ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπιχείρηση αντιστροφής κλίματος στο Χ.Α. - Τα CDS δεν "πιστεύουν" στις αποκρατικοποιήσεις - Ήπια αντίδραση στην Ευρώπη

12:58 - 24 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη πάνω από 2% για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. που “επιστρέφει” στα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Αν και είναι πρόωρο να πει κανείς ότι έχει σχηματιστεί τάση, αφού οι αναταρράξεις συνεχίζονται ενδοσυνεδριακά και σήμερα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, οι χρηματιστές θεωρούν ότι οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία. Και μάλιστα θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

 Από την “συμπεριφορά” του CDS που σήμερα “πληρώνει” στις 1.435 μονάδες βάσης (σ.σ. όσο και το spread στη δεκαετία), προκύπτει ότι οι ξένοι δεν πιστεύουν στο σχέδιο της κυβέρνησης. Παραμένουν επιφυλακτικοί, ενώ ο ξένος Τύπος απεργάζεται νέα σενάρια χρεοκοπίας, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι θα ήταν καταστροφική μία αναδιάρθρωση του χρέους. Εντυπωσιακή είναι η αντίδραση του Τ.Τ. που ενισχύεται πάνω από 11%, στα 3,12 ευρώ, αφού είναι η πρώτη από τις εταιρείες που το Δημόσιο έχει συμμετοχή που οδεύει προς πώληση. Η μετοχή ξεπερνάει τα 3,12 ευρώ και ο όγκος τις 864 χιλιάδες τεμάχια. Κέρδη άνω του 6% για τον ΟΤΕ, στα 6,87 ευρώ και με όγκο 628 χιλιάδων τεμαχίων. Και η ΑΤ αναμένεται να βρει τη σειρά της, που ενισχύεται πάνω από 4%, στα 0,50 ευρώ. Το καλό κλίμα στις τράπεζες έχει περάσει στην Eurobank (4,09%), Αlpha (3,60%) και Εθνική (4,42%). Εντολές αγορών έχουν βγει και σε μια σειρά από μετοχές που έχουν μείνει πίσω , όπως ο Μυτιληναίος (2,42%), Κύπρου (3,33%), Βιοχάλκο (2,51%)Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ. Ακόμα και τεχνικά, η αγορά χρειάζεται την αντίδραση, σχολιάζουν χρηματιστές, που παραμένουν δύσπιστοι ως προς το αν μπορεί να φτιαχτεί κλίμα στο Χ.Α. για τις αποκρατικοποιήσεις.

Aγορές

Με ήπια κερδοφορία απαντούν οι ευρωαγορές στις χθεσινές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί άμεσης έναρξης των ιδιωτικοποιήσεων, με τους επενδυτές ωστόσο να διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους, καθώς η ευρωπαική κρίση χρέους παραμένει στο επίκεντρο εν μέσω ενός κλίματος έντονης αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,43% στις 5.861 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,46% στις 3.924 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,46% στις 7.194 μονάδες. Πάνω από το 1,40 κινείται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,40690 δολάρια.

Οι έντονες ρευστοποιήσεις συνεχίζονται για το πετρέλαιο, το οποίο ενώ στις συναλλαγές της Δευτέρας κινούνταν σε πτωτική τροχιά, στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια του πετρελαίου αυξήθηκαν 0,5%, αντιστρέφοντας τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα. Χθες οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 2,4% μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Σε υψηλό περίπου δύο εβδομάδων "αναρριχήθηκε" στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές ο χρυσός, ενώ το ασήμι δεν παρουσίασε καμία μεταβολή.

Πιο συγκκεριμένα, ητιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,24 δολ. φθάνοντας στα 1.517,29 δολ. η ουγγιά στις 0032 ώρα Γκρίνουϊτς, έχοντας αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας στα 1.517,74 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Μαΐου. Οι ράβδοι χρυσού βρίσκονται ακόμη από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ των 1.575 δολ. η ουγγιά που άγγιξαν στις αρχές Μαΐου. Ο χρυσός σε ευρώ άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 1.081,43 δολ. η ουγγιά.

Αμετάβλητο παρέμεινε το ασήμι στα 35,04 δολ. η ουγγιά, κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των 49,51 δολ. η ουγγιά, που άγγιξε τον Απρίλιο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος
Στ. Μαλαίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.