ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη μέρα για το ΧΑ - Με στήριξη από G8 ανοδικά οι ασιατικές αγορές - Εξαίρεση ο Shangai Composite

09:30 - 27 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις αναμένεται να καταγράψει στις σημερινές συναλλαγές η εχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινείται στη "σκιά" των πολιτικών εξελίξεων. Τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων θα συνατηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, οι διεθνείς οίκοι, κορυφαίοι επενδυτές και ξένα δημοσιεύματα εντείνουν τη σεναριολογία περί χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η πολιτική αβεβαιότητα καθηλώνει το ΧΑ σε νέα χαμηλά, ενώ οι διφορούμενες δηλώσεις των Ευρωπαίων αρχηγών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διχάζουν την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ούτε έπειτα από τις τελευταίες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης περί ιδιωτικοποιήσεων πείστηκε.

Το σημερονό συμβούλιο συγκαλείται προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτά λύσεις, αλλά και διευρυμένη αποδοχή ως προς την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με το ΧΑ να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη συναίνεση.

Την ίδια στιγμή, νέες προτάσεις ως λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα κάνουν τον κύκλο της αγοράς. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα συστήνει αντικατάσταση των παλαιών ομολόγων με νέα, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ προτείνει "κούρεμα" 40% με μείωση των επιτοκίων.

Το "βλέμμα" της αγοράς στραμμένο και στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των ΕΤΕ, MPB και Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,62% στις 1.287 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Marfin

Στο επίκεντρο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον αναμένεται να βγει για τον ΟΤΕ , έπιετα από την ενεργοποίηση της option για την ιδιωτικοποίησή του.

Eurobank

Προβλέπεται πτωτικό άνοιγμα.

Ασιατικές αγορές

Οι αρχηγοί της ομάδας G8 εξέπεμψαν θετικά μηνύματα στην παγκόσμια αγορά οδηγώντας τους ασιατικούς δείκτες σε θετικό έδαφος στις σημερινές πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων. Μέσω δηλώσεων ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει... τα εμπορεύματα παρέμειναν σε ανοδική τροχιά, ενώ τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ξένοι οίκοι αποτέλεσαν τους κινητήριους μοχλούς. Εξαίρεση στις ανοδικές τάσεις των ασιατικών αγορών... ο δείκτης Shanghai Composite που διαμορφώνεται με απώλειες της τάξεως του 0,09% στις 2.863 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, κέρδη 0,07% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 στις 9.568 μονάδες. Στο +1% ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ και στις 23.128 μονάδες. Με άνοδο 0,4% ο αυστραλιανός δείκτης S&P ASX στις 4.754 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη οδεύοντας να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη 1%, εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα συντηρήσει τη ζήτηση για αργό, παρά τις ενδείξεις για συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 0,4% καθώς οι ηγέτες του G8 είπαν, ότι, η παγκόσμια οικονομία αποκτά δυναμική, σε συνδυασμό με το αδύναμο δολάριο που τόνωσε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την τιμή του αργού περισσότερο από 20% αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο πόλεμος στη Λιβύη παρατείνει τη μείωση των προμηθειών.

Στη Νέα Υόρκη, το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο έως 43 σεντς φθάνοντας στα 100,66 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 100,46 δολ. στις 12:37 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν 1,09 δολ. φθάνοντας στα 100,23 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 24 Μαΐου. Οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει άνοδο 1% αυτήν την εβδομάδα και 10% μέσα στο έτος.

Στο Λονδίνο, το μπρεντ για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο 17 σεντς, ποσοστό 0,2% φθάνοντας στα 115,22 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 12 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 115,05 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 10 Μαΐου.

Σ. Μ.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:50 - 27 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.