ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη "σκιά" των διφορούμενων μηνυμάτων το ΧΑ - Χθες ράλι... σήμερα μεικτά πρόσημα στα ασιατικά ταμπλό - Την καλύτερη συνεδρίαση του μήνα έκλεισε η Wall

09:23 - 15 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Πτωτικό άνοιγμα αναμένουν για σήμερα οι χρηματιστηριακές, μία μέρα έπειτα από τα κέρδη της τάξεως άνω του 1% που σημείωσε στη συνεδρίαση της Τρίτης ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριου Αθηνών.
Από το μέτωπο των Βρυξελλών... τα νέα είναι και πάλι διφορούμενα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σαφείς ανακοινώσεις, όπως άλλωστε είχε διευκρινίσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, ωστόσο διαφαίνεται ολοκάθαρα ότι η "Πρωτοβουλία της Βιέννης" θα υπερισχύσει των προτάσεων για την επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα με τη Γερμανία να δέχεται να προφέρει χείρα βοηθείας.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κοιτάζει και σήμερα προς Βρυξέλλες, καθώς μετά το Eurogroup, σειρά τώρα έχει το Ecofin. Το ΧΑ θα παραμείνει "εύθραστο" και μάλιστα κάτω από βαρύτατες πιέσεις, δεδομένου ότι σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloombegb αναφέρει ότι λόγω σοβαρών διαφωνιών μεταξύ του Βερολίνου και της ΕΚΤ οι υπουργοί Οικονομικών της περιφέρειας χρειάζονται περαιτέρω χρόνο και πιθανόν να παρατείνουν τις μεταξύ τους συζητήσεις, ενώ οι ίδιοι αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά στις 19 του μήνα. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο επικαλείται δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να "τραβήξουν" έως και τον Ιούλιο...

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, πόσο μάλλον μία μέρα ύστερα από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Λιάπη να ανεξρτοποιείται, τον κ. Κοτσακά να παραιτείται και τον κ. Αθανασιάδη να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ τερμάτισε τις συναλλαγές με άνοδο κατά 1,16% στις 1.238 μονάδες και με τον τζίρο μόλις στα 53 εκατ. ευρώ! Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα (κυρίως σε Jumbo και ΟΤΕ).

Marfin

Εν μέσω έντονης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, αναμένεται αρνητικό κλίμα για σήμερα στο ΧΑ.

Euroxx

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. αναμένουμε ο Γενικός Δείκτης να ανοίξει με αρνητικό πρόσημο, σε μία συνεδρίαση με μεγάλη μεταβλητότητα και χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Ασιατικές Αγορές

Xθες ράλι... σήμερα μεικτά πρόσημα και πάλι στα ασιατικά ταμπλό. Με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να παραμένει σε θετικό έδαφος, μεικτά κινούνται στις σημερινές συναλλαγές οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς με μεικτά μηνύματα τροφοδοτούν τις αγορές τα μακροοικονομικά αποτελέσματα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας.

Παράλληλα, οι άτυπες συνεριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής στις Βρυξέλλες, με την ελληνική κρίση χρέους στο επίκεντρο των συζητήσεων, και η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου και ΕΚΤ για την εμπλοκή και των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για τη μία εκ των PIGS, προκαλεί αναταραχές και στα ασιατικά ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, με κέρδη της τάξεως του 0,32% κινήθηκε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Απώλειες 0,39% για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στις 22.408 μονάδες. Πτώση 0,67% για τον Shanghai Composite στις 2.842 μονάδες.

Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται και στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ξένων αγορών η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς υποχωρεί κατά 0,33% στα 99,07 δολάρια, ενώ στο κλείσιμο της Τρίτης τερμάτισε με +2% από -2% που σημείωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Wall έκλεισε την καλύτερη συνεδρίαση του μήνα. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 1,03% στις 12.076 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,48% στις 2.679 μονάδες και ο S&P500 κέρδισε 1,26% στις 1.288 μονάδες.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:39 - 15 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.