ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση αντιστροφής κλίματος στο ΧΑ - Τα CDS δεν "πιστεύουν" στις αποκρατικοποιήσεις - Ατονία στα ευρωπαικά ταμπλό - Πάνω από 1,40 το ευρώ - Ανοδικά τα futures

13:34 - 24 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Κέρδη πάνω από 2% για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. που "επιστρέφει" στα επίπεδα των 1.300 μονάδων. Αν και είναι πρόωρο να πει κανείς ότι έχει σχηματιστεί τάση, αφού οι αναταρράξεις συνεχίζονται ενδοσυνεδριακά και σήμερα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, οι χρηματιστές θεωρούν ότι οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία. Και μάλιστα θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.
Από την "συμπεριφορά" του CDS που σήμερα "πληρώνει" στις 1.435 μονάδες βάσης (σ.σ. όσο και το spread στη δεκαετία), προκύπτει ότι οι ξένοι δεν πιστεύουν στο σχέδιο της κυβέρνησης. Παραμένουν επιφυλακτικοί, ενώ ο ξένος Τύπος απεργάζεται νέα σενάρια χρεοκοπίας, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι θα ήταν καταστροφική μία αναδιάρθρωση του χρέους. Εντυπωσιακή είναι η αντίδραση του Τ.Τ. που ενισχύεται πάνω από 11%, στα 3,12 ευρώ, αφού είναι η πρώτη από τις εταιρείες που το Δημόσιο έχει συμμετοχή που οδεύει προς πώληση. Η μετοχή ξεπερνάει τα 3,12 ευρώ και ο όγκος τις 864 χιλιάδες τεμάχια.

Κέρδη άνω του 6% για τον ΟΤΕ, στα 6,87 ευρώ και με όγκο 628 χιλιάδων τεμαχίων. Και η ΑΤ αναμένεται να βρει τη σειρά της, που ενισχύεται πάνω από 4%, στα 0,50 ευρώ. Το καλό κλίμα στις τράπεζες έχει περάσει στην Eurobank (4,09%), Αlpha (3,60%) και Εθνική (4,42%). Εντολές αγορών έχουν βγει και σε μια σειρά από μετοχές που έχουν μείνει πίσω , όπως ο Μυτιληναίος (2,42%), Κύπρου (3,33%), Βιοχάλκο (2,51%)Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ. Ακόμα και τεχνικά, η αγορά χρειάζεται την αντίδραση, σχολιάζουν χρηματιστές, που παραμένουν δύσπιστοι ως προς το αν μπορεί να φτιαχτεί κλίμα στο Χ.Α. για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αγορές

Ατονία εξακολουθεί να επικρατεί στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να σημειώνουν ήπια ανοδική αντίδραση στις χθεσινές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί άμεσης έναρξης των ιδιωτικοποιήσεων και περί επιβολής πρόσθετων μέτρων. Οι αγορές φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι, καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη παραμένει, ενώ τα "καμπνάκια" και οι υποβαθμίσεις του διεθνή οίκου αξιολόγησης Fitch σε Ιταλία, Βέλγιο και Βρετανία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες περί τρομακτικών διαστάσεων της παγκόσμιας ύφεσης.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,50% στις 5.865 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,16% στις 3.913 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,55% στις 7.100 μονάδες. Πάνω από το 1,40 κιενίται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,40720 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, τη μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους έξι μήνες εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στις 17 χώρες του ευρώ μειώθηκαν 1,8% έναντι του Φεβρουαρίου, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ενώ ήταν 14,1% ισχυρότερες από το Μάρτιο του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 1,3% σε μηνιαία βάση και αύξηση 12,9% σε ετήσια βάση.

Το Φεβρουάριο, οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 21,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat. Σε επίπεδο κρατών, οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, υποχώρησαν 3,4% σε μηνιαία βάση το Μάιο, ενώ στη Γαλλία σημείωσαν πτώση 0,7%.

Στο 1,5% έφτασε η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 , σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, η Γερμανία εμφανίζει ανάπτυξη κατά 1,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 5,2% σε ετήσια βάση και μάλιστα με κινητήριο δύναμη την εγχώρια ζήτηση καθώς οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% σε τριμηνία βάση. Παράλληλα, οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση ακτά 5,4%.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 24 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.