ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάθηκε και η τελευταία στήριξη για το ΧΑ - "Διχασμένες" οι ασιατικές αγορές λόγω μάκρο

09:22 - 30 Μαϊ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Χάθηκε και η τελευταία στήριξη που αναζητούσε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και η οποία ήταν η πολιτική συναίνεση. Αρχικά το ΧΑ είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης όμως για άμεση έναρξη των ιδιωτικοποίησεων μόνο προσωρινή "ανάσα" αποτέλεσαν για την αγορά. Στη συνέχεια, το "βλέμμα" στράφηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων την Παρασκευή, αλλά το "ναυάγιο" της συναίνεσης "κλόνισε" το ΧΑ, το οποίο το μόνο που δεν ήθελε να δει και το έδειξε ήταν η πολιτική αβεβαιότητα.
Τώρα η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται στο τί θα γίνει από δω και στο εξής, με τον πρωθυπουργό από τη μία να ανακοινώνει ότι θα "προχωρήσει μόνος του χωρίς εκλογές έως το 2013" και τους Ευρωπαίους εταίρους από την άλλη να εξετάζουν την εξωτερική τους παρέμβαση στα "εσωτερικά" της ελληνικής οικονομίας, όπως  η συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων...

Τα ξένα δημοσιεύματα εξακολουθούν να ασχολούνται με το ποια είναι τα σχέδια των Ευρωπαίων εταίρων για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα επιμένει κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "πισωτικό γεγονός".

Σημειώνεται δε ότι το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσαν το Der Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει. Όπως δήλωσε ο 'Ελληνας ΥΠΟΙΚ "οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν επιτυχώς".

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με πτώση κατά 1,7% στις 1.265 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 111 εκατ. ευρώ.

Marfin

Το ενδιαφέρον της αγοράς θα επικεντρωθεί στα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ημερών.

Ασιατικές Αγορές

Tα αρνητικά μάκρο που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, δεν ευνοούν ούτε τις ασιατικές αγορές ούτε το πετρέλαιο. Με μεικτά πρόσημα υποδέχτηκαν τη νέα εβδομάδα οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς αφενός η άνοδος των καταλανωτικών δαπανών στις ΗΠΑ ήταν μικρότερη της αναμενομένης και αφετέρου αφότου οι πωλήσεις των παλαιών κατοικιών στην περιοχή αυξήθηκαν λιγότερο από όσο είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο -0,22% ο Nikkei 225 και στις 9.502 μονάδες. Κέρδη 0,51% για τον Hang Seng στις 23.237 μονάδες. Στο +0,46% ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite που διαμορφώνεται στις 2.851 μονάδες.

Με διακυμάνσεις διαπραγματεύθηκε στη Ν. Υόρκη το πετρέλαιο καθώς οι εικασίες ότι η αύξηση της ζήτησης θα αρχίσει μετά την έναρξη της περιόδου των διακοπών στις ΗΠΑ, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο, συρρικνώνεται.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 100,43 δολ. το βαρέλι, 43 σεντς χαμηλότερα στις 12:13 μ.μ ώρα Σύδνεϋ. Τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 36 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 100,59 δολ. το βαρέλι στις 27 Μαΐου, και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 25 Μαΐου. Μέσα στην εβδομάδα τα προθεσμιακά συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,1% και βρίσκονται 36% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 114,74 δολ. το βαρέλι, 29 σεντς χαμηλότερα. Στις 27 Μαΐου το μπρεντ υποχώρησε 2 σεντς φθάνοντας στα 115,03 δολ. το βαρέλι. Μέσα στην εβδομάδα σημείωσε άνοδο 2,4%.

Ίδια εικόνα παρουσιάζει τη Δευτέρα ο χρυσός μετά την ενίσχυσή του από το αδύναμο δολάριο, εν μέσω ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και την κατανάλωση στις ΗΠΑ, που στήριξαν το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή σποτ του χρυσού διατηρήθηκε στα 1.534,45 δολ. η ουγγιά στις 0038 ώρα Γκρίνουϊτς. Την εβδομάδα που πέρασε η τιμή σημείωσε άνοδο 1,8%. Στις ΗΠΑ, ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν τα συμβόλαια του χρυσού φθάνοντας στα 1.535,90 δολ. η ουγγιά.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 30 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.