ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πολιτική αβεβαιότητα και οι κοινωνικές αναταραχές πιέζουν το ΧΑ - Νευρικότητα στα ασιατικά ταμπλό - Τραπεζικές απώλειες στη Wall

09:33 - 07 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Παρόλο που την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες ήθελαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία και αφορά την επιπλέον χρηματοδότηση έως τα μέσα του 2014, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν και επιβεβαιώσε σχετικά, ωστόσο η προϋπόθεση που επέβαλε για συμμετοχή και των ιδιωτών στο νέο πακέτο μάλλον είναι κάτι που δεν αρέσει στο ΧΑ.
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παραμένει υπό πίεση. Η πολιτική αβεβαιότητα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν δεν περάσουν τα μέτρα, αλλά και η κοινωνική αναταραχή που έχει προκληθεί, προκαλούν αμφιβολίες στους ξένους επενδυτές για το πόσο η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο. Ακόμα και η χορήγηση της πέμπτης δόσης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τρόικας είναι προϋπόθεση συνολικότερης συμφωνίας για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Με γνώμονα τους παραπάνω παράγοντες δεν είναι λίγοι εκείνοι οι χρηματιστές που υποστηρίζουν ότι αναμένεται περαιτέρω πτώση για το ΧΑ. Κατά τα άλλα το "βλέμμα" της αγοράς παραμένει καθηλωμένο στην ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς και στις νεότερες πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέο φορολογικό νομοσχέδιο με μειώσεις συνετελεστών, όπως αποφασίστηκεστο χθεσινό Υπουργικό, ενώ την ίδια στιγμή η έναρξη των αποκρατικοποίησεων με την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom κεντρίζουν το ενδιαφέρον της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε τις συναλλαγές της Δευτέρας με απώλειες της τάξεως του 0,78% στις 1.323 μονάδες και με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Marfin

Αναμένεται συνεδρίαση στα τρέχοντα επίπεδα.


Eurobank

To ενδιαφέρον εξακολουθούν να μονοπωλούν τα διάφορα σενάρια περί νέου πακέτου στήριξης στη χώρα.

Aσιατικές Αγορές

H Ελλάδα και πάλι υπαίτια για τη νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Οι έντονες ανησυχίες για το εάν τελικά η χώρα θα λάβει νέο πακέτο στήριξης, καθώς και για το κατά πόσο η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου είναι εξασφαλισμένη προκαλούν αναταραχές στα διεθνή ταμπλό, με τις αγορές να μην πείθονται από το σχέδιο των Ευρωπαιων ηγετών για επιπλέον χρηματοδότηση στη χώρα έως τα μέσα του 2014, καθώς η συμμετοχή και των ιδιωτών τραπεζών φαίνεται να μην τους αρέσει καθόλου.

Παράλληλα, οι συνεχείς πιέσεις που δέχεται η αμερικάνικη οικονομία και οι οποίες αποτυπώνονται τόσο στα αρνητικά μάκρο όσο και στις πτωτικές τάσεις στο ταμπλό της Wall Street επεναφέρουν δριμύτατους φόβους για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στις 9.426 μονάδες ο ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο, με κέρδη 0,49%. Στις 22.845 μονάδες ο HSI στο Χονγκ Κονγκ, με απώλειες 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες  με τραπεζικές απώλειες έκλεισε τις συναλλαγές το αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ειδικότερα, o Dow Jones υποχώρησε κατά 0,50% στις 12.089 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες τη τάξεως του 1,08% στις 1.286 μονάδες και τέλος, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,11% στις 2.702 μονάδες.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:48 - 07 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.