ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν και "κράτησαν" οι τράπεζες, σε τροχιά νέων χαμηλών το Χ.Α. - Aναζητά στήριγμα η Wall - Απώλειες για Ευρώπη - Άλμα για ευρώ

17:19 - 02 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Με πτώση 0,99%, στις 1.277,23 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Ο περιορισμός των απωλειών, δεδομένου ότι η αγορά βρέθηκε και στα χαμηλά των 1.269 μονάδων, οφείλεται στο γύρισμα της Εθνικής, που έκλεισε με κέρδη 1,46%, στα 4,87 ευρώ και με όγκο 3,7 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 8,62% για την MIG, 2% για την ΔΕΗ και οριακά κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στα 6,66 ευρώ και την Motor Oil στα 8,84 ευρώ.

Η δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση των τιμών στο Χ.Α., μετά τα σούπερ κέρδη (κατά 5,5%) της Τρίτης οφείλεται στο πέπλο αβεβαιότητας που ενέσκυψε πάνω από την αγορά και την οικονομία. Η σφοδρή υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's, αλλά και η αβεβαιότητα ως προς την εκταμίευση της πέμπτης δόσης έχουν προκαλέσει ανησυχία και ανασφάλεια στους κόλπους των επενδυτών. Λίγα μόνο σεντς κέρδη, ακόμα και στα χαρτοφυλάκια αξίας τριών χιλιάδων ευρώ είναι ο στόχος, παρατηρούν χρηματιστές από την καθημερινή επαφή με πελάτες τους. Ο τραπεζικός κλάδος που έχει την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του Χ.Α., βάλλεται λόγω της έκθεσής του σε ελληνικά ομόλογα, ενώ αύριο ή τις επόμενες μέρες, θα πρέπει να αναμένονται οι υποβαθμίσεις του κλάδου από την Moody's. Πάντως, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο κλάδος "κράτησε". Οριακές ήταν οι απώλειες για τη Eurobank και την Alpha, που κράτησαν τα 3 ευρώ και αμετάβλητη στο 1,02 έμεινε η Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, η τρόικα δεν δεν πρόκειται να λάβει θέση ως προς την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, παραπέμποντας το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αυτή του Ιουνίου. Κατά την άποψη των τεχνοκρατών η πέμπτη δόση, όπως και η χορήγηση νέου δανείου ύψους 65 δισ. ευρώ είναι πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν το συντομότερο δυνατό.

Πτώση 3,90% κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,90 ευρώ και με όγκο κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια. Συνεχίστηκαν οι απώλειες για την Κύπρου, η οποία εκτός από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει και την υποβάθμιση της Κύπρου. Η μετοχή έκλεισε στα όρια των 2 ευρώ, πάνω από 3% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 11,83 ευρώ, 2% η Coca Cola και 1,60% ο Τιτάνας. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αγοραστές βγήκαν στη ΜΕΤΚΑ, τη Σιδενόρ και την S&B, ενώ θετικό ήταν προσημο για τις υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Γενικότερα, από τις μετοχές που διακινήθηκαν 77 υποχώρησαν και 43 ενισχύθηκαν.

Αγορές

Μετά τη χθεσινή «βουτιά» της τάξεως του 2% και το sell-off ... "διχασμένοι" παρουσιάζονται οι κυριότεροι δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς από τη μία αμερικάνικα μάκρο που είδαν λίγο νωρίτερα το φως της δημοσιότητας και κατέγραψαν πτώση στις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας, τροφοδότησαν με θετικά μηνύματα το αμερικάνικο χρηματιστήριο, ενώ από την άλλη η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moodys κατά τρεις βαθμίδες αποτελεί ισχυρό "βαρίδι" για τα διεθνή ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 0,21% στις 12.270 μονάδες, ο S&P αυξάνεται κατά 0,05% στις 2.770 μονάδες και τέλος, ο Nasdaq υποχωρεί 0,21% κατά στις 1.311 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 1% υποχωρούν οι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης σε όλη την ευρωπαική περιοχή ωθούν τις ευρωαγορές στο "κόκκινο", προκαλώντας αναταραχές στα ταμπλό, δεδομένου ότι την Τρίτη οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2%. Tην ίδια στιγμή τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας εκτινάσσονται σε νέα υψηλά, καθώς η Moodys στην έκθεσή της για την χθεσινή υποβάθμιση της Ελλάδας επεσήμανε ταυτόχρονα ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας για τη χώρα ανέρχεται στο 50%.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 χάνει κατά 0,73% στις 5.885 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,23% στις 3.917 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 1,03% στις 7.143 μονάδες. Πάνω από το 1,44 διαπραγματεύεται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,44530 δολάρια, σημειώνοντας άλμα της τάξεως του 1%.

Στα μάκρο της ημέρας, στις 422.000 από τις 428.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στις 418.000. O μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 14.000 στις 425.000, τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω του ενός μηνός.


Στο μεταξύ, το "βλέμμα" των αγορών επικεντρώνεται στη νέα πρόταση Τρισέ. Ειδικότερα, την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, είπε την Πέμπτη ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.

Σε τελετή βράβευσής του για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο Trichet παρουσίασε μια σειρά από ιδέες, όπως τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της ΕΕ καθώς και την άσκηση βέτο από τις αρχές της ΕΕ αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πολιτική κρατών-μελών.

Το συνολικό ποσό των 3,95 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων λήξεως του 2014 και ομολόγων λήξεως του 2015 άντλησε κατά τη σημερινή δημοπρασία η Ισπανία. Ειδικότερα, με επιτόκιο της τάξεως του 4,037% από 3,568% προηγουμένως, η Μαδρίτη άντλησε 2,75 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2014 με κουπόνι 3,4%. Παράλληλα, με επιτόκιο 4,230% αντλήθηκαν 1,2 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξεως το 2015, με κουπόνι 3%. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,9 φοφές έναντι ποσοστό κάλυψης 1,6 που είχε καταγραφεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:55 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.