ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατήφεια και μιζέρια στο Χρηματιστήριο - Ανακτούν θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές - Ο DAX μόνο στο "κόκκινο" - Ανω του 1,42 το ευρώ - Κέρδη για τα αμερικάνικα futures

13:41 - 17 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Σε δουλειά να... βρισκόμαστε μία ακόμα συνεδρίαση στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί σε νέα χαμηλά, στις 1.328 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος "ζαλισμένος' ανακάμπτει σχετικά. Οι απώλειες που έχουν βγει σήμερα, προέρχονται από το -2% και -3% της Coca Cola και του Ελλάκτωρα, ενώ αμετάβλητη στα 6,89 ευρώ παραμένει η μετοχή του ΟΤΕ.
Από εκεί και πέρα κέρδη περίπου κατά 3% έχουν βγει στην Eurobank, έπειτα από το χθεσινό κλείσιμο που είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή να βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά. Περίπου κατά 2% ανακάμπτουν οι μετοχές της Αγροτικής και της Κύπρου και κατά 1,28% η μετοχή της Εθνικής με 920 χιλιάδες τεμάχια, στα 4,73 ευρώ. Υποτονική είναι η αντίδραση που έχει βγει στην Alpha και τον Τιτάνα.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι εξελίξεις γύρω από τη σκοτεινή υπόθεση του κ. Ντομινικ Στρος Καν μπορεί να καθυστερήσουν μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Ο κ. Στρος Καν υποστηρίζουν τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές, όσο κι αν δυσαρεστείτο από τους αργούς ρυθμούς εφαρμογής του Μνημονίου, είχε να ποει έναν καλό λόγο στήριξης της χώρας και των προσπαθειών της. Παρασκηνιακά δε, εφέρετο να ενεργεί υπέρ της Ελλάδας, τόσο ως προς την επιμήκυνση των δανείων, όσο και ως προς το επιτόκιο, την αναδιάρθρωση του χρέους, περνώντας μηνύματα στην άκαμπτη Γερμανία υπέρ της χώρας μας.

Το ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Στρος Καν και η έλευση στη θέση του άλλου προσώπου μπορεί να σημαίνει τη λήψη τυχόν αυστηρότερων από τα προβλεπόμενα μέτρα και η υποχρέωση η Ελλάδα να πιάνει συγκεκριμένους στ΄'οχους πριν από την χορήγηση κάθε δόσης. Υπό αυτούς τους φόβους κι αυτές τις ανησυχίες η αγορά βρέθηκε χθες μέχρι τα χαμηλά των 1.321 μονάδων και πλέον, όλα τα ενδεχόμενα να βρεθεί χαμηλότερα, μέχρι τις 1.280 μονάδες είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, σχολιάζουν αναλυτές.

Την ίδια ώρα, η προσοχή της αγοράς για την Ελλάδα είναι στραμμένη το τελευταίο διήμερο και στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η μηνιαία σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών. Οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι αποκλείεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2013, καλώντας ταυτόχρονα τους ιδιώτες, δηλαδή τις τράπεζες να διευκολύνουν εθελοντικά την Ελλάδα, δημιουργεί κλίμα αναδιάρθρθωσης, εκτιμούν τραπεζίτες. Από την άλλη η «επίσημη Ευρώπη», δια μέσω του εκπροσώπου του κ. Όλι Ρεν περί αναδιάταξης του χρέους και όχι αναδιάρθρωσης, επιβεβαιώνει με τον πλέον καλύτερο τρόπο ότι η συζήτηση έχει προχωρήσει και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις.

Πέρα από αυτά όμως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπιστώσεις της τρόικας από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τραγικές.

Κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, δεν αποκλείεται να τεθούν ρεαλιστικότεροι στόχοι από αυτούς που έχουν τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε αυτά ας προστεθούν η αναμονή της Αγοράς για πιθανή υποβάθμιση της Χώρας από Fitch και Moody΄s, στις εξελίξεις όσον αφορά την σύνθεση του MSCI.

Αγορές

Τα κατάφεραν τελικά οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια και εν μέσω αρνητικών μάκρο, "σκανδάλων" και σεναριών περί χρεοκοπίας, μπόρεσαν να ανακτήσουν θετικό πρόσημο. Σε μεικτό έδαφος κινούνται αυτή την ώρα οι ευρωαγορές, με το γερμανικό DAX να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο "κόκκινο" και μάλιστα με υψηλή πτώση, όπως και στην έναρξη της συνεδρίασης.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπωλεί για δεύτερη μέρα η περιπέτεια του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αφότου κρίθηκε προφυλακιστέος, οδηγήθηκε στις φυλακές της νήσου Ράικερς. Στο μεταξύ, το "βλέμμα" των αγορών παραμένει και σήμερα στραμμένο στο συμβούλιο Εcofin των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα οι αγορές αποτιμούν την πολιτική συναίνεση που ζήτησαν οι κκ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν από την Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί το τελικό "ok" στην εκταμίευση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,01% στις 5.924 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,04% στις 3.991 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,89% στις 7.321 μονάδες. Πάνω από το 1,42 το ευρώ και μάλιστα στα 1,42800 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, ξεπέρασε οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών η ενίσχυση του πληθωρισμού στη Βρετανία, "σκαρφαλώνοντας" στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Ειδικότερα, κατά 4,5% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και κατά 1% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 4,2%.

Υποχώρησε αισθητά ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης το Μάϊο στη Γερμανία. Ειδικότερα, ο δείκτης ZEW μειώθηκε  στο 3,1 από 7,6 τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση είναι δυσμενέστερη από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές οι οποίοι – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – έκαναν λόγο για διαμόρφωση του ZEW στο 5.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, κατά 0,4% υποχώρησαν τα κέρδη της Vodafone Group για το σύνολο της χρήσης, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, εξαιτίας των χαμηλότερων πωλήσεων σε κάποιες από τις νότιες ευρωπαϊκές αγορές.

Τα EBITDA υποχώρησαν στις 14,7 δισ. στερλίνες  (23,8 δισ. δολάρια), ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα EBITDA θα διαμορφωνόταν στα 14,6 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,2% και διαμορφώθηκαν στις 45,9 δισ. στερλίνες.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 17 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.