ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στο Χ.Α. λόγω πολιτικής αβεβαιότητας - Απώλειες σε Wall και Ευρώπη -Άνω του 1,40 το ευρώ

16:36 - 25 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Η πολιτική αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο εκλογών και βεβαίως η σοβαρή προοπτική, η Ελλάδα να μην πάρει την πέμπτη δόση και τελικά οδηγηθεί στη χρεοκοπία είναι αυτό που τρομάζει τις αγορές. Τα spreads παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 1.400 μονάδων και τα CDS, ακόμα πιο ψηλά, περί τις 1.430 μονάδες βάσης. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί, κάτω και από τη στήριξη των 1.280 μονάδων. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, τόσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όσο και του Χ.Α. Οι αναλυτές βλέπουν και τις 1.200 μονάδες για τον δείκτη, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για χαμηλότερες αποτιμήσεις στις τράπεζες, διασπείροντας φήμες ότι οι σοβαρές εντολές αγορών από το εξωτερικό θα έρθουν στο Χ.Α. όταν οι τιμές στο ταμπλό και ειδικά στον 20άρη μειωθούν κατά 50% επιπλέον, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα! Υπό αυτά τα δεδομένα και αυτή τη φημολογία που αναπαράγεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης οι επενδυτές απέχουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καθαρός τζίρος στο Χ.Α., μόλις που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ, έπειτα από τέσσερις ώρεες συνεδρίασης! Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν καεί, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα επικράτησε σε σχέση με τον αναμενόμενο ενθουσιασμό πώλησης των συμμετοχών του Δημοσίου σε εισηγμένες. Κάποιες εντολές αγορών, που δεν πείθουν όμως, έχουν βγει στον Ελλάκτωρα, που ενισχύεται κατά 2%, στα 2,46 ευρώ, Alpha κατά 1,53%, στα 3,31 ευρώ, Marfin Popular 1,59%, στα 0,64 ευρώ, Coca Cola, στα 17 ευρώ και Εθνική στα 4,58 ευρώ. Οι υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ υποχωρούν. Ειδικότερα, απώλειες άνω του 25 για τη ΔΕΗ, την Αγροτική και το Τ.Τ. και πάνω από 1% υποχωρεί ο ΟΤΕ, στα 6,68 ευρώ. Απώλειες και για τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αλλά και για τον ΟΛΠ. 86 μετοχές υποχωρούν και 39 ενισχύονται, ανάμεσα στις οποίες Βωβός και Geniki (εν αναμονή δημόσιας πρότασης από την So.Gen).

Υποχώρηση σε Wall και Ευρώπη

Με υποχώρηση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ξεκινά η Wall, κυρίως λόγω των απογοητευτικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα και δείχνουν υποχώρηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών κατά 3,6% τον Απρίλιο. Η υποχώρηση αυτή ήταν αρκετά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις και κάνει τους ειδικούς να μιλούν για «μια αργή αλλά όχι δραματική επιβράδυνση της μεταποίησης», όπως σχολιάζει αναλυτής της BNP Paribas.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,28% στις 12.322 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,10% στις 2.745 μονάδες και ο S&P500 χάνει 0,31% στις 1.312 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη να παραμένει στο επίκεντρο. Οι ανησυχίες για φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση ελληνικής αναδιάρθρωσης οξύνονται, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του κορυφαίου αναλυτή του διεθνή οίκου S&P.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,46% στις 5.831 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,55% στις 3.895 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,48% στις 7.117 μονάδες. Στα 1,4049 δολάρια το ευρώ.

Στα μάκρο της ημέρας, ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% σημείωσε το βρετανικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%.

Στις ΗΠΑ οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν 3,6% τον Απρίλιο το 2011, λόγω κυρίως της χαμηλότερης ζήτησης για αεροσκάφη και αυτοκίνητα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία . Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν να μειωθούν οι παραγγελίες 3,0%. Οι παραγγελίες για το μήνα Μάρτιο, εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκαν υψηλότερα να δείχνουν αύξηση κατά 4,4% αντί του 4,1% όπως είχε αρχικά αναφερθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Τμήματος.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

Σταυρούλα Μαλαίνου

Γ. Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.