ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aδυναμία στις 1.300 μον. το Χ.Α. - Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Ευρώπη, πάνω τα futures στη Wall - Aνοδος του ευρώ

14:54 - 26 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Σταθεροποιητικά κοντά στις 1.300 μονάδες διαμορφώνεται ο γενικός δείκτης του Χ.Α. Χωρίς αξιόλογες συναλλαγές και με τους επενδυτές “μουδιασμένους”, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την προώθηση των νέων μέτρων, η αγορά, παρά τη χλιαρή αντίδραση της Πέμπτης, βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά των 1.276 μονάδων. Οι μετοχές και ειδικά οι τραπεζικές, έχουν τρωθεί, κλείνοντας, είτε σε ιστορικά χαμηλά, είτε σε χαμηλά 15 ετών... Ταυτόχρονα, η αγορά καλείται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου, αν και τα μεγέθη που ανακοινώνουν προς το παρόν οι τράπεζες είναι καλύτερα από τις προβλέψεις.
 Κέρδη περίπου κατά 3% για τον ΟΠΑΠ, στα 13 ευρώ, περίπου κατά 2% ενισχύεται ο ΟΤΕ εν αναμονή της πώλησης του 10%, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει άμεσα, ακόμα κι εντός του Ιουνίου. Αντίδραση έχει βγει ακόμα στην Coca Cola και την Μotor Oil, καθώς και στον Μυτιληναίο. Οριακή είναι η αντίδραση στην ΕΤΕ, στα 4,63 ευρώ και με όγκο μόλις 1,5 εκατ. τεμαχίων. Από την άλλη, μεγάλες είναι οι απώλειες για την ΑΤΕ (6,38%), την Κύπρου και το Τ.Τ., ενώ σε αρνητικό πεδίο διαπραγματεύονται οι μετοχές των Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται μόλις στα 36 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα κέρδη σημειώνει ο Δρομέας , Καραμολέγκος και Περσέας, αλλά καμία δεν ξεπερνάει σε άνοδο το 10%. Την μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές των Ηλεκτρονική Αθηνών, Φιερατέξ Σάτο και Βωβός. Γενικότερα, 54 μετοχές ενισχύονται, αλλά 66 υποχωρούν.

Αγορές

“Αναζητούν” καταλύτη οι ευρωαγορές αυτή την ώρα, καθώς έχουν έρθει αντιμέτωπες με αντίρρροπες δυνάμεις. Μεικτά μηνύματα εκπέμπουν στην αγορά οι Ευρωπαίοι αρχηγοί με τους μεν να δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία και τους δε να εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους και τη διστακτικότητά τους για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς μία εκ των PIGS.

Στην έναρξη των συναλλαγών, οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια κινούνταν σε ανοδικό έδαφος για δύο βασικούς λόγους. Από τη μία λόγω της επανόδου των εμπορευμάτων και από την άλλη χάρη σε δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο αναφερόταν ότι η Κίνα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αγορά ευρωπαικών ομολόγων, κυρίως πορτογαλικών, τον Ιούνιο όταν θα ξεκινήσει ο EFSF να πουλάει.

Στη συνέχεια όμως το κλίμα "χάλασε" εν μέρει στα ευρωπαικά ταμπλό, καθώς παρά το γεγονός ότι εκφράζεται στήριξη στην Ελλάδα από Χίλαρι Κλίντον, Ρουμπινί και Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, την ώρα που η ΕΚΤ σχεδιάζει plan Β για τη χώρα, οι αγορές κρατούν "μικρό καλάθι", καθώς οι ανησυχίες περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη οξύνονται.

Στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,53% στις 5.901 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξάνεται κατά 0,22% στις 3.937 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,16% στις 7.159 μονάδες. Στα 1,41700 δολάρια το ευρώ.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων "αναρριχήθηκαν" στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι τιμές πετρελαίου σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 2%. Κινητήριος μοχλός αποτελεί η απροσδόκητη μείωση των διϋλισμένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στα ύψη τα αποθέματα της βενζίνης, που σε συνδυασμό με το αδύναμο δολάριο που οδήγησαν σε νέες αγορές εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας έδειξαν, ότι, τα διϋλισμένα αποθέματα που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, μειώθηκαν 2,04 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 141 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου έκλεισε 1,73 δολ. υψηλότερα, ποσοστό 1,74%, φθάνοντας στα 101,32 δολ. το βαρέλι, και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 2,40 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 114,93 δολ. το βαρέλι, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.