ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρίχνουμε τις αγορές σε Ευρώπη και Wall Street! - Σε χαμηλά 13 ετών το Χ.Α. - Σε ιστορικά υψηλά τα spreads, CDS

16:39 - 15 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Μετά τα χαμηλά των 1.212 μονάδων ο γενικός δείκτης υποχωρεί, αλλά λιγότερο, στις 1.235 μονάδες και με απώλειες 2,5%. Πρόκειται για χαμηλά 13 ετών αναφέρουν χρηματιστές. Οι κοινωνικές αναταραχές, η πολιτική αβεβαιότητα και η χρεοκοπολογία, επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία της αγοράς, του Χ.Α., των spreads και των CDS. Το spread του δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται στις 1.525 μονάδες βάσης και το CDS (5ετία) έχει ξεπεράσει τις 1.700 μονάδες βάσης. Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρό πλήγμα με απώλειες 3,60% και 3,16% ο 20άρης.
Μέσα στις εντολές πώλησης, εκτός από καθαρές ρευστοποιήσεις, μεγάλο μέρος αυτών είναι αποτέλεσμα του short selling σε μετοχές με μεγάλη εμπορευσιμότηταα, όπως είναι οι τράπεζες. Πτώση σχεδόν κατά 5% για την Εθνική με 3,1 εκατ. τεμάχια, στα 4,60 ευρώ, κατά 4,90% υποχωρεί η Πειραιώς, στα 0,97 ευρώ και 937 χιλιάδες τεμάχια, 3,63% υποχωρεί η Eurobank, στα 2,92 ευρώ και 3,14% η Alpha, στα όρια των 3 ευρώ. Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα την ματαίωση της αύξησης κεφαλαίου της MIG, που σήμερα υποχωρεί σχεδόν κατά 8%, στα ιστορικά χαμηλά των 0,58 ευρώ και κατά 4,74% υποχωρεί η μετοχή της Marfin Popular. Μεγάλες είναι οι εντολές πώλσηης για τον Ελλάκτωρα, που υποχωρεί στα όρια των 2 ευρώ και με απώλειες 7,80%.
Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα ως προς την βοήθεια προς την Ελλάδα, προκαλεί αναταρράξεις στις αγορές. Πτώση 0,77% για την αγορά του Λονδίνου, στις 5.758 μονάδες, 1,47% για τον Dax στην Φραγκφούρτη, στις 7.098 μονάδες και 1,57% για τον CAC στο Παρίσι, στις 3.802 μονάαδες. Στην  άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Dow Jones, υποχωρεί στις 11.966 μονάαδες, με απώλειες που πλησιάζουν τη μία ποσοστιαία μονάαδα. Πτώση 0,885 για τον S&P 500, στις 1.276 μονάδες και 0,91% για τον Nasdaq, στις 2.654.

Αγορές

Με αρνητικά πρόσημα άνοιξε η Wall στον απόηχο της έντονης ανησυχίας γύρω από την ελληνική κρίση, αλλά και τα μάκρο που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Αυτά αφορούν το κόστος των καταναλωτικών αγαθών να σημειώνει αύξηση κατά 0,2% το Μάϊο. Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης της  Fed έδειξε μεγάλη πτώση στην τοπική κατασκευαστική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο. Η βιομηχανική παραγωγή από την άλλη γνώρισε μικρότερη του αναμενομένου 0,2%  άνθιση στο 0,1%/

Αναλυτικά, o Dow Jones υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 0,72% στις 11.990, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,57% στις 2.663 μονάδες και ο S&P υποχωρεί 0,62% στις 1.280 μονάδες.

Διαφωνίες και υποβαθμίσεις στον ευρωπαικό χώρο ασκούν πιέσεις στα διεθνή ταμπλό, με τις ευρωαγορές να εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά αυτή την ώρα, στον απόηχο αφενός της "καμπάνας" που χτύπησε η Moodys σε γαλλικές τράπεζες και αφετέρου στην υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P... Και όλα αυτά την ώρα που η κόντρα του Βερολίνου με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας "σκληραίνει", με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να τάσσεται υπέρ των θέσεων της ΕΚΤ και κατά των γερμανικών.


Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 0,56% στις 5.771 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 1,54% στις 3.805 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει απώλειες κατά 1,44% στις 7.101μονάδες.

Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται και στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των ξένων αγορών η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς υποχωρεί κατά 0,33% στα 99,07 δολάρια, ενώ στο κλείσιμο της Τρίτης τερμάτισε με +2% από -2% που σημείωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πτωτικά έναντι του δολαρίου για πρώτη μέρα εντός διαστήματος τριών ημερών κινείται το ευρώ. Ειδικότερα, αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,42900 δολάρια.

Το "καμπανάκι" στις γαλλικές τράπεζες των ομίλων Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale "χτύπησε" ο διεθνής οίκος Moodys, θέτοντας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογλήσεις τους.

Σύμφωνα με τη Moodys, στο επίκεντρο και των τριών αναθεωρήσεων βρίσκεται η πιστωτική έκθεσή τους στο ελληνικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος καθώς και η πιθανότητα ασυνέπειας μεταξύ των επιπτώσεων μιας πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των υφιστάμενων επιπέδων αξιολόγησης.

Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup η αδυναμία των Ευρωπαίων αρχηγών να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, με την εμπλοκή ή μη των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για τη χωρα να αποτελεί την πηγή της διμαάχης Βερολίνου - Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, πιθανόν να αναγκάσει τους υπουργούς Οικονομικών της περιφέρειας να παρατείνουν περαιτέρω το χρόνο των σχετικών συζητήσεων τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 19 Ιουνίου, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία υποτίθεται ότι θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Οι αναλυτές μένοντας και πάλι "στο ίδιο έργο θεατές".. εκτιμούν ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα καθυστερήσει. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, προσπαθούν να λύσουν τώρα το πρόβλημα», παρατηρεί ο Gilles Moec, της Deutsche Bank.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:15 - 15 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.