ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η προοπτική διάσωσης ανεβάζει το Χ.Α. - Τι είπαν οι ξένοι στους επιχειρηματίες στη Ν. Υόρκη - Η μη καταβολή μερίσματος και τα καθαρά χαρτοφυλάκια, δίνουν ώθηση στις τράπεζες - Με διστακτικές κινήσεις συνεχίζουν οι ευρωαγορές - Πτωτικά τα futures

13:55 - 03 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Πάνω από 2,8% διαμορφώνονται τα κέρδη στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε ένα περιβάλλον που δεν επικρατεί ο ενθουσιασμός λόγω της διαφαινόμενης λύσης στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά η αισιοδοξία για όσους παίρνουν θέσεις στην αγορά. Είναι η πρώτη φορά αναφέρουν επιχειρηματίες και στελέχη που συμμετέχουν στο τρίτο roadshow του Χ.Α. στη Νέα Υόρκη που οι ξένοι δεν ρωτούν για την οικονομία, αλλά για τις εταιρείες και το τραπεζικό σύστημα.
Οι χαμηλές αποτιμήσεις τούς έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και ρωτούν για τα σχέδια των εισηγμένων τραπεζών και επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, η κίνηση της αγοράς για δεύτερη μέρα σε μία μόλις εβδομάδα πάνω από τις 1.300 μονάδες δείχνει ότι το Χ.Α. "προεξοφλεί", όσο μπορεί να γίνει αυτό, μία, κάποια λύση στην διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Προς τούτο η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ κρίνεται ως εξόχως σημαντική για τα ελληνικά πράγματα, παρά το γεγονός ότι η τρόικα φέρεται να συμφώνησε σε μία ακόμα βοήθεια προς την Ελλάδα μέχρι το 2014, ύψους μέχρι 85 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει την τιμητική του στο Χ.Α. και για έναν ακόμα λόγο. Σε όσες συμμετέχει το Δημόσιο κι έβγαλαν κέρδη πέρσι δεν θα πληρώσουν μέρισμα. Επίσης, καθημερινές σχεδόν, είναι οι αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. Φ. Σαχινίδη να αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες, "καθαρίζοντας" κατά κάποιο τρόπο τα χαρτοφυλάκιά τους από τα "τοξικά' ελληνικά ομόλογα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι με καθαρά χαρτοφυλάκια, ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανακατατάξεις, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Σχεδόν κατά 6% ενισχύεται η Alpha, 5,74% η Κύπρου, έπειτα από δύο μέρες πτώσης, 4,52% η ΕΤΕ, πάνω από τα 5 ευρώ, 3,91% η Eurobank, στα 3,20 ευρώ, 3,17% η Marfin Popular και 4% η Πειραιώς.

Το καλό κλίμα διαχέεται και στις υπόλοιπες μετοχές, με την MIG να πρωταγωνιστεί σημειώνοντας άνοδο 6,35%, στα 0,67 ευρώ, με τη διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά ότι η επόμενη χρονιά θα είναι κερδοφόρος (σημαντική μείωση ζημιών στη χρήση του 2010).Κέρδη άνω του 3% για τον Μυτιληναίο, άνω του 3% για την Βιοχάλκο ,280% η Coca Cola και 2,45% ο ΟΠΑΠ. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές στα 24,5 εκατ. ευρώ.

Aγορές

Διστακτικές κινήσεις πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που το "βλέμμα" των αγορών είναι στραμμένο στο Λουξεμβούργο, εν αναμονή της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο κ. Παπανδρέου θα μάθει από πρώτο χέρι τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου πακέτου στήριξης που συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης για τη χώρα, στο πλαίσιο της επιπλέον χρηματοδότησης έως τα μέσα του 2014.

Προς το παρόν οι ευρωαγορές δείχνουν να κρατούν μικρό καλάθι ως προς τα νέα δεδομένα για νέο δάνειο με την εμπλοκή των τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, ενώ την ίδια ώρα το "μπαράζ" υποβαθμίσεων από τη Moodys και κινέζικο οίκο της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αλλά και του ελληνικού τραπεζικου κλάδου υποδηλώνουν ότι η κερδοσκοπία παραμένει στο προσκήνιο.

Στο μεταξύ, η υποχώρηση του δείκτη PMI στην Ευρωζώνη, καθώς και τα χθεσινά αρνητικά αμερικάνικα μάκρο για τις αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας , τα οποία απογοήτευσαν τους αναλυτές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διεύρυνσης κερδών στις ευρωαγορές.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,05% στις 5.850 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,06% στις 3.982 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κερδίζει κατά 0,33% στις 7.097 μονάδες. Πάνω από το 1,44 εξακολουθεί να διαπραγματεύεται το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,44860 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή επιβράδυνση σημείωσαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον  κλάδο υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Μάιο λόγω υποχώρησης της εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο  επίπεδο των τελευταίων 1-1/2 ετών, σύμφωνα με έρευνες την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι οι  πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να περιορίζονται. Ο δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε τον Μάιο στο 56,0 από 56,7 τον Απρίλιο.  Ο δείκτης αναθεωρήθηκε υψηλότερα σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία (55,4). Είναι ο 21ος μήνας που ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει  την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σ.Κ.Χ. - Στ. Μαλ.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 03 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.