ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν και "κράτησαν" οι τράπεζες, σε τροχιά νέων χαμηλών το ΧΑ - Μάκρο και Ελλάδα όρισαν τις τάσεις σε Wall και Ευρώπη

23:05 - 02 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Με πτώση 0,99%, στις 1.277,23 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Ο περιορισμός των απωλειών, δεδομένου ότι η αγορά βρέθηκε και στα χαμηλά των 1.269 μονάδων, οφείλεται στο γύρισμα της Εθνικής, που έκλεισε με κέρδη 1,46%, στα 4,87 ευρώ και με όγκο 3,7 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 8,62% για την MIG, 2% για την ΔΕΗ και οριακά κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στα 6,66 ευρώ και την Motor Oil στα 8,84 ευρώ.Η δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση των τιμών στο Χ.Α., μετά τα σούπερ κέρδη (κατά 5,5%) της Τρίτης οφείλεται στο πέπλο αβεβαιότητας που ενέσκυψε πάνω από την αγορά και την οικονομία.
Η σφοδρή υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's, αλλά και η αβεβαιότητα ως προς την εκταμίευση της πέμπτης δόσης έχουν προκαλέσει ανησυχία και ανασφάλεια στους κόλπους των επενδυτών. Λίγα μόνο σεντς κέρδη, ακόμα και στα χαρτοφυλάκια αξίας τριών χιλιάδων ευρώ είναι ο στόχος, παρατηρούν χρηματιστές από την καθημερινή επαφή με πελάτες τους. Ο τραπεζικός κλάδος που έχει την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στο ταμπλό του Χ.Α., βάλλεται λόγω της έκθεσής του σε ελληνικά ομόλογα, ενώ αύριο ή τις επόμενες μέρες, θα πρέπει να αναμένονται οι υποβαθμίσεις του κλάδου από την Moody's. Πάντως, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο κλάδος "κράτησε". Οριακές ήταν οι απώλειες για τη Eurobank και την Alpha, που κράτησαν τα 3 ευρώ και αμετάβλητη στο 1,02 έμεινε η Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, η τρόικα δεν δεν πρόκειται να λάβει θέση ως προς την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, παραπέμποντας το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αυτή του Ιουνίου. Κατά την άποψη των τεχνοκρατών η πέμπτη δόση, όπως και η χορήγηση νέου δανείου ύψους 65 δισ. ευρώ είναι πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν το συντομότερο δυνατό.

Πτώση 3,90% κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,90 ευρώ και με όγκο κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια. Συνεχίστηκαν οι απώλειες για την Κύπρου, η οποία εκτός από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει και την υποβάθμιση της Κύπρου. Η μετοχή έκλεισε στα όρια των 2 ευρώ, πάνω από 3% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 11,83 ευρώ, 2% η Coca Cola και 1,60% ο Τιτάνας. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αγοραστές βγήκαν στη ΜΕΤΚΑ, τη Σιδενόρ και την S&B, ενώ θετικό ήταν προσημο για τις υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Γενικότερα, από τις μετοχές που διακινήθηκαν 77 υποχώρησαν και 43 ενισχύθηκαν.

Αγορές

«Διχασμένοι» έκλεισαν τελικά τις σημερινές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμων, καθώς αφενός αμερικάνικα αρνητικά μάκρο σχετικά με τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας, καθώς και για τις βιομηχανικές παραγγελίες και αφετέρου η προειδοποίηση της Moodys ότι η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ ενδέχεται να τεθεί υπό υποβάθμιση, επανέφεραν νευρικότητα στο ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30% στις 12.253 μονάδες, ο S&P 500 μειώθηκε κατά 0,12% στις 1312 μονάδες, ενώ τέλος ο NASDAQ ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 2773 μονάδες.

Παράλληλα, υποβάθμιση και στα ευρωπαικά ταμπλό επέφερε η υποβάθμιση της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys αργά το βράδυ της Τετάρτης. Με τις ευρωαγορές να «χωνεύουν» και να αποτιμούν το νέο «χαστούκι» του οίκου στη χώρα, η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε θετική έκβαση. Με «βουτιά» της τάξεως κοντά στο 2% έκλεισαν τις συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, τάση, η οποία είχε προεξοφληθεί ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι διφορούμενες πληροφορίες σχετικά με την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους που κάνουν τον κύκλο των ξένων μέσων ενημέρωσης εδώ και δύο μέρες ταράζουν τις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι μόλις την Τρίτη ράλι σημειώθηκε στα ευρωπαικά ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,38% στις 5.884 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έχασε κατά 1,89% στις 3.889 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση κατά 1,99% στις 7.074 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, στις 422.000 από τις 428.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στις 418.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 14.000 στις 425.000, τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω του ενός μηνός.

Πτώση κατά 1,2 %, στα 440,4 δις. δολάρια σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο, μετά από μία άνοδο της τάξεως του 3,8% που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον αρμόδιο φορέα. Η πτώση είχε αρχικά προβλεφθεί να είναι της τάξης του 0,8%.



Τελευταία τροποποίηση στις 23:22 - 02 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.