ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβεβαιότητα αντανακλά το ΧΑ - Στη "σκιά" της κρίσης χρέους οι ασιατικές αγορές

09:26 - 25 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης τη Δευτέρα δεν είχαν τελικά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία αν και είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παρόλο που ξέφυγε της πτώσης, τα πενιχρά κέρδη που σημείωσε μόλις χθες αποδεικνύουν την ύπαρξη ορισμένων ενστάσεων ως προς τις αποκρατικοποιήσεις.
Παρά τα μέτρα, τα σενάρια και τα ξένα δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν λένε να σταματήσουν, γεγονός το οποίο δεν βοηθά το ΧΑ να παρουσιάσει ουσιαστική ανάκαμψη. Τα spreads δεκαετίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω των 1.400 μονάδων βάσης, ενώ τα CDS "αγγίζουν" τις 1.435 μβ.

Η αδυναμία πολιτικής συναίνεσης, μετά το όχι του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά, καθηλώνει το ΧΑ στα χαμηλά, με τους Ευρωπαίους μα συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για πολιτική αλληλλεγγύη στην Ελλάδα. Άλλωστε, το πολιτικό κλίμα στη χώρα επικαλούνται και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ως αιτία υποβαθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, το "βλέμμα" της αγοράς στρέφεται στην ανακοίνωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε τη συνεδίαση της Τρίτης με κέρδη κατά 0,13% στις 1.281 μονάδες.

Marfin

Αναμένεται διατήρηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Eurobank

Αν και το θετικό πρόσημο αναμένεται να διατηρηθεί και στις σημερινές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου, ωστόσο το κλίμα θα παραμείνει υποτονικό.

Ασιατικές αγορές

Στη μέγγενη της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη οι ασιατικές αγορές, οι οποίες κινούνται με πτωτικά πρόσημα σε ακόμη μία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η έντονη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας "βυθίζει" τα διεθνή χρηματιστήρια στην πτώση, ενώ ενδυναμώνει τις ανησυχίες περί εξάπλωσης των οικονομικών προβλημάτων. Αποτέλεσμα; Οι ασιατικοί δείκτες να γυρίσουν την πλάτη στα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Applied Materials.

Την ίδια στιγμή πετρέλαιο και χρυσός επέστρεψαν σε πτωτική τροχιά, ενώ το κοινό ευρωπαικό νόμισμα παραμένει λίγο πιο πάνω του 1,40. Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, στο -0,33% ο Nikkei και στις 9.446 μονάδες. Απώλειες 0,55% για το δείκτη Hang Seng στις 22.605 μονάδες. Υποχωρεί κατά 0,5% ο κινεζικός Shanghai Composite στις 2.884 μονάδες. Στο -0,81% ο αυστραλιανός δείκτης S&P ASX που διαμορφώνεται στις 4.670 μονάδες.

Στα 489 εκατ. δολ. ή 37 cents ανά μετοχή ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Applied Materials στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης από 264 εκατ. δολ. ή 20 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 2,86 δισ. δολ. από 2,3 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 38 cents ανά μετοχή.

Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη από τα υψηλότερα επίπεδα περίπου μιας εβδομάδας μετά την κλαδική έκθεση που έδειξε, ότι, οι αμερικανικές προμήθειες βενζίνης αυξήθηκαν στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού πετρελαίου στον κόσμο, σηματοδοτώντας μείωση της ζήτησης.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 0,5% σήμερα μετά την έκθεση του American Petroleum Insitute (ΑΡΙ), ότι, τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν 2,44 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 4 Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα εν λόγω στοιχεία.

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός από τα υψηλότερα επίπεδα σε τρεις εβδομάδες αναγκάζοντας κάποιους επενδυτές να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Ο χρυσός σε ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1.524,03 δολ. η ουγγιά στις 9:05 π.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά την άνοδό της στα 1.527,75 δολ. χθες, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου. Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.523,60 δολ. η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο σε ευρώ σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 1.083,188 ευρώ. Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 36,515 δολ. η ουγγιά μετά το χθεσινό ράλι σε ποσοστό 4,6%.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:48 - 25 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.