρακυλήσει το ευρώ στα όρια του 1,40... Οι τράπεζες, αλλά και μια σειρά από μετοχές του 20άρη πληρώνουν το μάρμαρο την Δευτέρα.

Πτώση 6,21% για τον ΟΠΑΠ, λόγω αποκοπής μερίσματος (0,90 και 0,70 καθαρό), στέλνοντας τη μετοχή στα 13,58 ευρώ. Από εκεί και πέρα η υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών πιέζει πάνω από 5% τη Marfin Popular, κατά 3,17% υποχωρεί και η MIG, πάνω από 2,4% oι απώλειες της Εθνικής, στα 4,68 ευρώ, 2,2% η Alpha, στα 3,46 ευρώ και 2,40% η Eurobank στα 3,25 ευρώ. Περίπου κατά 2% υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς, στο 1 ευρώ. Φουρλής, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie, ΔΕΗ και Τιτάν είναι από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζουν. Βουτιά10,85% σήμερα για τον Βωβό. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 16,1 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Παράπλευρες απώλειες έχει η είδηση - σοκ ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος Καν κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση κατά καμαριέρας στη Νέα Υόρκη το Σαββατοκύριακο. Ευρώ και αγορές "κατρακυλούν", με το πρώτο να είχε υποχωχρήσει νωρίτερα σε χαμηλό έξι εβδομάδων και με τους κυριότερους δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια να καταγράφουν πτώση της τάξεως του 1,5%.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές "κοιτάζουν" προς Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα αναμένεται η συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup. Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να "διχάζονται" ως προς την πιθανότητα για πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ προς τη χώρα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ στο σημερινό Εurogroup αναμένεται να καθυστερήσει την επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 1,03% στις 5.865 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 1,54% στις 3.956 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 1,44% στις 7.296 μονάδες.

Σε χαμηλό έξι εβδομάδων βρέθηκε" στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές το ευρώ, ενώ αυτή την ώρα κινείται λίγο πιο πάνω από το 1,42 και μάλιστα στα 1,42600 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών στα 2,8 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι χώρες της ευρωζώνης, ενώ είχαν εμφανίσει έλλειμμα της τάξης των 3,0 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Το πλεόνασμα ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρουν ότι η αξία των εξαγωγών ξεπέρασαν την αξία των εισαγωγών κατά 3,0 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.
Η Ευρωζώνη εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2010. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν το Μάρτιο στα 157,9 δισ. ευρώ από 134,8 δις. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 155,1 δισ. δολάρια από 137,8 δισ. δολάρια.

Η Ευρωζώνη συνήθως εμφανίσει εμπορικό πλεόνασμα το Μάρτιο, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας μειώνονται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 1,1% το Μάρτιο σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, μετά από αύξηση 1,6% το Φεβρουάριο και αύξηση 4,1% τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, απώλειες, για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, κατέγραψε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη. Τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 1,3% μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η ύφεση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη από αυτή βίωσαν οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το CBS. Επίσης οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας ενδέχεται να επιδεινωθεί απειλώντας την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε έως 1,30 δολ. φθάνοντας στα 98,35 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Στη 1:06 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 98,79 δολ. το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 2,5%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την εβδομάδα που έληξε στις 8 Απριλίου. Οι τιμές του φέτος βρίσκονται 41% υψηλότερα από πέρυσι.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου υποχώρησε 44 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 113,39 δολ. το βαρέλι στη νέα Υόρκη. Την εβδομάδα που πέρασε το μπρεντ σημείωσε άνοδο 4,3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 16 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.