ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αέρας αισιοδοξίας στο ΧΑ μετά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης - Μεικτές τάσεις στα ασιατικά ταμπλό και στη Wall

09:16 - 03 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Με θετικό πρόσημο εκτιμούν οι χρηματιστηριακές ότι θα απαντήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στα νέα δεδομένα που επήλθαν στην επιφάνεια χθες το βράδυ. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνταν πηγή που πρόσκεινται κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που καλύπτει τη χρηματοδότηση της χώρας έως τα μέσα του 2014, περιλαμβάνοντας και την εμπλοκή των τραπεζών έφτασε η ευρωζώνη.
Η παραπάνω εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει θετικά την αγορά, η οποία βυθιζόνταν ολοένα και σε νέα χαμηλά, ενώ οι επενδυτές μέχρι χθες περνούσαν την πέμπτη πτωτική εβδομάδα, παρά τα ισχυρά κέρδη που παρατηρήθηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Το ΧΑ "κοιτάζει" προς Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημειωτέον μόλις χθες προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ακούσει από πρώτο χέρι τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και το σχέδιο για τη χορήγηση νέου δανείου το ύψους του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί και το οποίο θα αφορά στην περίοδο μέχρι το 2014, περίοδος κατά την οποία υπάρχουν οι δυσβάστακτες λήξεις ελληνικών ομολόγων.

Πάντως στις συναλλαγές της Πέμπτης, ο γενικός δείκτης έκλεισε με περιορισμένες από τις αρχικές απώλειες της τάξεως του 0,99% στις 1.277 μονάδες, με τις τράπεζες να "κρατούν" γερά και να οφείλονται στο γύρισμα της αγοράς (υποχώρηση των απωλειών). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ.

Marfin

Δεδομένουν τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας για νέο πακέτο διάσωσης, στο πλαίσιο ενός τριετές σχεδίου χρηματοδότησης έως και τα μέσα του 2014, η αγορά αναμένεται να επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

Eurobank

Το "βλέμμα" στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στην αξιολόγηση της τρόικας.

Ασιατικές Αγορές

Προς αναζήτηση σταθερής κατεύθυνσης βγήκαν οι ασιατικές αγορές, καθώς με φόντο τα αρνητικά αμερικάνικα μάκρο που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια οδηγήθηκαν σε μεικτό έδαφος στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι αναλυτές περίμεναν πως και πως την έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με την πορεία των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας, καθώς εκτιμούσαν ότι η υποχώρησή τους θα σηματοδοτούσε και την ενίσχυση των εικασιών ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου "βαίνει" καλώς. Ωστόσο, η οριακή πτώση που παρατηρήθηκε απογοήτευσε τους οικονομολόγους.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο -0,33% ο Nikkei 225 και στις 9.523 μονάδες. Απώλειες 0,28% για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 23.188 μονάδες. Ενίσχυθηκε κατά 0,97% ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα στις 2.861 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές η Wall Street. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30% στις 12.253 μονάδες, ο S&P 500 μειώθηκε κατά 0,12% στις 1312 μονάδες, ενώ τέλος ο NASDAQ ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 2773 μονάδες.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:53 - 03 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.