ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε, πολιτική αβεβαιότητα προκαλούν ασφυξία στο ταμπλό - Πάλι βουτιά στην Ευρώπη μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα - Στο 1,46 το ευρώ - Ελαφρώς πτωτικά τα futures

14:03 - 08 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
Υπό πίεση παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και μάλιστα με μεγάλες απώλειες, που ξεπέρασαν και το 2%, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στα επίπεδα μεταξύ των 1.270 – 1.275 μονάδων. Τελικά, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, η επιστολή Σόιμπλε στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., κάνει μεγάλη ζημιά στις αγορές και βεβαίως στο Χ.Α. Στην Ευρώπη, οι απώλειες στους δείκτες των μεγάλων ευρωπαίκών χρηματιστηρίων αγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 1%.  

Ο κ. Σόιμπλε γράφει στην επιστολή για την ανάγξκη άμεσης παρέμβασης στο ελληνικό πρόβλημα, με τη χορήγηση νέου δανείου και reprofiling το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά, έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό είναι και ο λόγος που οι αγορές πέφτουν, αφού υπάρχει ;ανησυχία για το κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες. Από την άλλη, ο “αμερικανικός παράγοντας' δείχνει να ανησυχεί εξίσου, καλώντας την Ε.Ε. Για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. Το θέμα αυτό, άλλωστε, μονοπώλησε της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ – Ομπάμα.

Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και επιδεινώνεται από την πολιτική αβεβαιότητα. Τα νέα μέτρα του Μνημονίου ΙΙ προσκρούουν ακόμα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει ότι περίπου 10 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα. Ο τραπεζικός κλαδος δέχεται νέο ισχυρό πλήγμα, με απώλειες κοντά στο 3% και ο 20άρης κατά 2,25%, συποχωρώντας στην κρίσιμη στήριξη των 570 μονάδων. Πάνω από 7,55 οι απώλειες της ΑΤΕ, σχεδόν κατά 4%, στα 3,27 ευρώ υποχωρεί η Alpha, 2,83% η Πειραιώς, στο 1,03, 2,4% η ETE, στα 4,80 και 2,21% η Eurobank, στα 3,08 ευρώ. Μεγάλες, επίσης, άνω του 4% είναι οι απώλειες για την Ελλάκτωρ, 3,375 υποχωρεί η ΔΕΗ, άνω του 3% υποχωρεί και ο Τιτάνας και ο ΟΠΑΠ. Από τις μετοχές που διακινούνται 81 υποχωρούν και 21 μένουν αμετάβλητες, με τις συναλλαγές, ιδιαίτερα υποτονικές, στα 32 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Για έκτη διαδοχική συνεδρίαση απώλειες σημειώνουν και στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ευρωαγορές, έπειτα από τις "δυσοίωνες" εκτιμήσεις των Bernanke και Dudley, οι οποίες τροφοδότησαν με αρνητικά μηνύματα τις διεθνείς αγορές.

Ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι επεσήμανε στη χθεσινή του ομιλία ότι η η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να χρήζει περισσότερης νομισματικής τόνωσης, προκειμένου να ανακάμψει ταχύτερα, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά ακόμα επίεδα. Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα "βλέπει" το αμερικάνικο εγχώριο ακαθάριστο προϊόν να αναπύσσεται με ρυθμό κατά 3,2% φέτος, ενώ οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,3%.

Παράλληλα, η ελληνική κρίση χρέους και η επίλυσή της παραμένει στο επίκεντρο του ενδοαφέροντος των διεθνών χρηματιστηρίων, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε να αποστέλνει αργά το βράδυ της Τρίτης επιστολή στον επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ καθώς και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο μίας βίαιης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους ή ακόμη και μίας χρεοκοπίας κράτους μέλους της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Schaeuble προειδοποιεί ότι ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αναγκαίο, καθώς η επιστροφή της στις αγορές είναι μη ρεαλιστική, ενώ σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να συμβεί η πρώτη χρεοκοπία χώρας εντός της ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι χθες τον κλυκλο των ξένων μέσων ενημέρωσης έκαναν οληροφορίες που θέλουν τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα στα 80 με 100 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 1,22% στις 5.793 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,95% στις 3.835 μονάδες και τέλος, στη Φρανφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 1,27% στις 7.013 μονάδες. Στα 1,4623 δολάρια το ευρώ.

Νωρίτερα, αρνητικό κλίμα επικράτησε και στα ασιατικά ταμπλό. Ειδικότερα,  απώλειες 0,96% για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 22.655 μονάδες. Στο -0,4% ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite στις 2.863 μονάδες. O αυστραλιανός δείκτης S&P ASX υποχώρησε κατά 0,55% στις 4.616 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η Eurostat επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της ότι οι επενδύσεις θα αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη για οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης την περίοδο  Ιανουαρίου-Μαρτίου, αφού σημειώθηκε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,5% από 1,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Την ισχυρότερη ανάπτυξη σημείωσαν η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς ανακοίνωσαν  αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% και 1,0% αντίστοιχα. Ελλείψει στοιχείων από την Ιρλανδία, η  Πορτογαλία είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης σε ύφεση, αφού η Ελλάδα  ανέκαμψε σημαντικά ανακοινώνοντας ανάπτυξη 0,8% μετά από συρρίκνωση 2,8% το  προηγούμενο τρίμηνο.

Στ.Κ.Χαρίτος
Δ. Κώτσος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:56 - 08 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.