ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεσοπρόθεσμο και μέτρα στο "μάτι" του ΧΑ - Σε χαμηλό 2 μηνών οι ασιατικοί δείκτες

09:20 - 23 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Εβδομάδα - φωτιά για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αυτή που μόλις ξεκίνησε και μάλιστα με background την υποβάθμιση - "χαστούκι" της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος υποβάθμισε σε B+ την Ελλάδα από ΒΒ+ προηγουμένως, εξαιτίας των προβλημάτων εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα διατηρεί την αξιολόγηση υπό καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Το Χρηματιστήριο περιμένει πως και πως την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα, την ώρα που οι ασφυκτικές πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους για άμεση λύση ενάντια στο ελληνικό πρόβλημα χρέους ολοένα και μεγαλώνουν, με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης να ενισχύονται και άλλο. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup ζητά ευρωπαικό "καπέλο" για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε θέτει στην Ελλάδα τους όρους επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με χρηματιστές, οι αγορές θέλουν να ακούσουν μέτρα ρηξικέλευθα. Όλα τα παραπάνω πάντως επιβεβαιώνουν τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος μιλώντας στη γενική συνέλευση τωμ μετόχων της Τράπεζας την Παρακευή τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου και πως αυτή η εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων με απώλειες της τάξεως του 1,88% και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 78,3 εκατ. ευρώ.

Marfin

Αναμένοντας το Μεσοπρόθεσμο...

Eurobank

Αν και στην έναρξη των συναλλαγών ενδέχεται να παρατηρηθεί τεχνική αντίδραση στο ταμπλό του ΧΑ, ωστόσο η αγορά θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία.

Ασιατικές Αγορές

Mε "οδηγό" την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη... απώλειες καταγράφουν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, ωθούμενοι σε χαμηλό δύο μηνών, την ώρα που τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής επέστρεψαν και πάλι σε πτωτικό έδαφος, εντείνοντας περαιτέρω τις ρευστοποιήσεις που σημειώνουν τον τελευταίο καιρό.
Ειδικόυερα, στα ταμπλό, απώλειες 1,62% για τον δείκτη Nikkei 225 στις 9.451 μονάδες. Στο -1,73% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που διαμορφώνεται στις 22.798 μονάδες. Αμετάβλητος αυτή την ώρα ο Shanghai Composite στις 2.934 μονάδες.

Χαμηλά επίπεδα ρεκόρ άγγιξε το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,2349 πριν διαμορφωθεί το 1,2373. Ο Dollar Index σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο και τα ομόλογα ισχυροποιήθηκαν για τρίτη ημέρα.

Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο εν μέσω ενδείξεων συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης αργού τον κόσμο, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες, ότι, η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η ζήτηση του καυσίμου ενδέχεται να μειωθεί.

Το αργό για παράδοση Ιουλίου σημείωσε απώλειες έως 1,20 δολ. φθάνοντας στα 98,90 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 99,06 δολ. στις 10:54 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια του καυσίμου στις 20 Μαΐου σημείωσαν άνοδο 1,17 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 100,10 δολ. το βαρέλι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το πετρέλαιο βρίσκεται 42% υψηλότερα.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου υποχώρησε 83 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 111,56 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο. Στις 20 Μαΐου τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 97 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθνοντας στα 112,39 δολ. το βαρέλι.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 23 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.