ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία και αβεβαιότητα αντανακλά το ΧΑ - Επιμένουν πτωτικά οι ασιατικές αγορές - Απώλειες και στη Wall

09:27 - 09 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Ανησυχία και αβεβαιότητα αντανακλά το ταμπλό του ΧΑ, καθώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αφενός ανησυχεί ένοντα για τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία και αφετέρου υποχωρεί εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
Με τους Ευρωπαίους αρχηγούς να ασκούν βαρύτατες πιέσεις στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά για πολιτική συναίνεση και με τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει ότι "την εθνική συννενόηση την εννοούμε και δεν είναι μόνο στα λόγια", δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση αυτή την τόσο κρίσιμη μέρα, όπου αναμένονται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα μέτρα του Μεσοπρόθεμσου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Η αγορά παραμένει σε τεντωμένο σχοινό, πόσο μάλλον ύστερα από τις εκτιμήσεις της τρόικας, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, αλλά εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, τότε το έλλειμμα φέτος θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα του 2010, ενώ η ύφεση θα φτάσει στο 3,8%.  Στο μεταξύ, την άποψη της τρόικας για αυστηρή εφαρμογή του Μνημονίου και πολιτική συναίνεση συμμερίζεται και ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση.

Οι ρευστοποιήσεις για την αγορά δεν σταματούν, την ώρα που οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και ξένοι οίκοι, υπουργοί Οικονομικών, όπως ο Σόιμπλε ομολογούν δημοσίως ότι αν δεν υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουλίου, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία. Η ανησυχία των ξένων είναι στο πως θα αποφευχθεί το “πιστωτικό γεγονός” και τι μερίδιο ευθύνης θα αναλάβουν οι ξένες τράπεζες. Αυτός είναι και ο λόγος που ενεργοποιεί πωλητές, χωρίς καμία αντίσταση από τους “αγοραστές” που πλέον έχουν καταθέσει τα όπλα. Οι όποιες αγορές γίνονται μόνο και μόνο για να πουληθούν οι μετοχές σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξεως του 2,94%, στις 1.258,97 μονάδες με τον τζίρο στα 79 εκατ. ευρώ.

Marfin

Αναμένεται ίδια εικόνα στο ΧΑ

Euroxx

Με το "βλέμμα" στο Μεσοπρόθεσμο

Ασιατικές Αγορές

Eπιμένουν σε πτωτικό έδαφος οι ασιατικές αγορές, σημειώνοντας για έκτη διαδοχική συνεδρίαση απώλειες, παίρνοντας "πάσα" και από τις πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στις χθεσινές συναλλαγές της Wall Street.

Αρνητικοί παράγοντες για ακόμα μία φορά αφενός η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη με το ελληνικό πρόβλημα και την επίλυσή του στο επίκεντρο των διεθνών χρηματιστηρίων και αφενός τα άσχημα "μαντάτα" για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τόσο εξαιτίας των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων όσο και λόγω της προειδοποίησης του οίκου αξιολόγησης Fitch στις ΗΠΑ, χτυπώντας "καμπανάκι" για επικείμενη υποβάθμιση.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο -0,21% ο ιαπωνικός Nikkei 225 στις 9.429 μονάδες. Με απώλειες άνω του 1% ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 22.425 μονάδες. Πτώση 1,09% για τον κινεζικό δείκτη Shanghai Composite στις 2.850 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι πτωτικά έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης και το αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,18% στις 12.049 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,96% στις 2.675 μονάδες και ο S&P500 κατέγραψε πτώση 0,42% στις 1.280 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 09 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.