ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορτσάρει σε ρηχά νερά το Χ.Α. - Φήμες για deals και λύση-Ανοδικά Wall και Ευρώπη - Πάνω από 1,44 το ευρώ

16:35 - 14 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Δείχνει να φορτσάρει η αγορά, λίγο πριν από το κλείσιμο. Ο γενικός δείκτης οδηγείται πάνω από τις 1.270 μονάδες και με κέρδη που προσεγγίζουν το 1,8%, σε μία συνεδρίαση χωρίς βάθος, αφού οι συναλλαγές αγγίζουν τα 63 εκατ. ευρώ, αλλά τα 18 εκατ. ευρώ, είναι πακέτ;α (Jumbo και ΟΤΕ).
Το γεγονός λοιπόν, ότι δεν υπάρχει βάθος μερικές εντολές αγορών μπορούν να τραβήξουν τις μετοχές προς τα πάνω. Εξάλλου ο δείκτης είχε φτάσει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, που σημαίνει ότι αν κατέρρεε η στήριξη των 1.2540 μονάδων, ο δείκτης θα μπορούσε να βρεθεί εύκολα στις 1.180 μονάδες. Κέρδη πάνω από 45 για την Coca Cola, 3,8% για τον OTE, 2,86% για την Alpha, 2,95% για την ΕΤΕ, 3,60% για την ΑΤΕ, , 2,99% για την Eurobank και 2% για τη Βιοχάλκο, είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές της ανόδου. Σημειώνεται ότι η αντίδραση συντηρείται από τις φήμες για κάποιο deal στις τράπεζες, αλλά και για την εξεύρεση λύσης στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αγορές: Ανοδικά Wall και Ευρώπη - Πάνω από 1,44 το ευρώ

Με θετικό πρόσημο ξεκινά η Wall Street καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ήταν θετικά. Ειδικότερα, τα στοιχεία του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ για την πορεία των λιανικών πωλήσεων ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης των τιμών παραγωγού υποχώρησε το Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ανεβαίνει 0,80% στις 12.048 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,96% στις 2.665 μονάδες και ο S&P500 κερδίζει 0,94% στις 1.284 μονάδες.

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που όλη η Ευρώπη περιμένει τις αποφάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες.

Με την ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της ευρωπαϊκής περιοχής να επικεντρώνεται στο ελληνικό πρόβλημα και στις προτάσεις επίλυσής τους, οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου περί εθελοντικής εμπλοκής των ιδιωτών στην καταβολή μεριδίου στο νεό πακέτο στήριξης στην Ελλάδα εξακολουθούν να "δίνουν και να παίρνουν".

Παρά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P και τη σημερινή ακριβότερη δημοπρασία του ελληνικού Δημοσίου, οι ευρωαγορές σημειώνουν άνοδο, στον απόηχο της σημαντικής υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου, κάτω από τα 98 δολ. το βαρέλι, σε χαμηλό ενός μήνα.

Πιο αναλυτικά, στα διεθνή ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,63% στις 5.810 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 1,38% στις 3.860 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κερδίζει κατά 1,76% στις 7.210 μονάδες. Πάνω από το 1,44 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,4427 δολάρια.

Σε χαμηλό ενός μήνα έχει "κατρακυλήσει" από τις χθεσινές χρηματιστηριακές συναλλαγές η τιμή του πετρελαίου, η οποία διαπραγματεύεται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαϊου.

"Δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, στόχος είναι να αναζητηθεί κοινός τόπος εν όψει της συνεδρίασης της 20ης Ιουνίου", ανέφερε πηγή της ευρωζώνης που συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές εργασίες της συνόδου του Eurogroup στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αναζητήσουν τρόπους για να συμμετάσχουν και ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας, καθώς πλησιάζει η διορία για εξεύρεση λύσης έως τις 20 Ιουνίου.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν την πρόταση της Γερμανίας να προσφερθεί στους ομολογιούχους η δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα χρεόγραφα, των οποίων η διάρκεια θα είναι κατά επτά έτη μεγαλύτερη από τα παλιά.

Κάποιες χώρες στηρίζουν αυτήν την πρόταση. Η ΕΚΤ, ωστόσο, την απορρίπτει με το επιχείρημα ότι θα προκαλέσει υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης μέχρι το επίπεδο της χρεωκοπίας. Το Βερολίνο πιστεύει ότι ναι μεν θα γίνουν υποβαθμίσεις, αλλά όχι έως το επίπεδο της χρεωκοπίας.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 0,2% το Μάιο, με το βραδύτερο ρυθμό σε 10 μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch προέβλεπαν αύξηση 0,1% για το σύνολο των τιμών παραγωγού.

Παράλληλα, οι πωλήσεις των λιανεμπόρων στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,2% το Μάιο στο εποχικά διορθωμένο ποσό των 387,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Αυτή είναι η πρώτη μείωση μετά από δέκα σερί μήνες κερδών. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ένα προς τα κάτω αναθεωρημένο ποσοστό της τάξης του 0,3% τον Απρίλιο.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν οι συνολικές πωλήσεις να πέσουν 0,7% το Μάιο.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 14 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.