ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Yπό έλεγχο οι πιέσεις στι τράπεζες - Πτώση σε ρηχά νερά στο Χ.Α. - Τραπεζικές απώλειες σε Wall και Ευρώπη - Άνω του 1,46 το ευρώ

17:28 - 06 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Πτώση σε ρηχά νερά για το Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,78%, σε μία συνεδρίαση που δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή. Στην αγορά, σαν να στέρεψε από ρευστότητα, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα όρια των 60 εκατ. ευρώ. Μετά τα υπερκέρδη της περασμένης Παρασκευής, οι πωλήσεις που βγήκαν σήμερα στις τράπεζες δεν έπεισαν ούτε για τη συνέχεια, ούτε για τη σκοπιμότητά τους.

Αφενός βγήκαν κάποια από τα κερδισμένα του περασμένου πενθημέρου, αλλά η συμπεριφορά των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, δείχνει ότι οι επενδυτές “κάτι περιμένουν”. Κάποιες από τις φήμες των ημερών θέλουν να ανακοινώνεται συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, προκειμένου να χτυπήσουν μελλοντικά άλλες κρατικές τράπεζες, όπως το Τ.Τ. Προς το παρόν τίποτα δεν επιβεβαιώνεται, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει τα πρώτα της βήματα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, με την Deutsche Telecom να συζητάει την απόκτηση επιπλέον 10% στον ΟΤΕ, κάτι που θα φέρει στα ταμεία του κράτους περί τα 420 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα από τη συμπεριφορά της αγοράς τη Δευτέρα διαπιστώνει κανείς ότι οι επενδυτές είναι κουμπωμένοι. Η πολιτική αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν δεν περάσουν τα μέτρα, αλλά και η κοινωνική αναταραχή που έχει προκληθεί, προκαλούν αμφιβολίες στους ξένους επενδυτές για το πόσο η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο. Ακόμα και η χορήγηση της πέμπτης δόσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τρόικας είναι προϋπόθεση συνολικότερης συμφωνίας για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Συμφωνία, που αν προβλέπει και τη συμμετοχή ιδιωτών, ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην αντιμετώπιση της χώρας και της οικονομίας από τις ξένες τράπεζες. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που μιλούν για περαιτέρω πτώση στο Χ.Α., στο ενδεχόμενο αυτό.

Η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε κατά 2,29%, στα 5,13 ευρώ και με όγκο 3,7 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες 2,055 για την Eurobank, στα 3,35 ευρώ, 1,825 η Πειραιώς, στο 1,08 ευρώ με 2,7 εκατ. τεμάχια και μόλις κατά 0,57% υποχώρησε η μετοχή της Alpha, στα 3,49 ευρώ και με όγκο 1,7 εκατ. τεμαχίων. Η μεγάλη άνοδος της Παρασκευής, οδήγησε σε πτώση την Δευτέρα τη μετοχή της MIG, με απώλειες 4,29%, κατά 3,235 υποχώρησε ο ΟΤΕ. Κέρδη 10% για την ΑΤΕ, 2,96% για τη Βιοχάλκο, 1,95% για τον Τιτάνα, 1,14% για την Coca Cola και λίγο πάνω από 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ.


Tραπεζικές απώλειες σε Wall και Ευρώπη - Άνω του 1,46 το ευρώ

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Wall έκλεισε με απώλειες, αυτή τη φορά υπό το βάρος των απωλειών του τραπεζικού κλάδου και των αεροπορικών εταιρειών. Η προοπτική η αμερικανική κυβέρνηση να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, και οι εκτιμήσεις ότι τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών θα μειωθούν το επόμενο διάστημα, ήταν οι δύο καταλύτες της σημερινής συνεδρίασης.

Αναλυτικά, o Dow Jones υποχώρησε κατά 0,50% στις 12.089 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες τη τάξεως του 1,08% στις 1.286 μονάδες και τέλος, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,11% στις 2.702 μονάδες.Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις αγορές να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο θέμα του ελληνικού χρέους, και από τις ρευστοποιήσεις του τραπεζικού κλάδου.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,14% στις 5,863 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,70% στις 3.863 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 7.085 μονάδες. Πάνω από το 1,46 ενισχύθηκε και μάλιστα στα 1,4613 δολάρια.

Από την έναρξη των συναλλαγών, οι ευρωαγορές έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην εθελοντική συμμετοχή και των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, όπως ακριβώς προτείνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όπως υποστηρίζει θερμά η Γερμανία.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών στη Γερμανία εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να υπάρξει 2ο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, και, σε δεύτερο επίπεδο, υπό ποιους όρους.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Γερμανία αναμένεται να αποφασίσει για τις διασωστικές της κινήσεις, αλλά ως τώρα υπάρχουν μόνο προτάσεις.

«Η ελληνική βοήθεια δεν χρειάζεται να αφορμάται από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) απαραίτητα», τονίστηκε τέλος.

Την ίδια στιγμή, τα άσχημα "μαντάτα" από το μέτωπο των μάκρο στις ΗΠΑ, που μονοπώλησσαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα την προσοχή των επενδυτών, επαναφέρουν στο προσκήνιο έντονες ανησυχίες σχετικά με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,9% αυξήθηκε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού της ευρωζώνης ενώ σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός παραγωγού ενισχύθηκε στο 6,7%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη κατά 6,6% σε ετήσια βάση και κατά 0,8% σε μηνιαία.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:29 - 07 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.