ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στο κλείσιμο δια χειρός...Standard & Poor's για τη Wall - Οριακά κέρδη για την Ευρώπη

23:08 - 13 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της Wall για τη νέα εβδομάδα καθώς το αρχικό θετικό ερέθισμα που έδωσε μία σειρά από επιχειρηματικά deals εξουδετερώθηκε από το νέο “χαστούκι” υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης της Standard & Poor που ενέγειρε εκ νέου ανησυχία ενός credit event στην Ευρώπη. Αναλυτικά, σύμφωνα με την Standard & Poor’s η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας υποβαθμίστηκε από B σε CCC, ενώ το outlook παρέμεινε αρνητικό. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι ιδιώτες πιστωτές πιθανόν να συμμετάσχουν σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με το μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι τελικά οι όροι της αναδιάρθρωσης να μην είναι με ευνοϊκούς όρους, προκαλώντας έτσι κάποιο πιστωτικό γεγονός. Ο Dow Jones στο κλείσιμο της συνεδρίασης κατέγραψε τα μίνιμουμ κέρδη 0,01% στις 11.953 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,16% στις 2.640 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,07% στις 1.272 μονάδες.

Η αξιολόγηση του οίκου εκτιμά ότι υπάρχουν 30-50% πιθανότητες χρεοκοπίας, ενώ αντανακλά την υψηλή πλέον πιθανότητα να επαναδιαμορφωθούν οι όροι αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας. Μάλιστα, το επόμενο 12μηνο, η πιθανότητα μίας αξιολόγησης αξιολόγηση 'SD'(selective default) είναι μεγάλη. Παρόλο που θεωρείται η χορήγηση νέας βοήθειας από την Ευρώπη πιθανή, ο οίκος βλέπει ότι οι αντιδράσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης μπορεί να καταστήσει την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμενο για την χορήγηση της νέας βοήθειας.

 

Νωρίτερα το απόγευμα, με ανεπαίσθητα κέρδη έκλεισαν πάλι τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς έντονο προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της Bundesbank ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πιθανή. Παράλληλα, η διαφορετική στάση που επικρατεί μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αφήνει περιθώρια για την εξεύρεση κοινής λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE, ενισχυμένος κατά 0,13% διαμορφώθηκε στις 5.773 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά  0,07% στις 3.808 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε ελαφρά άνοδο κατά 0,22% διαμορφούμενος στις 7.085 μονάδες.

 

Ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις συνεδριάσεις των κυριότερων χρηματιστηρίων παγκοσμίως και στον απόηχο των αρνητικών μάκρο που δημοσιεύονται για την Κίνα, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν στις σημερινές πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές.

 

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν δεν αποκλείει και την πτώχευση της Ελλάδας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους του κοινού προγράμματος με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag (Βελτ αμ Ζόνταγκ 12.6.11) ο κ. Βάιντμαν εκτιμά πάντως ότι και αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ. "Το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό", λέει.

 

Η αποτροπή της στάσης πληρωμών "εξαρτάται κυρίως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού" επισημαίνει ο κ. Βάιντμαν και τονίζει: "Θα υπάρξει εκτενής βοήθεια αλλά υπό αυστηρούς όρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρείες και ταχείες ιδιωτικοποιήσεις. Εάν δεν υλοποιηθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις θα εκλείπει η βάση για περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας". 


"Την απόφαση αυτή θα έχει λάβει η Ελλάδα και θα υποστεί σίγουρα τις δραματικές οικονομικές συνέπειες μιας στάσης πληρωμών. Δεν θεωρώ μια τέτοια απόφαση ιδιαίτερα συνετή και θα ήταν σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση για τους εταίρους. Αλλά το ευρώ και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος ή μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default) της Ελλάδας επανέλαβε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, J. C. Trichet.

 

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Trichet μπορεί να μη μίλησε ξεκάθαρα αναφερόμενος στην Ελλάδα ωστόσο τα σχόλιά του είναι εμφανές ότι αφορούν στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, η ΕΚΤ τάσσεται ενάντια σε ένα πιστωτικό γεγονός εντός της Ευρωζώνης, ενώ συμβουλεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αναγκαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους τους. 


"Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους κανόνες για τα collaterals", επανέλαβε επίσης ο Trichet, διαμηνύοντας ότι η ΕΚΤ δεν είναι υπεύθυνη για τα χρέη των κυβερνήσεων, αλλά ούτε και αποφασίζει για δράσεις που συνδέονται με τη διαχείριση του χρέους, μιας ευρωπαϊκής χώρας.


Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 13 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.